СТУДЕНТИ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 202 «ЗАХИСТ І КАРАНТИН РОСЛИН» ЗАКРІПИЛИ ТЕОРЕТИЧНІ ЗНАННЯ НА НАВЧАЛЬНІЙ ПРАКТИЦІ З ДИСЦИПЛІНИ «КЛІЩІ ТА НЕМАТОДИ»

30 червня 2023 року

Кліщі та нематоди є одними з найпоширеніших шкідників рослин, що завдають значних збитків  сільському господарству та природним екосистемам. Тому для студентів спеціальності 202 «Захист і карантин рослин» передбачена навчальна практика з дисципліни «Кліщі та нематоди», яка є невід’ємною частиною навчального процесу. Метою проходження практики є закріплення теоретичних знань з предмету, ознайомлення з шкідливою акарифауною, нематодами, оволодіння методиками проведення фенологічних спостережень, відпрацювання практичних навичок щодо обліку чисельності кліщів-шкідників і нематод, вивчення їх шкідливості та збору і оформлення колекцій.

В ході практики студенти отримали завдання. Обстежити польові, плодові, ягідні, горіхоплідні, трав’янисті рослини на виявлення кліщів-фітофагів та фітопаразитичних нематод. Сфотографувати пошкодження та описати види кліщів, що їх спричиняють. Провести вивчення заселеності полів чи лісонасаджень різними видами шкідливих нематод.

Нематодозне вогнище

 

Опрацювання завдань відбувається в польових умовах, що суттєво покращує практичні навички майбутніх спеціалістів. Зокрема, студенти ознайомлюються з кліщами і нематодами різних геобіоценозів, набувають навичок щодо збирання та обліку кліщів і нематод, виготовлення колекцій та гербаріїв пошкоджених рослин, а також користування визначниками та засобами оптики. Тетраніхоїдних кліщів збирають разом з листям у паперові або поліетиленові пакети; еріофіїд – разом з галами або шматочками рослинної тканини у пробірки діаметром 2,5 см і заввишки 10–12 см.

  

           
                              Вільховий кліщ                                           Липовий кліщ        

 

Найчастіше студенти помічають галових клішів, адже вони мають характерні здуття на листках різних культур. Дані кліщі швидко розмножуються і мають 5-6 поколінь на рік.

 

 

     Грушевий галовий кліщ                      Горіховий бородавчастий кліщ

 

Галові кліщі живиться за рахунок рослини, висмоктуючи їх сік та корисні речовини. Результатом паразитування є порушення водного обміну культури, зниження фотосинтезу, в результаті цього листя слабшає і може опадати, дерево стає слабким і сприйнятливим до інших інфекцій.

 

                                      Виноградний повстяний кліщ

 

Інша небезпечна група кліщів – павутинні. Вони дуже дрібні, але їх можна помітити на характерною ніжною павутинкою, під якою живе ціла колонія фітофага. Окрім павутини на лисках стають помітними білі плями, пожовтіння та скручування листочків; поганий ріст бутонів.

 

                                                                                  Звичайний павутинний кліщ на троянді

 

На багатьох сільськогосподарських і квітково-декоративних культурах зустрічаються також і фітопаразитичні нематоди, які здатні завдавати значної шкоди рослинам. Щорічні втрати від них оцінюються в десятки мілярдів доларів.

  

          Картопляний дитиленх                                  Суничний афеленх

 

Особливо небезпечні галові, цистоутворюючі, стеблові та листкові нематоди, які у величезній кількості зустрічаютьсяв в природних і культурних біоценозах України.

 

                Мелойдогіноз                                            Гетеродероз

 

Отже, під час практики студенти збагатили як теоритичні знання, так і навчитилися користивутися практичними вміннями. Вдосконалили свої навички спостереження під час огляду різноманітних деревних насаджень, кущів та грунту, адже всюди намагалася помітити різних кліщів і нематод. Також навчилася їх ідентифіковувати. Студентам надзвичайно цікаво було робити фото пошкоджень кліщами і нематодами, адже вони такі різні.

 

Леся Бондарева, Олександр Бабич,

доценти кафедри ентомології, інтегрованого захисту та карантину рослин

 

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook