Розширюємо горизонти омріяної професії: журналісти-другокурсники успішно захистили практику

29 червня 2023 року
НУБіП України
   Формат наскрізної практики було вирішено запровадити для студентів-журналістів ще торік, коли через повномасштабну війну звузилися можливості здобувати журналістський досвід безпосередньо в редакціях, радіостудіях чи на телеканалах. Робота над завданнями практики протягом навчального року має і свої суттєві переваги: можна працювати у комфортному для себе темпі, на кожному етапі консультуватися з викладачами та журналістами-практиками, вдосконалювати, змінювати, словом, креативити без обмежень…
Цього тижня другокурсники представили свої роботи, відбувся офіційний захист практики. Зустріч проводилася в онлайн-форматі, але це не завадило їй стати конструктивним і водночас дуже теплим діалогом.

Другокурсники працювали над створенням відеосюжету за однією з важливих для суспільства тем. Під час захисту робіт вони впевнено продемонстрували вміння і навички, отримані у медіалабораторії в межах вивчення практичних дисциплін «Аудіовізуальне виробництво», «Радіожурналістика та подкастинг» та ін. 

Доречно використати в роботі бліц, інтерв’ю та синхрон, правильно змонтувати і представити свій сюжет – тепер це не становить труднощів у майбутніх журналістів, адже вони знають певні секрети і мають «професійні шпаргалки».

 

Сюжети, які вони готували, не можуть залишити байдужими глядачів, адже зроблені з любов'ю і до своїх героїв, і до майбутньої професії. А теми були справді актуальними, цікавими, іноді навіть несподіваними.

 

Багато студентів обрали для висвітлення проблеми, пов’язані з війною: адаптація біженців з України в Європі (Крістіна Свинар, Елизавета Калюжко), руйнування домівок та інфраструктури через влучання ракет (Сергій Мінін, Софія Чернова), робота благодійних організацій та фондів (Анастасія Трутень, Катерина Задорожна).

Цікавими були cюжети, безпосередньо пов’язані з роботою журналістів в умовах війни. Зокрема, Катерина Миронець розповіла про небезпеки і виклики для медіа під час війни, Олександра Власова – про те, як змінилися українські спортивні ютуб-канали. 

 

Різноманітність тематики розширили роботи про українську культуру в міжнародному форматі (Євгеній Говорко, Анастасія Загоруй), глобальні зміни клімату (Дар’я Бровченко), проблеми молоді, конфлікт поколінь (Валерія Зименок, Дарія Оксенюк, Елізавета Курочка), і навіть бджільництво в сучасних українських реаліях (Альона Бурденюк).

  

Протягом усієї зустрічі відчувалося, що студенти навіть у складних умовах війни прагнуть працювати творчо, швидко опановують нові навички, розвивають свій потенціал. Вони уважно прислухалися до порад і зауважень, які давала Анна Федоришина. Як одна з керівників практики, вона детально аналізувала кожен представлений сюжет, зазначаючи його переваги та ймовірні «слабкі місця», давала вичерпні відповіді на запитання.

Практика в складних умовах війни – неабиякий виклик, але якщо щиро прагнеш розширювати горизонти омріяної професії, то знайдуться і важливі теми, і цікаві герої, і підтримка наставників. Наші студенти саме такі – активні, креативні, відкриті до нового, готові прийти на допомогу тим, хто цього потребує. І саме зараз вони мають унікальну нагоду швидко отримати такі необхідні навички «універсального» журналіста, аби в майбутньому стати справжніми професіоналами.

Наталя Адамчук, керівниця практики,
доцент кафедри журналістики та мовної комунікації

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook