Навчальна практика з «Хімічного захисту з основами агротоксикології» – досвід і гарантія можливості працевлаштування за спеціальністю «Захист і карантин рослин»

6 липня 2023 року
Факультет захисту рослин, біотехнологій та екології

 

 

 
6 липня 2023 року
  Складний, але все-таки дуже продуктивний навчальний рік підійшов до завершення. Студенти факультету захисту рослин, біотехнологій та екології отримали знання з дисципліни «Хімічний захист з основами агротоксикології» на очних лабораторних заняттях та на лекціях. Проте саме практичне навчання студентів є важливою складовою підготовки фахівців із захисту та карантину рослин.
  Навчальна практика з дисципліни «Хімічний захист з основами агротоксикології» дозволяє студентам краще познайомитись із аспектами своєї майбутньої професії, сьогоднішнім станом захисту рослин, новітніми лабораторіями із сучасним обладнанням. За програмою навчальної практики студенти ОС Бакалавр спеціальності 202 «Захист і карантин рослин» відвідали одну з кращих лабораторій – Українську лабораторію якості і безпеки продукції АПК.
  Студенти дізнались, що УЛЯБП АПК отримала у 2022 році Атестат акредитації Національного агентства з акредитації України. Лабораторія бере участь у розробці, адаптації та вдосконаленні методів дослідження показників якості та безпеки сировини та продукції АПК, їх стандартизації та впровадження у виробництво. Співробітник лабораторії Світлана Вікторівна Мідик розповіла студентам, що крім випробувальної діяльності УЛЯБП АПК надає науково-консультаційні та інформаційні послуги як великим сільськогосподарським підприємствам, так і приватним фахівцям галузі АПК, бере активну участь у розробці та оцінці технологій виробництва («від поля – до столу») сільськогосподарської та харчової продукції України.
 
  Студенти відвідали різні відділи лабораторії: сектор приймання замовлень, моніторингу безпеки продукції АПК, науково-дослідний відділ якості продукції, відділ дослідження ґрунтів, мікробіологічний відділ. З цікавістю прослухали інформацію про те, чим живе лабораторія сьогодні та оцінили можливості майбутнього працевлаштування за фахом: науково-дослідна робота (розробка та впровадження нових методів аналітичних досліджень), міжнародна діяльність, навчання та перепідготовка кадрів, лабораторні випробування, аналітична експертиза та експертний супровід. 
  Студенти звернули увагу на те, що лабораторія акредитована за системою якості (ДСТУ ISO/IEC 17025), яка забезпечує неупередженість результатів. Тобто замовник не повинен контактувати з виконавцем. Спеціально для цього зроблено різні входи: для замовника центральний, службовий – для виконавця. Така система забезпечує моніторинг результатів, тобто якщо на одному із етапів дослідження виявлено невідповідність, то виконавці можуть легко сказати на якому саме було допущено помилку.
  Студенти дізнались, що лабораторія досліджує ґрунти, рослини, воду, добрива та пестициди, корми для тварин, овочі та фрукти. Займається визначенням та класифікацією олійно-жирової продукції. Також рослини та ґрунт досліджують на вміст ПХБ (поліхлоровані біфеніли).
 
  Студенти ознайомилися з порядком проведення досліджень. Кожне дослідження починається з відбору проб (рідких або сухих), наступний крок це зважування матеріалу, яке відбувається на високоточних вагах (4 знаки після коми!). Аби всі досліди були точними – в лабораторіях має бути кліматичний контроль (від 15° - 25°C), також враховується і вологість, і тиск. Якщо є якась невідповідність – все має бути скореговане до норми. З метою підвищення ефективності комерціалізації науково-аналітичного потенціалу лабораторії, підготовка до аудиту починається з оцінки відповідності принципам GLP (Належна лабораторна практика) та GEP (Належна експериментальна практика) за основним напрямком – випробувань пестицидів та агрохімікатів для цілей державної реєстрації.
 
  Під час практики студенти побачили і спробували попрацювати на цікавому сучасному обладнанні. Для досліджень у лабораторії використовують якісне закордонне обладнання, різні новітні методики та технології.
  Студенти опанували один з таких методів – метод атомної абсорбції. Він базується на поглинанні вільними атомами резонансного випромінювання при пропусканні променя світла через шар атомної пари. Також наших студентів зацікавив метод атомної емісії, що базується на вимірюванні збудженими у полум’ї атомами металів. Цей аналіз є частиною емісійного спектрального аналізу, в якому в якості джерела збудження використовується полум’я різних типів.
  Для студентів була проведена екскурсія в лабораторії із двома видами хроматографії: на газорідинному хроматографі та на рідинному. Рідинні хроматографи використовують для розділення складних, багатокомпонентних сумішей речовин різного походження та природи. Розділення відбувається за рахунок перерозподілу компонентів сумішей між рухомою та нерухомою фазами. У потоці рухомої фази аналіти з різним ступенем утримуються на сорбенті, що призводить до розділення суміші та послідовного виходу аналітів з хроматографічної колонки з подальшим детектуванням. За допомогою газорідинної хроматографії прекрасний фахівець Ольга Василівна ознайомила студентів із даними про те, що в 15-ти сантиметровому шарі ґрунту присутні залишки препарату ДДТ та його метаболітів. Це при тому, що цей препарат заборонений до застосування вже більше 50 років.
  Світлана Вікторівна Мідик у ході цікавої екскурсії розповіла студентам як дослідити жирно-кислотний склад олії в лабораторії та в домашніх умовах та визначити залишки пестицидів у різних видах продукції рослинного походження.
  Відвідування УЛЯБП АПК надало нашим студентам прекрасний досвід, можливість спілкування із фахівцями своєї справи, розширило світогляд щодо працевлаштування за спеціальністю 202 «Захист і карантин рослин».
 
Ольга Дмитрієва,
 доцент кафедри ентомології,
інтегрованого захисту та карантину рослин
Ольга Підгаєцька,
студентка ОС Бакалавр ФЗРБтаЕ,

спеціальність «Захист і карантин рослин» 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook