Пішов з життя професор Михайло ДЕМИДКО

6 липня 2023 року
м. Київ НУБіП України

 

 

5 липня 2023 року на 93 році життя перестало битись сердце доктора технічних наук, професора Михайла Омеляновича Демидка.

    ВІД СЕЛЯНИНА ДО ПРОФЕСОРА
ДЕМИ́ДКО Михайло Омелянович народився 26.04.1931 в сім’ї селянина у мальовничому та з багатою історією селі Соснівка Конотопського району Сумської області.
Не могли подумати батьки Омелько Самілович і Олена Іванівна, що в їхній сім’ї народиться відомий винахідник, випробувальник сільськогосподарської техніки, вчений та освітянин.
Батько був працьовитим і завзятим. Взявши перед 1930-ми роками в оренду землю вирощував та продавав овочі, з того й жила сім’я. Згодом він купив млина, що дозволило радянській владі зробити з нього ворога народу – «куркуля».
Після розкуркулювання батько переїхав в село Парафіївка Ічнянського району Чернігівської області, а згодом переїхала і його сім’я. По дорозі до Парафіївки однорічний Михайло ледь не помер від лімфаденіту в народі «золотухи». В Парафіївці батько працював на цукровому заводі, а згодом пішов до колгоспу де був бригадиром плодоовочевої бригади, оскільки мав досвід в овочівництві. Прийшла Друга світова війна і батька мобілізували на фронт, звідки він не повернувся. Так Михайло Омелянович став головою і опорою для своєї сім’ї. Під час Другої світової війни працював на землях колгоспу. Мав ділянку, де орав на кінній тязі, сіяв та збирав урожай і все це у дванадцятирічному віці. Згодом мав уже власного коня.
Михайло Омелянович до Другої світової війни навчався у школі і закінчив два класи у с. Парафіївка. Під час окупації не навчався. Після війни пішов відразу у 4-й клас, прийшлося наздоганяти пропущене. Працював в молодіжній бригаді на відновленні цукрового заводу. Був столяром, шорником і маляром. Після 7-го класу поступив до Ніжинського технікуму механізації і електрифікації сільського господарства. У 1950 році закінчив з відзнакою технікум та без екзаменів вступив до Української сільськогосподарської академії. Демидко Михайло Омелянович — випускник 1955 року механіко-технологічного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України (тоді — факультету механізації сільського господарства Української сільськогосподарської академії).
З 1955 р. по 1959 р. працював завідувачем лабораторії Південно-Української машиновипробувальної станції у місті Херсоні. З 1960 р. по 1962 р. навчався в аспірантурі Всесоюзного інституту сільськогосподарського машинобудування. Керівником дисертаційної роботи був відомий вчений академік Сінєоков Г. М. Після закінчення аспірантури повернувся на Південно-Українську машиновипробувальну станцію: з 1962 р. по 1965 р. працював старшим інженером та завідувачем лабораторії. Під керівництвом Михайла Омеляновича проходили випробування різні сільськогосподарські машини: штанговий культиватор, комплекс електрифікованих інструментів для обрізки шовковиці, машини для овочівництва, плуги та багато інших машин, які були вкрай необхідні для сільського господарства.
У 1965 р. молодий енергійний кандидат технічних наук Михайло Омелянович Демидко був обраний за конкурсом завідувачем відділу механізації Українського інституту садівництва НААН, де працював до 1989 р.
Відділ механізації був новим підрозділом в структурі інституту. Його створення обумовлене надзвичайно низьким рівнем механізації в галузі (10-12%). Уже через кілька місяців був сформований основний кістяк відділу, що складався в основному з молодих інженерів-механіків. У ході розпочатої дослідницької роботи під керівництвом Демидка М. О. молоді інженери навчалися основам науково-дослідної роботи.
Результатом великої організаторської роботи цього періоду в 1960-х – 1970-х роках було створено потужний творчий колектив співробітників, який включав класичну трійцю: наукову лабораторію, конструкторське бюро і виробничий відділ з випуску макетних і виробничих зразків машин. Вирішувалися найбільш актуальні питання обробітку саду: обробка ґрунту в насадженнях плодових і ягідних культур, захист від шкідників і хвороб. Велику увагу приділено товарної обробки плодів: сортуванню, калібруванню упаковці яблук – основної продукції садівництва.
За відгуками співробітників інституту садівництва: агрономів, біологів, селекціонерів колектив співробітників відділу механізації став самим високоорганізованим, дружним і творчим серед відділів інституту. Демидко М. О. володіє дивовижним і чудовим властивістю формування колективу. Випадкові люди не потрапляли до нього.
Велика увага приділялася співпраці з колегами Молдавії, де знаходилося Головне конструкторське бюро по садовим машинах, вченими Грузії, Азербайджану та Вірменії, а також Югославії, Болгарії та Німеччини.
Виробничими випробуваннями в радгоспах Київської та Вінницької області підтверджено високу ефективність запропонованої нової лінії для товарної обробки плодів пропускною спроможністю 6-8 т/год. Визнанням масштабності цієї великої роботи, технічна новизна якої підтверджена десятками винаходів, став захист Михайлом Омеляновичем докторської дисертації у 1979 році. В цей же час співробітники відділу Бабенко А. Є., Фришев С. Г. і Якубовський Е. Я. під керівництвом Демидка М. О. захистили кандидатські дисертації за темами, пов’язаними з товарною обробкою плодів.
Особисті розробки виконані Михайлом Омеляновичем на базі теоретичних та експериментальних досліджень забезпечили створення теорії взаємодії ґрунтообробних машин з ґрунтом і обґрунтування їх оптимальних робочих швидкостей. Учений установив закономірності процесів розвантаження контейнерів, калібрування, сортування та пакування плодів на потокових лініях для товарної обробки плодів, розробив хвильові транспортери, застосування яких значно підвищує ефективність указаних ліній, створення яких у свою чергу, забезпечило у виробничих умовах підвищення продуктивності праці в 2,2 рази.
Демидко М. О. з 1989 р. до квітня 1999 р. завідувач кафедрою технічного сервісу та інженерного менеджменту імені М. П. Момотенка Національного університету біоресурсів і природокористування України (тоді – кафедра експлуатації машинно-тракторного парку факультету Української сільськогосподарської академії). У цей же період (1990-1995 рр.) був головою спеціалізованої вченої ради Д 26.00406 по захисту докторських дисертацій в Українській сільськогосподарській академії. Протягом 1999-2011 рр. працював професором кафедри технічного сервісу та інженерного менеджменту імені М. П. Момотенка Національного університету біоресурсів і природокористування України. Керівник наукової школи «Машиновикористання та інженерний менеджмент».
Основні здобутки наукової школи під керівництвом Демидка М. О.: розвинуто теорію і практику забезпечення необхідного рівня надійності складної сільськогосподарської техніки на основі структурного аналізу її функціонування в реальних умовах експлуатації. Розроблені рекомендації щодо підвищення рівня бази технічного обслуговування складних сільськогосподарських машин з урахуванням їх природнього старіння і недостатніх об’ємів виробництва нових машин. Вагомий внесок у розвиток цього наукового напряму особисто зроблено Демидком Михайлом Омеляновичем. Викликає повагу Людина, яка самостійно торує свій шлях, одержує задоволення від праці, не зупиняється на досягнутому. Десятки успішних наукових розробок в царині надзвичайно важливої проблеми — машиновикористання в землеробстві. У праці вкупі з неформальними взаєминами пізнаєш людину найкраще. Це людина з великої літери, яка вміє бути прекрасним керівником, дружити, сприймати гумор і водночас прийти на допомогу в скрутний час. Коли в людини є друзі ще зі шкільних і студентських літ, з початків трудової біографії, коли до неї тягнеться студентство — це показово. Це і професійна характеристика викладача і психологічний портрет водночас. Це понад 300 дипломованих бакалаврів, спеціалістів, магістрів, слухачів факультетів механізації та лісового і садово-паркового господарства. Причому, якщо проаналізувати якісний склад випускників, — це, передусім, серйозні менеджери і керівники всіх рівнів — директори господарств, державні службовці, викладачі закладів вищої освіти, науковці — люди далеко не випадкові в професії, які мають всі підстави розвивати і розвиватися в агропромисловому середовищі у відповідних галузях знань. Безумовно, талант педагога і вченого-дослідника не міг залишатись не поміченим. Наукові, педагогічні та виробничі досягнення Демидка М. О. полягають у розробках теоретичних основ впливу швидкості руху на опір ґрунтообробних машин (1962-1967 рр.), наукових основ оптимізації технологічних схем потокових ліній для товарної обробки плодів (1970-1980 рр.), комплексу експериментальних робіт з механізації садівництва (1965-1990 рр.), теоретичних та експериментальних основ підвищення ефективності використання машин у господарствах різних організаційних форм (1990-1998 рр.).
Михайло Омелянович – автор 267 наукових праць, з них 85 – авторських свідоцтв на винаходи. Підготовлено 18 кандидатів наук і 2 доктори наук, які ведуть самостійні дослідження в Україні та Азербайджані. Демидко М. О. – доктор технічних наук, професор, член відділення механізації НААН. Нагороджений Почесною грамотою Президії Верховної Ради України.
Життєвий шлях Михайло Омелянович в науці і педагогіці – наочне втілення того, чого може досягти талановита і цілеспрямована людина з трудової селянської родини до науковця, педагога, керівника і просто прекрасної людини, що слугуватиме прикладом для прийдешніх поколінь.

 

Колектив механіко-технологічного факультету
вислює щирі співчуття родині покійного та поділяє її горе.
Розуміємо гіркоту втрати усіх, хто знав і поважав - Михайла Омеляновича Демидка.

 
Іван Роговський, завідувач кафедри технічного сервісу та
інженерного менеджменту імені М. П. Момотенка
 

 

 
 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook