Рада КЛАСТЕРА ЦИФРОВОЇ ЕНЕРГЕТИКИ ухвалила низку важливих рішень щодо діяльності у другому півріччі поточного року

29 червня 2023 року

У відповідності до Угоди про заснування Рада освітньо-наукового Кластеру цифрової енергетики щоквартально проводить робочі засідання для підбиття підсумків роботи та коригування плану дій.
На чергову зустріч учасники Кластеру зібрались у конференцзалі Національного університету біоресурсів і природокористування України.

Ще на початку року учасники схвалили План заходів. Саме у відповідності до цього документу і буда проведена підготовча робота до очної зустрічі.
Голова Ради Кластера Олег Самчук (голова правління ПАТ «Черкасиобленерго»), секретар Олександр Трохимець (керуючий партнер АО «Консиліум») та директор ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження НУБіП України Віктор Каплун підготували короткий звіт та опрацювали спільні пропозиції до порядку денного засідання Ради Кластера.

Вітальним словом та привітаннями з нагоди з нагоди Дня Конституції України виступив ректор Національного університету біоресурсів і природокористування України академік Станіслав Ніколаєнко.

Ректор згадав, як будучи народним депутатом України, особисто брав участь у роботі з підготовки та прийняття Конституції. Згадав ті буремні дні і ночі 1996 року, дискусії навколо власності на землю, доступної освіти і медицини, мови, гімну і герба України. Попри все, внаслідок консолідації всіх політичних сил, Основний Закон був схвалений.
Далі очільник університету коротко поінформував учасників Кластера про низку заходів, які відбулися під час святкування 125 річчя заснуванню НУБІП України. В університеті пройшла міжнародна науково-практична конференція «Продовольча та екологічна безпека в умовах війни та повоєнної відбудови: виклики для України та світу». До участі в ній долучилися понад 1100 представників 25 країн світу, 150 закладів вищої освіти, наукових установ, органів державної влади, громадських організацій та бізнесу. НУБіП України сьогодні на найвищих позиціях у національних та міжнародних рейтингах.
Для допомоги Херсонщині, яка постраждала внаслідок терористичних дій російського агресора, колектив університету зібрав понад 800 тис грн і відправив гуманітарний вантаж у регіон екологічного лиха. У короткій дискусії учасники наради обговорили ймовірні шляхи відновлення енергетичної інфраструктури зони підтоплення.

Далі з інформаційним звітом перед учасниками РАДИ Кластера виступив голова правління ПАТ «Черкасиобленерго» Олег Самчук. Він поінформував про результативність роботи та акцентував увагу на деяких важливих аспектах діяльності: вперше в Україні на базі ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження НУБіП України створена навчально-наукова лабораторія «розумних» мереж (учасники: ПАТ «Черкасиобленерго», ТОВ «СІКАМ Україна», ТОВ «E.NEXT Україна», ТОВ «ЕКНІС»); розроблені навчально-методичні комплекс підготовки фахівців диспетчерських служб з використанням VR – технологій (учасники: ТОВ «ДТЕК Мережі», ТОВ «КАМПОВ ТЕХНОЛОДЖІ», ПАТ «Черкасиобленерго» та ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження НУБіП України).

Важливим підсумком роботи у другому кварталі є проведення першої міжнародної конференції «Цифрові технології в енергетиці і автоматиці» (організатори: ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження НУБіП України та Інститут загальної енергетики НАН України). Також голова Ради Кластера окреслив коло важливих питань, які вже опрацьовані і по них готуються відповідні пропозиції: підготовка вебінарів, тренінгів та майстер-класів для популяризації напрямів діяльності Кластера у проектах післявоєнної відбудови енергетичної інфраструктури (згідно пропозицій Учасників); формування експертної групи з представників підприємств-учасників та проведення науково-методичного семінару на тему «Особливості підготовки фахівців за спеціальністю 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка в нових умовах правового регулювання взаємодії освіти і ринку праці» і ін.

Порядок денний передбачав представлення навчально-наукової лабораторії «розумних» електромереж. Доповідач Віктор Каплун закцентував свою увагу на важливості навчального полігону як бази набуття навчальних компетенцій студентів у сфері електричної інженерії у тісній співпраці з бізнесом.

Створений сучасний інноваційний об’єкт цифрової енергетики, який дасть змогу поширити досвід серед зацікавлених партнерів електроенергетичного ринку, у співпраці надавати освітні послуги для підготовки і перепідготовки фахівців. Реалізація цього проєкту дозволить створити нові місця практичної підготовки студентів з базових дисциплін «Системи електропостачання», «Релейний захист і автоматика», «Диспетчерське управління», «Електричні мережі та системи», «Надійність систем електропостачання», «Енергоінформаційні системи» і ін. освітніх програм спеціальності 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка».
Секретар Ради Кластера Олександр Трохимець у своєму виступі закцентував увагу у заохоченні студентської спільноти у професійному зростанні шляхом залученням менторів з виробництва.
Представник інституту загальної енергетики Олександр Запорожець окреслив існуючі бар’єри, які виникають під час стратегічного планування розвитку енергетичної галузі. Немає замовників на науково-прикладні дослідження, відсутня система збору достовірних даних для аналізу.
Керівник «ТОВ Kampov Technology» Юрій Кампов запропонував залучення студентів до енергетичних стартапів, навів приклади пошуку початкових джерел фінансування.

Комерційний директор електротехнічної компанія «E-NEXT Україна» Сергій Кузовкін підкреслив, що впровадження Концепції «розумних мереж» в Україні до 2035 року, відновлення енергосистеми України після війни потребує участі представників Кластера у робочих групах Міністерстві енергетики України, профільному комітеті Верховної Ради України, НЕК «Укренерго» для формування сучасного бачення трансформації енергетичного сектору на основі цифровізації.

До обговорення питань порядку денного долучались представники ТОВ «ДТЕК Мережі» Сергій Суханов, ТОВ «Атмосфера» Євген Бабак, ПАТ «Черкасиоблеерго» Вадим Трохимець.

 

 

Учасники Кластера домовились про подальшу взаємодію щодо підготовки проєктних пропозицій, популяризації спеціальності інженера-енергетика за допомогою різних медійних ресурсів, пошуку джерел грантової підтримки дослідно-конструкторської, освітньої, науково-технічної та інноваційної діяльності.

Світлана Макаревич,
координатор секретаріату Кластера цифрової енергетики
від НУБіП України

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook