28 червня – День Конституції України!

28 червня 2023, 9:14

Шановні студенти, викладачі та співробітники університету!

28 червня 1996 року парламент схвалив Основний Закон України, закріпив правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність. Це ті цінності, яких сьогодні хоче позбавити державу рашистська росія.

Мені, як народному депутату України другого скликання, довелося брати участь в роботі робочої групи, підготовці та прийнятті Конституції. Для мене, як і для багатьох народних обранців, це велика пам’ять і, звичайно, відповідальність. Згадую ті буремні дні і ночі 1996 року, дискусії навколо власності на землю, доступну освіту і медицину, мову, гімн і герб України. Тоді народні депутати України консолідувалися і підтримали Основний Закон.  

Конституція України – основа розвитку незалежної демократичної держави, символ національної державності для мільйонів наших громадян, які вже 490 днів героїчно боронять свою Вітчизну на фронті та в тилу. На превеликий жаль, цьогорічний День Конституції ми зустрічаємо на тлі кровопролитної війни з підступним ворогом – російською федерацією, яка не полишає своїх амбіцій щодо загарбання України. В часи, коли Україні та її народові доводиться відстоювати свій суверенітет та свободу, адже саме сьогодні так жорстоко ворог порушує наші конституційні права, головне із яких – це невід'ємне
право кожної людини на життя!

Конституція – це гарантії нашого з вами нинішнього і майбутнього життя! Маємо щоденно втілювати і захищати цінності та принципи Конституції України під час військового стану, а також реалізовувати її наріжні позиції щодо верховенства права, правової держави, свободи і демократії, поваги до прав і свобод людини під час майбутньої повоєнної відбудови України.

На українських теренах Людина, її життя і свобода – понад усе, тому всі об’єдналися для захисту наших життів, території і суверенітету. Свій вклад в Перемогу робить і наш колектив – у лавах Збройних Сил, територіальній обороні, волонтерською допомогою і благодійними коштами.

Ми віримо – наша перемога невідворотна, адже процес українського державотворення дедалі міцнішає, бо в його основі – гідність, єдність і громадянська відповідальність усіх українців, тисячолітня
історія європейської держави.

Хай мир і благополуччя прийдуть на нашу Землю!

СЛАВА УКРАЇНІ!

 
З глибокою повагою – ректор,   Станіслав Ніколаєнко

академік НАПН України та НААН України,
доктор педагогічних наук,
професор, народний депутат України
ІІ, ІІІ, IV, V скликань
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook