Агроінженери впевнено закріплюють теоретичні знання в межах навчальних практик

29 червня 2023 року
   Після екзаменаційного контролю знань, перед канікулярним періодом, студенти молодших курсів механіко-технологічного факультету, реалізують ще один важливий крок семестрової сесії – проходження практичного навчання. Цьогорічний формат проведення навчальних практик, для агроінженерів, носить змішаний характер. Навіть, через вимушені обмеження, першокурсники, очно набувають практичних навиків, у навчально-виробничих лабораторіях кафедри технології зберігання переробки та стандартизації продукції рослинництва ім. професора Б.В. Лесика, віртуально відвідують навчальні лабораторії свинарства, птахівництва, бджільництва, якості м’яса, якості молока і молочної продукції кафедри технологій виробництва молока та м’яса та навчальні лабораторії кафедри землеробства та гербології. Під пильним контролем керівників, студенти отримують практичні завдання, відповідально їх виконують, готують звіти та обговорюють отримані результати, в безпосередньому спілкуванні та на он-лайн зустрічах.

 
З керівниками практики, доцентами Миколою Маценком, Валентиною Рожко та старшим викладачем Антоніною Анісімовою, студенти, за допомогою демонстраційних матеріалів, ознайомилися з новітніми технологіями виробництва продукції рослинного та тваринного походження, отримали знання про основні підходи в операціях заготівлі зеленої маси, сіна, трав’яного борошна, силосу і сінажу, навчилися визначати забур’яненість полів, розглянули породи великої рогатої худоби, свиней, птиці, овець, їх продуктивність, зоотехнічний облік, племінну роботу, штучне осіменіння корів. Також студенти, в межах отриманого завдання, зібрали фото-гебарій бур’янів, світлини якого, надіслали керівникам практики, з кафедри землеробства та гербології. Надіслані матеріали використані, у формуванні звіту, про проходження практичного навчання.

   Разом з доцентом Володимиром Носіковським, агроінженери-першокурсники набули практичних навичок, у роботі з обладнанням та технологічними процесами переробки зерна на борошно, крупи, ознайомилися з обладнанням та технологічними процесами виробництва олії і особисто випекли хлібобулочні вироби. Здобувачів вищої освіти, дуже зацікавили заняття, з безпосередньою участю самих практикантів. Зі слів студента академічної групи АІ 2201 Сергія Коваленка, студентам сподобалась реалізація практичного завдання оцінення виробів з твердих сортів пшениці або круп. Керівник, висвітлив методику виготовлення продукції із вказаної сировини, та надав завдання кожному практиканту – приготувати макаронні вироби або крупу, на вибір, відповідно до норм варіння. Після виконаного завдання, всі одногрупники продемонстрували отриманий продукт, охарактеризували його за кольором, смаком і запахом, потім визначили коефіцієнт розварюваності та форму виробу.

   Студенти другого курсу, очно, під керівництвом доцента Івана Колєсніка та майстра виробничого навчання Станіслава Костюка, вивчають конструкцію трактора, в лабораторіях кафедри тракторів, автомобілів та біоенергоресурсів. Для практичного навчання задіяний трактор МТЗ-80. Студенти розібрали і зібрали вузли трансмісії енергетичної машини, дослідили роботу валу відбору потужності та механізмів передач руху. Для допомоги, у засвоєнні матеріалу практикантами групи АІ 2101, участь в монтажі механізмів трактора, разом із студентами, взяв куратор вказаної групи, професор Василь Хмельовський. За словами студентки групи АІ 2101 Анастасії Штацької, сумісна праця додала мотивації та підвищила зацікавленість, в опануванні принципів функціонування енергетичних засобів.

   Попереду першокурсників чекають ще три тижні дистанційної навчальної практики в лабораторіях кафедри конструкційних матеріалів і матеріалознавства, а другокурсники будуть вивчати конструкції аграрних машин, на кафедрі сільськогосподарських машин та системотехніки імені академіка П.М. Василенка. Тож бажаємо студентам набути базових вмінь і навичок, необхідних для практичної складової в оволодінні майбутньою професією, стабілізації освітньої діяльності та швидкої Народної Перемоги.

Ігор Сівак, заступник декана з навчальної і виховної роботи
механіко-технологічного факультету
Олег Бачинський, заступник начальника навчального відділу
з питань практичної підготовки студентів


 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook