Студенти 1 курсу скороченого терміну навчання спеціальності 201 «Агрономія» пройшли практику з технології зберігання та переробки продукції рослинництва

9 липня 2023 року
НУБІП
 Так, у період з 15 по 16 червня у дистанційному форматі та з 07 по 08 липня у очному форматі для студентів 1 курсу скороченого терміну навчання була проведена навчально-ознайомча  практика з дисципліни «Технологія зберігання та переробки продукції рослинництва».
Головна мета практики полягала у ознайомленні студентів з технологіями післязбиральної доробки, зберігання, переробки та методами оцінки якості продукції рослинництва. Адже значний об'єм роботи майбутнього агронома пов'язаний з аналізом організації робіт з післязбиральної доробки врожаю продукції рослинництва з метою виявлення резервів, зниження затрат праці та засобів. Тому, фахівець повинен добре володіти методами використання засобів післязбиральної доробки врожаю зернових, технічних та інших культур, так як на ці роботи в загальній технології виробництва продукції припадає до 50 % затрат.
Якщо належним чином підготовлена матеріально-технічна база з післязбиральної доробки та зберігання, зокрема машинами, які необхідні для очистки, сушіння, вентилювання продукції рослинництва, то організація роботи агронома буде успішною і розпочинається післязбиральна доробка врожаю будь-якої культури з оцінки якості продукції, що надходить з поля.
Тому майбутній фахівець зобов'язаний найбільш вдало підібрати комплекс технологічних процесів та режими роботи всіх машин для чого попередньо повинен визначити якість вороху, що надходить з поля. Якщо продукція призначена для реалізації, фахівець, який формує товарні партії повинен знати порядок оцінки якості при реалізації продукції рослинництва заготівельною організацією. Він мусить бути обізнаний із структурою організації роботи цих підприємств, правилами купівлі - продажу.
 
У зв’язку з цим під час проходження навчально-ознайомчої практики у дистанційному форматі студенти ознайомилися із загальнонаціональною структурою системи заготівель, зберігання та переробки зернової продукції в Україні; вимогами стандартів до якості зерна різних культур; організацією підготовки токового господарства до приймання зерна нового врожаю; порядком обліку вороху зерна, що надходить з поля на тік; методикою розрахунків втрат маси зерна за рахунок зміни вологості та смітної домішки; методиками розрахунків за продану (куплену) продукцію; технологіями післязбиральної доробки зерна різних культур, овочів, фруктів, ягід, технічної сировини.
Впродовж очного формату практики студенти мали змогу ознайомитись з матеріально-технічною базою кафедри та напрямками її діяльності.
 
У ході практики студенти були поділені на групи по (4-5 осіб) та одержали від керівника індивідуальні практичні завдання для поглиблення теоретичних знань і ознайомлення з практичними аспектами формування проб з різних партій зерна, оцінки його якості, проектування технологій післязбиральної доробки та зберігання, визначення класності та проведення розрахунків з доробки, зберігання та реалізації продукції.
 
За результатами практики студентами були виконані поставлені перед ними завдання, отримані результати та оформлено звіти, які були успішно захищені.
Анатолій БОБЕР, керівник практики,
 доцент кафедри технології зберігання,
переробки та стандартизації продукції
рослинництва ім. проф. Б.В. Лесика
  

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook