Практичне навчання студентів-теплоенергетиків: здобуття «hard skills» на базі навчального центру ДП «Герц Україна»

3 липня 2023 року

Червень – традиційний період практичного навчання. Незважаючи на військовий стан в Україні та щоденні тривоги у столиці, практичне навчання студентів ОС «Бакалавр» спеціальності 144 «Теплоенергетика» проходить в off-line режимі на базі навчального центру ДП «Герц Україна», що сприяє закріпленню практичних навичок з монтажу складових систем опалення будівель, проведення обстеження інженерних мереж, здобуття невід’ємного досвіду з проектування систем HVC.

Сучасний ринок праці ставить до випускників закладів вищої освіти високі вимоги щодо професійних навичок. Тому для успішного працевлаштування, випускникам відповідної освітньої програми, потрібно мати повний багаж умінь, що відображають фахові компетентності («hard skills»).
Розуміючи вимоги сучасності, колектив кафедри теплоенергетики ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження НУБіП України постійно шукає нові можливості та партнерів для посилення практичної складової освітнього процесу на ОП «Теплоенергетика».
ДП «Герц Україна» на чолі з директором Русланом Верлею є одним із перших стейкхолдерів нашої освітньої програми, з яким колектив кафедри тісно співпрацює вже більше п’яти років. Незважаючи на військовий стан та майже щоденні тривоги у столиці, цьогоріч підприємство люб’язно погодилось прийняти до себе на практичне навчання в очно наших студентів.

Відповідно до положень чинного Меморандуму про співпрацю між НУБіП України та ДП «Герц Україна», передбачається проведення практичного навчання для студентів ОС «Бакалавр» спеціальності 144 «Теплоенергетика» на базі навчального центру «Академія Герц», який оснащений сучасною комп’ютерною технікою зі спеціалізованим програмним забезпеченням, лабораторними стендами для вивчення особливостей застосування арматури термостатичного та гідравлічного регулювання в системах опалення будівель, діючими макетами системи погодозалежного управління для індивідуальних теплових пунктів, системами опалення «тепла підлога» і ін. Тут також є робоча зона для закріплення навичок з монтажу елементів систем опалення та водопостачання будівель.

У перший день практики інженер компанії Михайло Мацунич провів інструктаж з техніки безпеки та охороні праці. Студенти ознайомились з організаційними питаннями проходження практичного навчання ОС «Бакалавр» спеціальності 144 «Теплоенергетика» на базі навчального центру ДП «Герц Україна», сформовали завдання та теми для подальшої індивідуальної роботи, ознайомились з історією компанії та продукцією марки HERZ.

Під час проходження практики студентів чекає серія майстер-класів з монтажу запірно-ругулювальної арматури систем опалення будівель.
Інженери ДП «Герц Україна» Степан Вачко та Михайлом Мацунич роблять все, щоб практиканти мали змогу не тільки спостерігати за процесом, а й опановувати роботу із сучасним інструментом. Зокрема, студенти навчились здійснювати заміну та налаштування термостатичних головок опалювальних приладів, встановлення балансувальних клапанів, виконувати заміну кран-букси без зливу води із системи опалення будівлі з використанням спеціалізованого інструменту HERZ тощо.

 

Для більш ефективного засвоєння практичних навичок, використовуючи власний досвід та наявні навчальні матеріали фахівцями навчального центру «Академія Герц» також були проведені і додаткові лекційні та практичні заняття.
Так, керівник підрозділу навчання та технічної підтримки Олександр Сокиркін прочитав низку лекцій з підвищення енергетичної ефективності роботи систем опалення будівель. Інженер Степаном Вачко розкрив особливості практичної роботи зі спеціалізованим програмним продуктом для розрахунку і проектування систем опалення HERZ CO.

За цікавими та насиченими днями більша частина загального курсу практичної підготовки промайнула швидко і, майже, непомітно.
Попереду ще два тижні інтенсивного навчання, а далі – захист звітів та такі довгоочікувані для студентства канікули.

Сподіваємось, що набуті під час практичної підготовки «hard skills», які є такими важливими в умовах сьогодення, майбутні фахівці-теплоенергетики використають для власного розвитку та подальшого зростання у професійній діяльності.

Від імені колективу кафедри та студентів ОС «Бакалавр» спеціальності 144 «Теплоенергетика» висловлюємо щиру подяку колективу ДП «Герц Україна» за високий професіоналізм та зразковий приклад соціально-відповідальної компанії, яка сприяє розвитку вищої технічної освіти в Україні!

Євген АНТИПОВ,
в.о. завідувача кафедри теплоенергетики

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook