Навчальна практика

5 липня 2020 року

  З 19 по 23 червня 2023 року студенти 2 курсу спеціальності 202 «Захист і карантин рослин» перебували на навчальній практиці з дисципліни «Мікробіологія і вірусологія». Навчальна практика проходила під керівництвом професора, академіка НААН України, доктора сільськогосподарських наук кафедри фітопатології ім. акад. В.Ф. Пересипкіна Миколи Патоки. Відповідно до програми практики перед студентами стояли завдання: відібрати зразки грунту, підготувати зразки рослин до аналізу, провести ідентифікацію ізолятів мікроорганізмів.

 

  Студенти, учасники навчальної практичної підготовки з мікробіології і вірусології, завершили інтенсивну п'ятиденну програму з відмінними результатами. Практиканти здобули великий досвід у навичках відбору та культивуванні мікроорганізмів з ґрунту та рослинного матеріалу. Вони навчилися ідентифікувати мікроорганізми, застосовуючи мікроскопію, біохімічні тести та молекулярно-біологічні методи. Особливо відзначилися Анастасія Карась, Йосип Гольцбергер, Анастасія Оврамець, Ольга Басок, Вероніка Коваленко, Людмила Богушевська, Вадим Єрко, Єлізавєта Никитенко, Михайло Чепчак, Яніна Бельскіте та ін.

 

  Окрім того, студенти мали чудову можливість відвідати Інститут захисту рослин НААН і ознайомитися з передовими досягненнями в області сільськогосподарської мікробіології та захисту рослин, а саме:

  • виділення та ізоляція мікроорганізмів з ґрунтових зразків;
  • пояснення стерильних технік для виділення та ізоляції мікроорганізмів з ґрунту;
  • показ прикладів різних поживних середовищ для росту та виділення мікроорганізмів;
  • пояснення процедури виділення ізольованих культур на чисті поживні середовища;
  • демонстрація процесу культивування мікроорганізмів із зразків ґрунту на поживних середовищах. 

  Екскурсія в інститут дала учасникам унікальну можливість побачити сучасні методи контролю шкідливих організмів, а також дізнатися про інноваційні підходи в захисті сільськогосподарських культур. Студенти висловлюють щиру вдячність організаторам, в особі завідувача лабораторії нематологіїї Інституту захисту рослин НААН України к.с.-г.н. Тетяні Бондар, за таку цінну можливість поглибити свої знання та отримати практичний досвід.
  В цілому за результатами практичного навчання студентам відкриваються нові перспективи у сфері аграрного виробництва і надихають на подальше дослідження в галузі сільськогосподарської мікробіології. Набутий досвід під час практики стане основою для їхньої майбутньої кар'єри і сприятиме покращенню застосування інновацій в сільському господарстві, спрямованих на екологічно стійке та ефективне виробництво харчових продуктів. 

 

   З 19 по 23 червня 2023 року завершальним етапом вивчення навчальної дисципліни «Агрозоологія» на першому курсі для студентів спеціальності 202 «Захист і карантин рослин» стало проходження навчальної практики під керівництвом доцента кафедри ентомології, інтегрованого захисту та карантину рослин Людмили Кави.


  Пройшовши інструктаж з техніки безпеки та отримавши вказівки щодо спостереження, ідентифікації та збору живих об’єктів студенти ознайомилися з видовим складом різних груп тварин, які живуть в різноманітних екологічних умовах.

  

  Під час практики студенти дізналися про роль тварин у природі, сільському, лісовому і рибному господарствах та інших галузях та набули навичок визначення і розпізнавання цих тварин у природі. Особлива увага приділялася вивченню комах, кліщів, нематод, молюсків та гризунів, знання яких допоможуть студентам, як майбутнім спеціалістам із захисту рослин успішно оволодіти загальною, сільськогосподарською та технічною ентомологією, біологічним захистом, бджільництвом, акарологією, нематодологією та іншими спеціальними дисциплінами.

   

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook