Практичне навчання на кафедрі автоматики та робототехнічних систем імені академіка І.І. Мартиненка

5 липня 2023 року
  Практика – важлива складова у підготовці будь-яких фахівців, а інженерів – особливо. У цьому році на кафедрі автоматики та робототехнічних систем імені академіка І.І. Мартиненка вона розпочалася як завжди: студенти на виробничу практику роз’їхались по Україні, використовуючи традиційні бази практичного навчання (комбінати «Тепличний», «Асканія Флора», птахофабрики «ЯсенСвіт», інші), але є й особливості, про які хотілось би поділитись.
  Вперше розпочалась співпраця з потужним національним агрохолдінгом АстартаКиїв, де не лише виробляється сільськогосподарська продукція, а й здійснюється її глибока переробка. Ми уже інформували про знайомство з окремими підприємствами цього холдингу: це підприємстві з переробки сої, біогазове виробництво, цукровий завод, елеватор – усі вони розташовані в Полтаській області й приємно вразили нас культурою виробництва та високим рівнем автоматизації. Зрозумілим було наше бажання розпочати співпрацю з такою потужноюфірмою, тим більше, що первинне знайомство організували випускники нашої кафедри. І ось тепер проводяться заходи щодо започаткування дуальної системи підготовки наших студентів із використанням виробничих потужностей холдингу АстартаКиїв. Поки що працюють юристи, але зацікавленість є з обох сторін і немала. Вже відібрано студентів (Резвін Євгеній, Полевік Владислав, Гережа Дмитро, Галіченко Михайло), які в рамках однієї з практик виконують певні технологічні завдання в головному офісі підприємства, використовуючи набуті на кафедрі АРС комп’ютерно-інтегровані технології (відстежують потоки матеріально-технічних ресурсів, їх розміщення та доцільність використання). Інформація про таких студентів дуже позитивна. Будемо сподіватись, що вдалий початок прискорить більш-глибоку співпрацю.
 
 
  Окремі студенти за поданням науково-педагогічних працівників були залишені на кафедрах університету і беруть активну участь в наукових розробках кафедри автоматики та робототехнічних систем імені академіка І.І. Мартиненка. Так наприклад, Денис Жук разом зі старшим викладачем кафедри Володимиром Грищенком завершує вдосконалення автоматичної системи моніторингу та захисту підстанції на основі вакуумного вимикача EasyPact EXE та мікропроцесорного пристрою захисту Vamp 57 виробництва Шнайдер Електрик, котрий включає в себе широкий набір функцій струмових захистів, захистів від замикання на землю, захистів по напрузі та частоті. При цьому для розробки СКАДА системи керуванням фідером використовуються технології Інтернет Речей на основі інтерфейсу зв’язку Ethernet та протоколу МЕК 61850. Результати досліджень будуть відображені в магістерській роботі Дениса, а сама розробка, сподіваюсь, буде корисною для студентів та аспірантів кафедри й інституту.
  Цікаву тему майбутньої кваліфікаційної роботи магістра отримав Дмитро Остапович (керівник – професор Валерій Коваль), котра відноситься до робіт неординарного характеру і присвячена системам синхронізації. Для якісного її виконання на першому етапі передбачається створення віртуальної цифрової моделі плати автоматизованої системи моніторингу сигналів синхронізації часу. Зазначене вимагає проведення значного обсягу робіт на основі програмування (перший варіант реалістичного зображення уже готовий і поданий на рисунку).
  Кафедра тривалий час проводить наукові дослідження щодо виробництва біогазу (керівник – професор Сергій Шворов). Зважаючи на зазначене, до таких робіт в рамках виробничої практики долучаються і студенти. Так Олексій Царук із числа магістрів першого року навчання разом із керівником магістерської роботи С. Шворовим в рамках виробничої практики працюють над вдосконаленням біогазової установки. Результати дослвджень будуть складовими магістерської роботи студента.
  Навчально-ознайомча та навчально-технологічна практики проводяться у змішаному варіанті: очно – дистанційному. Ці види практики реалізуються в академічних групах на основі використання матеріальної бази кафедри та виробничих ресурсів університету (професор Сергій Шворов зі студентами). При цьому заслуговує на позитивну увагу співпраця з інформаційно-обчислювальним центром університету, котрий щороку «замовляє» студентів для монтажу та налагоджування компютерних мереж університету, а це прокладання мереж, програмування телекомунікаційних пристроїв, налагодження комп’ютерної та мережевої техніки.
  У цілому можна стверджувати, що практичне навчання на кафедрі автоматики та робототехнічних систем ім. акад. І.І. Мартиненка розпочалося успішно, сподіваємось, що таким буде і завершення.
  У той же час інформуємо, що в цей же час кафедра за короткий термін зуміла власним ресурсом підремонтувати приміщення своїх лабораторій, суттєво оновила лабораторні навчально-наукові стенди, що дає впевненість у своєчасному й успішному початку нового навчального року.
 
Віталій Лисенко,
завідувач кафедри автоматики та
робототехнічних систем ім. акад. І.І. Мартиненка

    

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook