Навчальна практика з дисципліни "Біологія ІІ (Зоологія)"

10 липня 2023 року
З 26 до 30 червня у студентів 1 курсу спеціальності «екологія» проходила навчальна практика з дисципліни "Біологія ІІ (Зоологія)". Керівник практики – доктор біологічних наук, професор Віталій Андрійович Гайченко.
Спочатку ознайомились з програмою практики, завданнями, які стоять перед ними, а також прослухали інструктаж з техніки безпеки під час екскурсій в природні біотопи і роботи в лабораторії. Студенти ознайомились з вимогами щодо ведення польового щоденника практики, підготовки звіту, ознайомились з методами обліку тварин та розглянули види комах, занесені до Червоної Книги України.
 
 Ознайомлення студентами з програмою навчальної практики
 
Другий день практики був присвячений підготовці до обліку комах Голосіївського лісу. У вибраному біотопі були встановлені пастки Барбера за стандартною методикою. Зазвичай дані пастки встановлюють на 7-10 днів, але у зв’язку з обмеженим часом у проведенні практики, ці пастки було встановлено на 3 дні. Проте і за короткий проміжок часу вдалося впіймати досить багато цікавих комах. Крім цього, під час екскурсії студенти мали можливість визначити видм птахів за їх співом, спостерігати представників типу Molusca, що зустрічаються в Голосіївському лісі. Всі спостереження заносились до щоденників практики.
Третього дня керівник практики ознайомив майбутніх екологів з іншим видом пасток (феромонних), які були встановлені на галявині поблизу 4 навчального корпусу. Мета цих пасток - спіймати самців плодових дерев завдяки феромонам самки, які розміщені в даній пастці. Цього ж дня Віталій Андрійович продемонстрував та навчив студентів досить цікавому методу - відлову спеціальним сачком хортобіонтів (організмів, які мешкають у траві). Це заняття видалося досить пізнавальним. Студенти могли ознайомитися з комахами, тим самим не завдаючи їм шкоди.
На четвертий день практики група зняла встановлені раніше пастки Барбера зі спійманими тваринами і в лабораторії освоювали способи підготовки проб до колекціонування і визначення видової приналежності тварин.  Навіть облік впродовж двох діб показав, що Голосіївський ліс є біоценозом зі збалансованим фауністичним складом. В результаті обліку було встановлено, що тут зустрічаються всі екологічні типи твердокрилих і напівжорсткокрилих, є двокрилі, багатоніжки та перетинчастокрилі – всі екологічні групи тварин у співвідношеннях близьких до збалансованого стану.
 
Вивчення фауністичного складу Голосіївського лісу
 
Всього було відловлено і визначено представників десяти видів тварин, у тому числі такі крупні хижаки, як турун бронзовий та турун гладенький, ковалики, червоноклопи, гнойовики, тощо. Значну допомогу у визначенні тварин студенти отримали від комп'ютерної програми «екологічного контролю довкілля» завдяки якій процес визначення видів значно спростився і був дуже наочним.
П'ятий і шостий дні були присвячені належному оформленню польових щоденників і підготовці звітів з практики. Під час практики був відзнятий відеоролик про усі методи, які освоювали студенти.
На щастя, і в такий складний час, університет може організовувати цікавий та пізнавальний освітній процес.
Катерина Резвін,
Антон Клямар,

студенти І курсу спеціальності Екологія 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook