Відгуки першокурсників освітньої програми «Публічне управління та адміністрування» про проходження навчальної практики з фаху

27 червня 2023 року

  

Навчальна практика з фаху на першому курсі є невід'ємною частиною освітньої програми «Публічне управління та адміністрування». Це одна з можливостей студентів отримати практичні поради від фахівців з досвідом роботи в органах публічної влади, краще зрозуміти специфіку обраного фаху, ознайомитись з проблемами та напрямами їх вирішення в умовах воєнного стану.

Протягом двох тижнів з 12 по 24 червня навчальна практика з фаху, організована кафедрою публічного управління, менеджменту інноваційної діяльності та дорадництва, проходила у формі різних зустрічей з керівниками структурних підрозділів Міністерства юстиції України, Міністерства освіти і науки України, Бережанської міської ради Тернопільської області, участі у міжнародному воркшопі з методів ефективної взаємодії в умовах конфлікту за підтримки Німецької служби академічних обмінів, науково-практичному семінарі з управління інноваціями та консалтингової діяльності, Літній школі з професійної державної служби та ін. Поділимося деякими враженнями від проходження навчальної практики, розкриємо її вплив на формування компетентностей та професійний розвиток.
 

 Яна Бабич, староста академічної групи«Упродовж практики я мала можливість спостерігати, аналізувати і узагальнювати досвід роботи провідних міжнародних та вітчизняних науковців, експертів та практиків у галузі публічного управління та адміністрування. Цей досвід був надзвичайно цінним для мене, оскільки я засвоїла ефективні прийоми та методи діяльності, які я можу застосувати під час виконання посадових обов’язків після закінчення навчання в університеті».
 
Олексій Курочка: «Хочу відзначити, що навчальна практика була дуже цікавою! Я отримав цінні навички і незабутні враження. Вже з самого початку організатори практики професори кафедри публічного управління, менеджменту інноваційної діяльності та дорадництва Марія Кулаєць, Сергій Приліпко та Оксана Євсюкова приклали максимум зусиль для того, щоб студенти отримали максимум користі та задоволення від цього досвіду. Представники органів державної влади, органів місцевого самоврядування, міжнародних проектів, з якими ми зустрічалися, є відомими фахівцями, їх знання та досвід позитивно вразили мене і залишили незабутні враження. Ми були включені у процеси на основі виконання реальних завдань, що робило нашу практику особливо цінною».
 

 Микитенко Анастасія: «Проходження навчальної практики є незабутнім досвідом, який надав мені вагому освітню та професійну користь. Ця практика стала справжнім каталізатором мого розуміння сутності та складнощів публічного сектору, а також надала можливість застосувати теоретичні знання у реальному середовищі. Вже з перших зустрічей з керівниками структурних підрозділів органів публічної влади я була приємно вражена їхнім професіоналізмом та готовністю допомогти студентам. Вони надали чіткі вказівки та завдання, що допомогли краще зорієнтувати мене на специфіку діяльності за обраною спеціальністю».
 
Омельченко Аліна: «Практичні вміння та навички, отримані під час проходження навчальної практики, стануть незамінними у нашій подальшій роботі та сприятимуть успіху у сфері публічного управління та адміністрування. Особливу увагу ми приділяли аналізу та узагальненню практичного досвіду публічних службовців, вивченню окремих прийомів та підходів до роботи. Це вплинуло на формування відповідальності за прийняття управлінських рішень під час виконання посадових обов’язків”.
 

 Шахсуварян Марія: «Під час навчальної практики я отримала необхідні мені знання, щоб краще розумітись у своїй спеціальності. Це було надзвичайно цікаво та корисно для мого професійного розвитку. Хочу відзначити, що під час практики з фаху я зрозуміла, як функціонує справжнє робоче середовище та з якими завданнями повинен справлятися публічний службовець. Цей досвід допоможе мені зорієнтуватися у плануванні майбутньої кар'єри».
 
Ільченко Олександр: «Два тижні навчальної практики пройшли дуже продуктивно. Ми вдало провели онлайн-зустрічі з представниками державної влади, місцевого самоврядування, міжнародними експертами, що надали нам багато корисних знань та навичок, пов'язаних з майбутньою роботою в сфері публічного управління та адміністрування. Під час роботи над звітом я отримав необхідні знання щодо планування та координації діяльності департаменту агропромислового розвитку Черкаської обласної державної адміністрації, розвитку аграрної сфери, сільських територій, земельних відносин, впровадження інновацій, забезпечення екологічної безпеки, функціонування програм фінансової підтримки та міжнародного співробітництва. Отримані знання та навички будуть корисними у моїй подальшій кар'єрі і я з нетерпінням застосую їх у практичній діяльності».
 

 Терьошина Вікторія: «Я дуже рада та захоплена вдалою практикою та отриманими новими знаннями! Нові знання про необхідні компетентності мають великий потенціал для підвищення працездатності службовця. Я впевнена, що використання навичок та підходів у роботі допоможе досягти нових вершин та бути успішним у своїй сфері. Знання про психологію громадян також є надзвичайно корисними для службовців. Розуміння мотивації, стимулів та емоцій співробітників дозволяє краще керувати командою, спілкуватися та впливати на них ефективніше. Застосування психологічних принципів у роботі допомагає покращити взаємини з колегами, розуміти потреби споживачів послуг та досягати більшого успіху у своїй професійній діяльності.
 

 Василина Іщенко: «Під час практики ми зрозуміли, що ефективна робота на державній службі вимагає налагодження зв'язків та співпраці з колегами та іншими органами державної влади. Використання ефективних інструментів та технологій може значно полегшити роботу державних службовців і покращити цінність роботи. Важливо вміти комунікувати з громадськістю, враховувати запити громадян,  впроваджувати сучасні інструменти та технології для полегшення робочих процесів. Нам було цікаво ознайомились з важливістю чіткого планування та процесом організації роботи. Загалом, практика надала нам важливі знання та вміння, які можна успішно використати у майбутній роботі на посадах державної служби».
 

 
Навчальна практика з фаху – це незабутній досвід, що дарує студентам можливість навчатися у справжніх фахівців своєї справи. Вона допомагає побудувати міцний фундамент для своєї кар'єри, здобути практичні навички та розширити свої знання у реальному професійному середовищі.
 
 
Першокурсники освітньої програми
«Публічне управління та адміністрування»
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook