Результативність навчальної практики: від студента до працівника Київського комунального об’єднання зеленого будівництва та експлуатації зелених насаджень міста «Київзеленбуд»

4 липня 2023 року

     Добігла до завершення навчальна практика з дисципліни «Садово-паркове будівництво»: насичена, цікава та продуктивна!
    Випускники бакалавріату спеціальності 206 «Садово-паркове господарство» під час навчальної практики не лише здобули фахові знання та навички, запрошення до офіційного працевлаштування за профілем здобутої освіти, але й долучилися до благодійної акції щодо створення реабілітаційних садів нашої випускниці пані Юлії РАШКОВСЬКОЇ – Амбасадора Національної дитячої спеціалізованої лікарні МОЗ України ОХМАТДИТ, здобувачки кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну.
    Але про все це – за порядком!
   Розпочалася практика на території зелених насаджень НУБіП України, де студенти 3 (скороченого терміну навчання) та 4 курсів мали можливість ознайомитись з арбористичними технологіями лікування дерев, стабілізації й моделювання їхньої крони за використання сучасного професійного інструментарія.
    Повчальним та захопливим для наших студентів у перший день практики став Майстер-клас від пана Олексія БОРДУСЯ – випускника ННІ лісового і садово-паркового господарства, визнаного в Україні та країнах Європи топіарщика – із формування крон ялин і туй – зелених перлинок навчального корпусу №3.

 

     Переглянувши світлини та оцінивши стан шпилькових рослин з висоти пташиного польоту, пан Олексій разом зі студентами визначили (покроково), що та як потрібно зробити, аби впорядкувати крони, надати їм чітку, збалансовану, геометричну форму. Розглянули такі необхідні попередні етапи роботи, як видалення зайвих верхівок, що сформувались після першого кронування, обов’язкового звільнення дерева від сухих, відмерлих гілок та кріплень.

  

     Отже, після «виведення» єдиного лідера, зняття відмерлих гілок та старих кріплень пан Олексій приступив до формування конусоподібної форми крони ялини: студенти з захопленням спостерігали за чіткими, та здавалось би, легкими рухами: але ж слід зважати на те, що вага висоторіза STIHL більше 10 кг!
     Результат роботи пана Олексія не може не сподобатись: одна верхівка, чітка форма крони кожної ялини! За два дні роботи пану Олексію вдалося відновити чітку форму крон 12 ялин, а результати його роботи щодо впорядкування зеленого простору нині презентують таку вишукану та необхідну спеціальність в нашій країні, як Садово-паркове господарство.
     Надалі – до уваги студентів – екскурсія до КП УЗН Солом’янського району міста Києва, на яку наших випускників гостинно запросив директор підприємства, пан Олексій ЛУКАШ, у минулому – один із найкращих випускників ННІ Л і СПГ спеціальності 206 «Садово-паркове господарство», а нині – здобувач кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну. Він детально розповів студентам про тонкощі роботи підпорядкованого йому підприємства, структуру та особливості фінансування. Студенти дізналися, що підприємство поділяється на 8 виробничих дільниць, а це – 8 бригад по утриманню зелених насаджень.


 

     На підприємстві також працює аварійна бригада, дільниця автотранспортного господарства, ремонтно-будівельна дільниця, оранжерейно-парникове господарство та розсадник. Це основні структурні підрозділи підприємства.

     Студенти побачили основні виробничі площі, техніку та інструменти, обговорили особливості їх експлуатації. На особливу увагу заслуговує взірцевий об’єкт – тепличний комплекс, де фахівці підприємства опікуються вирощуванням розсади квіткових рослин: директор розповів, скільки проблем потрібно було йому вирішити, аби в умовах повномасштабної війни зберегти підприємство та колектив, як нині відбувається фінансування підприємства, скільки тисяч рослин цього року було вирощено в тепличному комплексі, які літерні об’єкти столиці вже створено. До речі, від початку повномасштабного вторгнення підприємство розширило профіль своєї діяльності та пропонує опцію з цілодобового забезпечення пунктів обігріву та приватних будинків такими необхідними дровами. Оранжерейний комплекс є основною виробничою потужністю підприємства.

 

     За сезон у теплицях фахівці вирощують близько 2,5 мільйонів екземплярів розсади квіткових рослин.

     Підприємство самостійно забезпечує розсадою квіткових рослин усі квітники Солом'янського району, загальна площа яких становить 3,5 га. Також фахівцями щороку створюються тематичні виставкові квітники у різних локаціях району.

    У рамках екскурсії студенти разом з паном Олексієм Лукашем відвідали парк «Відрадний». Пан Олексій продемонстрував об’єкт та наглядно пояснив особливості підготовки території парку «Відрадний» до святкування Дня Києва. Випускники побачили процеси формування квітників від етапу їх розбивки до повної реалізації проєкту.


     Наші студенти задавали багато питань, тож пану директору було цікаво спілкуватися з ними, розповідати як про тонкощі роботи з обслуговування міських зелених насаджень, найпоширеніші проблеми експлуатації зелених зон і шляхи їх вирішення, так і про те, як відбувається комунікація працівників підприємства з киянами.

     Студенти з особливою зацікавленістю обговорили можливість працевлаштування та перспективи розвитку як підприємства, так і зеленої галузі нашої країни. Задали усі хвилюючі запитання не лише керівництву КП УЗН, а й з іншим працівниками підприємства.

     У свою чергу, пана Олексія, як керівника та фахівця галузі, цікавили знання та практичні навички наших студентів, їхні мрії, плани та сподівання.
Тож за результатами живого спілкування, враховуючи потреби свого господарства та зацікавленість випускників у працевлаштуванні за фахом, по завершенню екскурсії – пан Олексій запропонував пройти співбесіду 4 нашим випускникам щодо можливого працевлаштування.
     Наступного дня практики наші студенти долучилися до благодійної акції щодо створення нових лікувальних садів та впорядкування існуючих зелених насаджень на території Національної дитячої спеціалізованої лікарні МОЗ України ОХМАТДИТ.

 

     Наша випускниця – пані Юлія Рашковська – взяла на себе важливу та складну ношу – допомоги дітям з усієї України, що проходять лікування й реабілітацію в цій клініці та їхнім батькам побачити й відчути навколо себе інший, лагідний і безпечний «зелений» світ.
     Пані Юлія провела екскурсію територією закладу, поділилася з нашими студентами своїми думками та планами щодо формування нових зелених насаджень на території клініки, наочно продемонструвала та пояснила принципи планування й створення реабілітаційних садів, охарактеризувала асортимент рослин, представлений на клумбах та міксбордерах.

     Тож надалі усі студенти долучилися до робіт із створення нових квітників і міксбордерів, впорядкування клумб. Діти – пацієнти лікарні – та їхні батьки, медичні працівники щиро дякували пані Юлії та нашим студентам за їхню таку необхідну, хоча й нелегку працю!

 

     За результатами роботи слова подяки та підтримки, а ще й добрі побажання та запрошення на роботу наші практиканти почули від керівника установи  Генерального директора пана Володимира Жовніра.
     Таким чином, наші випускники за один день практики/благодійної акції – встигли здобути й нові знання, й нові навички, й надати таку необхідну, професійну допомогу лікарні ОХМАТДИТ щодо впорядкування зелених насаджень. У підсумку завершеної навчальної практики з дисципліни «Садово-паркове будівництво» випускники бакалавріату спеціальності 206 «Садово-паркове господарство» здобули не лише нові знання та практичні навички, а ще й отримали пропозиції щодо працевлаштування за фахом у державних установах.

    P.S.
    За результатами співбесіди пан Олексій Лукаш запропонував нашим випускницям офіційне працевлаштування – у профільній державній установі КП УЗН Солом’янського району – тож маємо чудовий результат фахової діяльності Університету та впевненість, що колектив однодумців кафедри на вірному шляху!
    Студенти та колектив кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну висловлюють щиру подяку нашим випускникам: директору КП УЗН Солом’янського району Олексію ЛУКАШУ та Амбасадору Національної дитячої спеціалізованої лікарні МОЗ України ОХМАТДИТ Юлії РАШКОВСЬКІЙ.

Ліза ПІВЕНЬ, здобувачка
кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну
Олена КОЛЕСНІЧЕНКО, завідувачка
кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну


 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook