Безпека і гостинність: Практичний досвід студентів спеціальностей «Туризм» та «Готельно-ресторанний бізнес»

27 червня 2023 року

     З 19 червня проходить тритижнева навчальна практика для студентів 1 курсу освітніх програм «Готельно-ресторанний бізнес» і «Туризм». Розроблена програма була обговорена на початку першого дня практики в режимі онлайн та під час очної зустрічі студентів із керівником групи. Здобувачі вищої освіти визначили необхідність практики для закріплення здобутих під час навчального року знань та значення для майбутньої професії.

  Практика розпочалась з навчання основ активного туризму: вʼязали різні види туристичних вузлів, такі як «Удавка», «Вісімка», «Морський» та інші, а також обговорювали питання щодо організації заходів відпочинку в природних умовах, дискутували про запобігання небезпечних ситуацій. Першокурсники спеціальності «Готельно-ресторанний бізнес» були в захваті від нових навичок, які вони отримали під час цього дня. Студенти спеціальності «Туризм», які раніше вже опанували необхідні вміння під час семестру, всіляко допомагали колегам та випробовували на собі роль інструкторів.
  Подібні базиси активного туризму можуть знадобитися майбутнім фахівцям у досягненні високих вершин у прямому і переносному сенсі: основи дисципліни влучно перегукуються з пріоритетними напрямами освітніх програм двох спеціальностей – це сільський, екологічний туризм, і, безперечно, будь-який активний відпочинок на природі. Протягом декількох занять студенти навчились розпізнавати і користуватися страхувальними засобами. Всі ці знання стануть у нагоді майбутнім фахівцям під час професійної діяльності не тільки у вищезгаданих напрямках, але і допоможуть орієнтуватися у разі надзвичайних ситуацій. Після занять, у молодих людей з’явилось бажання закріпити і поглибити теоретичні знання, а практика наразі уже допомогла набути механічних навичок для використання у майбутній професії.
  Окрім всього іншого, першокурсники вже встигли відвідати Музеї пожежної справи м. Києва, а також якомога ближче познайомитись з деякими особливостями на діючій пожежній частині. Головною метою екскурсій стало максимальне інформування майбутніх спеціалістів у питаннях пожежної безпеки, заходів пожежогасіння та демонстрація практичного використання техніки і спорядження. Уся інформація направлена на розширення вмінь та досвіду в своїй професії, адже спеціалісти «Готельно-ресторанного бізнесу» у майбутньому відповідатимуть за керівництво ресторанами та готелями, а здобувачі освітньої програми «Туризм» працюватимуть в бізнесі, де сектор безпеки дійсно займає особливе місце.
  Студенти ознайомились з історією пожежної служби в Україні, мали нагоду наочно оглянути приклади пожежної техніки різних періодів. Здобувачі спеціальності «Туризм» відмітили туристичний потенціал музею та його унікальність як туристичного ресурсу.
  Під час екскурсії багато говорили про важливе – рятувальники в умовах війни. Наведені експонати, що демонструють наслідки російської агресії: уламки ракет, снарядів, пошкоджена техніка – надовго привернули увагу студентів своїм символізмом та актуальністю, змусили задуматись про незламність українського народу та щоденну мужню боротьбу захисників України…
  Більше про реальні практичні заходи пожежної справи почули та побачили на базі Дніпровського РУ ГУ ДСНС України. Подібний досвід став унікальною можливістю для кожного студента побачити практичне застосування робочої техніки, буквально торкнутися спеціального пожежного спорядження, задати питання та отримати не просто відповідь, а почути історії з особистого досвіду від працівників станції. Дії під час пожежі, надзвичайні ситуації, різновид пожежних автомобілів, комплектування та демонстрація спорядження – лише частина з того, що вивчили учасники практики. Особливим моментом стали відвідини музею пожежної частини: експонати вразили своєю різноманітністю, отож студенти із задоволенням познайомились з безліччю пам’ятних речей та цікавих об’єктів пожежної справи. Подібні «цікавинки» з історії пожежників тільки оживили програму практичних аспектів пожежогасіння та безпеки в готельно-ресторанних комплексах та на туристичних об’єктах.
  Організована практика допомогла студентам спеціальностей «Готельно-ресторанний бізнес» і «Туризм» якомога ближче познайомитись з безпековим сектором в бізнесі, отримали навички й знання щодо дій у екстремальних ситуаціях, навчились аналізувати ризики та запобігати небезпекам. Треба зауважити, що з отриманим досвідом, у надзвичайних ситуаціях вони зможуть вирішувати проблеми з «холодною головою» і координувати інших, задля швидкого вирішення питання.
  Практика продовжується.
 
Кирпич Ольвія,
1 курс спеціальність«Туризм»
Терниця Вероніка,
1 курс спеціальність «Готельно-ресторанна справа»

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook