Природокористування і якість життя - поради лікаря: харчування проти варикозного розширення вен та його проявів

2 липня 2023 року

   Варикозне розширення вен є поширеним захворюванням, що проявляється у збільшених та перекручених венах. Найчастіше уражаються вени на ногах, оскільки стояння і ходьба збільшують тиск крові у венах нижньої частини тіла. 

   Запалення та набряки внаслідок варикозного розширення вен можуть значно погіршувати якість життя, змушують звертатися за медичною допомогою для отримання ефективного лікування.  

   Певні акценти у харчуванні здатні істотно вплинути на функціональний стан мережі вен. Деякі продукти сприяють запаленню та набряку, тоді як інші допомагають їх зменшити. Усвідомлений вибір їжі підтримує здоров’я вен та зменшує ризик розвитку варикозного розширення з його неприємними проявами.

 РЕКОМЕНДОВАНІ ПРОДУКТИ

   Харчування, засноване на споживанні натуральних, насичених поживними речовинами продуктів, може допомогти зменшити запалення та набряки, пов’язані з варикозним розширенням вен. Ось кілька прикладів таких продуктів.

   Ягоди містять антиоксиданти та протизапальні сполуки, які сприяють зменшенню запалення, покращенню тонусу судин та кровообігу. Найкраще обирати лохину, чорницю, полуницю, шовковицю, малину та ожину.

   Листова зелень, як шпинат та листова капуста, має високий вміст вітамінів і мінералів, включаючи вітаміни С і Е, що зменшують запалення та підтримують здоров’я вен.

  Жирна риба, наприклад, оселедець, лосось, скумбрія та тунець містить Омега-3 жирні кислоти, що мають протизапальні властивості та покращують кровообіг.

  Горіхи, як мигдаль і волоські горіхи, є хорошим джерелом здорових жирів, включаючи рослинні Омега-3 жирні кислоти та мононенасичені жири, які допомагають зменшити запалення.

   Цільне зерно, зокрема овес, кіноа та коричневий рис, містить багато клітковини, корисної для підтримки здоров’я вен.

 ПРОДУКТИ, ЯКИХ СЛІД УНИКАТИ 

Певні продукти можуть сприяти запаленню та набряку при варикозному розширенню вен. До них належать:

  •  оброблена та смажена їжа, що часто містить багато солі, нездорових жирів і добавок, які можуть погіршити стан вен.
  •  продукти з високим вмістом цукру, такі як цукерки, випічка та солодкі напої, можуть загострювати симптоми варикозного розширення вен.
  •  продукти з високим вмістом насичених жирів, такі як червоне м’ясо та надто жирні молочні продукти, сприяють запаленню та негативно впливають на здоров’я вен.

 ПИЙТЕ ДОСТАТНЬО ВОДИ 

   Оптимальна гідратація має важливе значення для загального здоров’я та може значно зменшити запалення та набряки. При зневодненні кров стає густішою, що ускладнює її циркуляцію по венах. Це може призвести до підвищення тиску та запалення у венах, посилюючи симптоми варикозного розширення.

   Щоб забезпечити організм достатньою кількістю води, дотримуйтеся таких рекомендацій:

  •  Споживайте багато води: намагайтеся випивати принаймні вісім склянок води на день.
  •  Їжте продукти з високим вмістом рідини, такі як кавун, огірок і селера.
  •  Уникайте надмірного вживання кофеїну та алкоголю, бо вони зневоднюють організм.

 ЯК ВНЕСТИ ЗДОРОВІ ЗМІНИ

  • Щодня включайте принаймні один корисний для здоров’я вен продукт та поступово збільшуйте їх кількість.
  • Складіть щотижневий план харчування та список продуктів, щоб забезпечити наявність необхідних інгредієнтів.
  •  Спробуйте нові рецепти з корисними для здоров’я вен продуктами, щоб ваші страви були цікавими та різноманітними.

   Збалансоване та поживне харчування може покращити загальне здоров’я та самопочуття, одночасно зменшуючи запалення та набряки, пов’язані з варикозним розширенням вен. Серед простих і доступних страв, до прикладу, вівсяна каша з ягодами та горіхами, салат з кіноа та листової зелені, лосось з овочами та коричневим рисом. 

   Важливо усвідомлювати, що поки не винайдено способу, щоб повністю запобігти варикозному розширенню вен, але здорове харчування та спосіб життя допомагають впоратися з симптомами, покращити стан вен та загалом якість життя. Якщо ви відчуваєте дискомфорт або вас непокоять симптоми, пов’язані з варикозним розширенням вен, варто звернутися до фахівця із судинних захворювань за додатковими рекомендаціями та варіантами лікування.

Олег Швець,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook