Науковці кафедри лісівництва взяли участь у V Форумі Української лісової платформи

5 липня 2023 року

     Доцент кафедри лісівництва Олександр Сошенський та професор кафедри лісівництва Сергій Зібцев взяли участь у V Форумі Української лісової платформи, присвяченої питанням юридичних основ сталих практик менеджменту лісів, таких як наближене до природи лісівництво та управління лісами навколо водойм.
     Українська лісова платформа створена за ініціативи Всесвітнього фонду природи (WWF) і є незалежним багатостороннім діалоговим майданчиком. Головною метою платформи є організація ефективного діалогу та співпраці між усіма зацікавленими сторонами для вироблення спільного бачення принципів та цілей лісової політики, які рівноправно враховують економічні, екологічні та соціальні аспекти розвитку лісової галузі в Україні.
     Участь у V форумі прийняли: Богдан Вихор, виконавчий директор WWF-Україна; Олексій Соловйов, заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України; Галина Левіна, юристка ГО «ЕкоПраво-Київ», к.ю.н., експертка WWF-Україна; Ганна Лобченко, к.с.-г.н., менеджер лісових проєктів WWF-Україна; Сергій Панченко, д.б.н., начальник науково-дослідного відділу Гетьманського національного природного парку; Людмила Сломінська, менеджер лісових проєктів WWF-Україна; Оксана Коноваленко, к.геогр.н., керівниця напряму “Вода” WWF-Україна; Юрій Дербаль, експерт з питань лісового господарства та довкілля ГО «Форза», а також інші представники громадських організацій, медіа, наукових установ та практики.

     WWF-Україна проаналізували загальні правові засади визнання у законодавстві України наближеного до природи лісівництва та використання його для підвищення стійкості лісів до зміни клімату та пожеж. Проблеми господарювання у лісах навколо водойм розглянута як з точки зору лісового господарства, природоохорони, так і з погляду на необхідність інтеграції у плани управління річковими басейнами. 

     Олександр Сошенський виступив із доповіддю на тему "Наближене до природи лісівництво як лісівничий підхід підвищення стійкості лісів до зміни клімату та пожеж". В ході доповіді було представлено основні передумови розширення підходів наближеного до природи лісівництва в Україні в контексті змін клімату для підвищення стійкості лісів до несприятливих кліматичних умов, пошкодження шкідниками, хворобами та пожежами. Варто зазначити, що наближене до природи лісівництво включає широкий спектр лісогосподарських заходів від створення лісів до проведення рубок, і на даному етапі це питання вивчається в розрізі різних природних зон та типів лісів України. Значного прогресу у вивченні та впроваджені підходів наближеного до природи лісівництва в Україні досягли науковці з Національного лісотехнічного університету в співпраці з лісівниками Львівщини, проте для лісів інших регіонів - Полісся, Лісостепу, Степу даний напрям лише починає досліджуватися та апробовуватися на поодиноких пілотних ділянках. Підходи наближеного до природи лісівництва є перспективними для України та відповідають сучасним практикам лісівництва розвинених країн Європи.

     Програма V Форуму - sites/default/files/u184/64a30ca505c4cb5cd89120c9_agenda_v_forum.pdf

Кафедра лісівництва НУБіП України 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook