Студенти факультету захисту рослин, біотехнологій та екології успішно поєднали набуття практичних навичок з дослідження біорізноманіття, міжнародного досвіду та командної роботи в рамках проєкту ICA Biodiversity Challenge 2023

10 липня 2023 року
  На форумі Асоціації Європейських університетів наук про життя (Association for European Life Science Universities) (Литва, 2022), членом якої є НУБіП України було визначено, що одним із основних завдань сьогодення є збереження та попередження втрати біорізноманіття. Тому команда НУБіП України (студенти та співробітники факультету захисту рослин, біотехнологій та екології) у період з 22 травня по 01 липня 2023 року прийняла участь у ICA Biodiversity Challenge 2023 (ICABioblitz 2023), що був організований Університетом Вагенінгена (Wageningen University and Research, WUR). Наш університет разом із 16 провідними університетами Європи (Німеччини, Польщі, Франції, Чехії, Ісландії, Латвії, Словенії, Бельгії та Нідерландів) досліджував біологічне різноманіття в межах університетського містечка та прилеглій до нього території. Успішним результатом заходу було досягти відмітки 1000 видів живих організмі, знайдених за 5,5 тижнів змагання. НУБіП України разом з 5-ма іншими університетами вдалося досягли мети.  
  Глобальна втрата біорізноманіття є однією із ключових проблем згідно із стратегією розвитку Європейською союзу, вона завжди залишається у фокусі світової наукової спільноти, яка тільки набуває більшої актуальності в умовах глобальної зміни клімату. Проведення даного заходу дозволило європейським університетам наук про життя на практиці застосувати новітні підходи до дослідження біологічного різноманіття. Важливим є не лише констатувати факт наявності великої кількості живих організмів, а й порівняти новітні дані із минулими дослідженнями, визначити спільність видів, які проживають у межах охоплених країн Європи та зробити відповідні висновки тощо.
  Дослідження біорізноманіття НУБіП України проводилось за допомогою сучасної платформи https://observation.org/ із застосуванням мобільного пристрою, що дозволило досить легко визначити вид живого організму. В окремих випадках, коли необхідно було самостійно визначити вид, якщо застосування програми було неможливим, залучалися експерти, зокрема, ботаніки, орнітологи, ентомологи для визначення знайдених на дослідних ділянках рослини, тварини, птахи, мохи, лишайники тощо.
  Захід відбувався у вигляді Екскурсій у Голосіївський ліс та всі найближчі локації, які були обрані в межах території університету. До виконання проєкту долучилися студенти всіх трьох спеціальностей факультету 101 Екологія, 202 Захист і карантин рослин та 162 Біотехнології та біоінженерії.
  Під час досліджень біологічного різноманіття кампусу учасниками Bioblits 2023 було зроблено понад 8 тисяч фото знайдених видів живих організмів.
 
 
  Дослідження біорізноманіття у рамках цього проєкту дозволило студентам здобути знання та навички із визначення різноманітних видів живих організмів, їх особливостей пристосування до умов існування, тощо. В результаті нашого ICA Biodiversity Challenge ідентифіковано 1001 вид живих організмів, проведено 8185 спостережень та залучено 128 студентів та співробітників факультету захисту рослин, біотехнологій та екології. Також буде обрано і нагороджено найактивніших студентів, що знайшли найбільшу кількість видів.
  30 червня 2023 р. відбулася урочиста онлайн-церемонія закриття проєкту в Університеті Вагенінгена, у якій взяли участь представники 17 університетів, що були залучені до реалізації проєкту. Представниками на заході від НУБіП України були завідувач кафедри загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності Алла Клепко та старший викладач Анна Сальнікова.
  Усім учасникам ICA Biodiversity Challenge 2023 ректор Університету Вагенінгена, професор Артур П.Дж Мол презентував будиночки для зимівлі комах.
  Ми вдячні організаторам заходу, Університету Вагенінгена, за такий важливий захід по дослідженню біорізноманіття, оскільки зберегти можна лише те, що ти достеменно знаєш, а також організувати ефективні заходи щодо збереження живих організмів можна лише врахувавши особливості їх розташування.
  Дякуємо також студентам факультету захисту рослин, біотехнологій та екології за активну, натхненну та цілеспрямовану важку працю задля досягнення поставленої задачі. Ми разом виконали головну умову ICA Biodiversity Challenge 2023, а найголовніше, студенти дізнались більше про біорізноманіття, його значення для навколишнього природного середовища, провели багато спільних заходів та екскурсій.
 
Алла Клепко,
завідувач кафедри загальної екології,
радіобіології та безпеки життєдіяльності
 
Анна Сальнікова,
старший викладач кафедри

загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook