Майстер-клас для студентів-біотехнологів у лабораторії біотехнології рослин ВП НУБіП України «Боярська ЛДС»

22 червня 2023, 10:00
ВП НУБіП України "Боярська ЛДС"

       22 червня 2023 р. студенти 2 курсу спеціальності 162 “Біотехнології та біоінженерія” разом із куратором к.с.-г.н., доцентом кафедри фізіології, біохімії рослин та біоенергетики Наталією НЕСТЕРОВОЮ відвідали НДЛ біотехнології рослин ВП НУБіП України «Боярська ЛДС» для отримання практичного досвіду з біотехнології рослин.

      У рамках заходу студенти ознайомилися із основними напрямами діяльності лабораторії, її структурою, специфікою, обладнанням та приладами. Зокрема, відвідали низку приміщень: приміщення для приготування живильних середовищ, мийна кімната, «операційна», культуральна та адаптаційна.

   Перед проведенням усієї ланки біотехнологічних робіт завідувач лабораторії к.с.-г.н. Оксана ЧОРНОБРОВ ознайомила студентів із облаштуванням лабораторії і провела ґрунтовну техніку безпеки, пов’язану не лише із роботою з хімічними реактивами, а й з високотехнологічним обладнанням.

 

     На майстер-класі студенти власними руками освоїли технологію приготування живильного середовища за прописом MS, яке модифікували регуляторами росту, сорбентами та амінокислотами. У другій частині заходу студенти працювали в “операційній” у ламінар-боксі та вчилися субкультивовувати рослини in vitro на нові живильні середовища використовуючи різні типи експлантатів. Зокрема, було культивовано суницю, троянду та зигокактус, ріст яких в подальшому вони будуть досліджувати та аналізувати. Також акцентовано увагу студентів на розробці ефективного протоколу розмноження in vitro рослин, методах стабілізації культур та доборі оптимальних умов культивування.

 

 

 

    Особливу увагу студентів привернула культуральна кімната, де адаптовані рослини ростуть та розвиваються після субкультивування, а також знаходиться банк рідкісних та червонокнижних видів рослин, що було зібрано і адаптовано співробітниками за час існування лабораторії.

 

     Студенти отримали неоціненний досвід долучившись до такого цікавого і змістовного майстер-класу з біотехнології рослин, що безумовно стане у нагоді у їхній навчальній і професійній діяльності!

 

 

 

 

 

          Анна ДАЩЕНКО

К.с.-г.н., ст. викл.

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook