Завершилися польові навчальні практики з ботаніки у весняному семестрі 2022-2023 навчального року

6 липня 2023 року

   Протягом травня та червня місяця 2022-2023 н. р. студенти ОС бакалавр мали можливість пройти практичне навчання з дисциплін «Ботаніка» для спеціальностей 205 Лісове господарство, 206 Садово-паркове господарство та «Біологія І (ботаніка)» для 101 Екологія.
   З метою якнайкращого засвоєння знань про рослинний світ, отриманих під час аудиторних занять викладачами кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції – професором Ліхановим А.Ф., доцентом Чуріловим А.М. та старшим викладачем Дубчак М.Ю. було проведено практичні роботи на території Ботанічного саду НУБіП України та університетського кампусу, у лісових масивах ВП НУБіП України «Боярська лісова дослідна станція» та лабораторіях кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції, які охоплювали питання анатомії, морфології та систематики судинних рослин, екології та географії рослин і фітоценозів, охорони рослинного світу України.

 

   Програмою практики передбачався збір інформації про рослинний світ ботаніко-географічних зон, фотографування рослин, проведення геоботанічних описів, значиму увагу акцентовано на питаннях етики проведення біологічних досліджень, збереження рослинного світу України.

   Студентами спеціальності 205 «Лісове господарство», які проходили практику з 22 по 26 травня 2023 року, відвідано територію лісового заказнику загальнодержавного значення «Дзвінківський», де вони ознайомилися із фіторізноманіттям дубово-соснових та вільхових лісів, провели зустріч із представниками департаменту екології та природних ресурсів КОДА – Андрієм Андрущенком та Наталією Партикою, які ознайомили присутніх з основними напрямами діяльності департаменту (www.facebook.com/bldscomua).

   З 19 по 24 червня 2023 у межах університетського кампусу та Ботанічного саду НУБіП України, проведено навчальну практику зі студентами ОС «бакалавр», першого курсу спеціальності 101 «Екологія».

    

   Під час проведення практики, використовували платформу iNaturalist (www.inaturalist.org/) для збору даних стосовно біологічного різноманіття, яка об’єднує зусилля по збору інформації від професіоналів та аматорів зі всього світу. У межах спеціально створеного проєкту (Навчальна практика з ботаніки (ФЗРЕіБ) НУБіП України 2023 (www.inaturalist.org/projects/navchalna-praktyka-z-botaniky-fzreib-nubip-ukrainy-2023) вдалося зібрати 1107 спостережень, які репрезентують відомості про поширення 424 видів природної та культивованої флори України та окремих територій Європи.

   Основним методом збору інформації було фотографування рослин у межах території проведення практики, окрім того, студенти могли завантажити світлини, виконані ними під час перебування у регіонах проживання, що дало можливість охопити 12 областей і таким чином розширити географію спостережень та зробити невеличкий вклад у загальну скарбничку наукових даних про фіторізноманіття України.
   Проведено геоботанічні описи лісової та лучної рослинності, що допомогло познайомитися із структурою, флористичним складом угруповань, зрозуміти екологічні умови їхнього існування та розвитку.

 

   За результатами проходження навчальних практик студенти навчилися проведенню польових робіт, збору даних про рослинний світ та набули важливі навички для майбутньої професії.
 

Андрій ЧУРІЛОВ,
доцент кафедри ботаніки, дендрології та лвсової селекції

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook