Практична підготовка студентів з овочівництва

29 червня 2023 року

Студенти 2 курсу спеціальності 203 «Садівництво та виноградарство» отримати знання на навчально-ознайомчій практиці з овочівництва у змішаному форматі.

5-6 червня під час дистанційного формату керівник практики, доцент Ірина Бобось  ознайомила студентів зі змістом навчально-ознайомчої практики у літньому семестрі згідно з робочою програмою, яка включає чотири теми з урахуванням навчальних планів підготовки фахівців ОС «Бакалавр» та зональних особливостей, використання прогресивних технологій виробництва й організації праці. Студенти отримали теоретичні знання щодо прийомів догляду за овочевими культурами в літній період, із системою зрошення та захисту їх від бур’янів, шкідників і хвороб, а також зі способами збирання овочів та первинною доробкою зібраного врожаю до реалізації. Після надання теоретичних знань студенти отримали індивідуальні завдання для опрацювання в Робочому зошиті.

Під час очного формату 19-21 червня на колекційно-дослідному овочевому полі та плівковій теплиці в НЛ «Плодоовочевий сад» студенти мали змогу теоретичні знання закріпити на практиці. Вони ознайомились із видовим різноманіттям овочевих культур, їхніми морфологічними особливостями та ставленням до умов зовнішнього середовища. Навчились розпізнавати ознаки ураження рослин хворобами та пошкодження шкідниками.

Ознайомились із особливостями літнього догляду за рослинами. Мали можливість власноручно проводити розпушування ґрунту, прополювання, підживлення рослин і поливи. Навчились вирощувати зеленні овочеві культури у конвеєрі, підбираючи різні строки сівби і висаджування касетної розсади. Саме в цей строк була висаджена касетна розсада салату листкового і коріандру для отримання продукції в літній період.

В плівковій теплиці студенти ознайомились із видовим і сортовим різноманіттям овочевих культур для весняно-літнього обороту та особливостями їхнього весняного догляду. Студенти набули практичного досвіду з формування рослин огірка та помідора на шпалері. Проводили власноручно пасинкування і прищипування рослин, збирання врожаю огірка та зеленних культур (кріп, коріандр, рукола, салат, базилік) у плівковій теплиці та  відкритому ґрунті. Водночас студенти мали змогу провести й смакову оцінку партенокарпічних гібридів огірка, вирощених у плівковій теплиці, а саме Кібрія F1, Чайковський F1 та Аристократ F1. При визначенні смакової оцінки гібридів студенти змогли переконатись про важливість застосування всіх елементів технології вирощування культури, від яких залежать господарсько-цінні ознаки, в т.ч. й смакові показники.

Бажаємо успіхів в проходженні навчально-ознайомчої практики влітку з інших дисциплін та подальшому вивченні дисципліни «Овочівництво» на III курсі!

Мирного неба та нових здобутків в опануванні фахового рівня!

 

Ірина Бобось,

керівник навчально-ознайомчої практики, доцент кафедри овочівництва і закритого ґрунту 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook