Бакалаври-міжнародники завершили перший курс навчання практичними заняттями

10 липня 2023 року

Ось й завершився такий очікуваний перший рік студій у Національному університеті біоресурсів і природокористування України, в тому числі й для студентів спеціальності 291 «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» кафедри міжнародних відносин і суспільних наук гуманітарно-педагогічного факультету. Успішно складено заліки, іспити, літо у розпалі і зовсім близькими є перші студентські канікули.
Проте не забуваймо й про практичну складову нашої підготовки як фахівців-міжнародників. Навчальним планом освітньої програми передбачено не одну практику на закріплення теоретичних знань конкретними навичками оволодіння спеціальністю. На першому курсі цьому сприяє навчально-ознайомча практика з фаху «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії», що вона покликана дати студентам-міжнародникам практичних знань щодо своєї майбутньої професії, поширити їх наукові та світоглядні обрії.
Цього року згідно із наказом № 954 «С» від 07. 06., відповідно до робочого навчального плану бакалаврів-першокурсників освітньо-професійної програми спеціальності 291 «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» було направлено на навчально-ознайомчу практику з фаху у змішаному режимі. Цим же наказом встановлено бази практики, визначено її керівників та терміни.
Зокрема, базами практики було обрано, Лозівську районну держадміністрацію Харківської обл., Гурівську сільраду Кіровоградської обл., Броварський відділ державної виконавчої служби у Броварському р-ні Київської обл., Державний культурний заповідник «Парк «Київська Русь»», ГО «Український Інститут політики», відділ міжнародних зв’язків; навчально-науковий центр міжнародної діяльності НУБіП України, ТОВ «КИЇВХЛІБ», ГО «Центр громадянських свобод», представництва, торгівельні та інші вітчизняні та іноземні резиденції у Києві та країні.
Практичні заняття відбулися з 12-го червня по 7 липня поточного року.
Не забуваймо, що студенти працюють ось вже майже півтора року в умовах війни із північним агресором, що безумовно надає їхнім студіям надзвичайної додаткової зосередженості й відповідальності, а кафедрі і безпосереднім керівникам заходів необхідної сумлінності із врахуванням всіх обставини, що вони склались на цей час за умов воєнного стану.
З приємністю відзначимо, що цього свідомі і студенти і навчально-педагогічний склад кафедри міжнародних відносин і суспільних наук.
На виконання плану заходів та пп. 4-6 наказу вже 5, 7 та 12-го червня перед відправленням студентів на практику керівниками навчально-ознайомчої практики з фаху було проведено інструктажі з охорони праці, техніки безпеки та безпеки життєдіяльності в університеті та на робочих місцях із відповідним письмовим оформленням та особистими підписами практикантів, після чого вони були допущені до практики.
Навчальна практика з фаху в студентів першого курсу «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» розпочалася 12-го червня із настановчого заняття, на якому практикантів зокрема було ознайомлено й проконсультовано з усіх актуальних питань її організації та проведення.
Того ж дня на базі кафедри міжнародних відносин і суспільних наук відбулась запланована інтернет-конференція «Міжнародні відносини України: історія, сьогодення, погляд у майбутнє», завданням якої було розширити уявлення першокурсників про сьогоднішній стан міжнародного середовища, місце у ньому нашої держави, спонукання їх до аналізу питань безпеки у глобалізованому світі і таким чином ще раз надати їм теоретичні основи виконанню завдань на базах практики.
Зважаючи на актуальні особливості, зокрема, характер проходження студентами-бакалаврами практики у воєнний час та з метою посилення наукової складової практичного навчання, кафедрою міжнародних відносин і суспільних наук перед початком роботи на базах практики було організовано науково-практичний семінар на загальну тему: «Методологічні та наукового-теоретичні засади практичного навчання у НУБіП України».
За підсумками практики треба сказати, що студенти сумлінно працювали на об’єктах, повністю виконавши поставлені перед ними завдання, абсолютна більшість із них отримали високі позитивні оцінки на підсумковій атестації.
Опрацювавши визначені бази практики, відповідні заклади та установи, застосувавши, зокрема, наукові підходи до виконання загальних та індивідуальних завдань, бакалаври-практиканти мали змогу докладно ознайомитись та проаналізувати значення та роль такої важливої складової підготовки фахівця з міжнародних відносин, якою є, зокрема, навчально-ознайомча практика з фаху.
Практика, що її парадигма була спрямована як на поглиблення знань про сучасний стан вітчизняної науки міжнародних відносин, так і на ознайомлення із проблемами світового, в тому числі, європейського погляду на стан й перспективи сьогоднішніх проблем глобалізації, особливості участі у цих процесах України, дала можливість критично оцінити історичне минуле, провести аналогії із сьогоденням та дійти власних прогностичних оцінок й висновків на майбутнє, і, що є надзвичайно важливим, все це в контексті завдань, що вони стоять перед майбутніми міжнародниками, дипломатами своєї країни. Крім того, практиканти мали змогу випробувати надбані знання, застосувавши їх у своїй практичній роботі.

На фото: студенти-міжнародними на практиці у
ГО «Український Інститут політики»
разом із директором установи,
членом ради роботодавців кафедри міжнародних відносин і суспільних наук
Бортніком Р.О.

На фото: студент групи МВ 22002 б Чумак Вадим
із керівницею від бази практики Державний заповідник «Парк «Київська Русь»» Коваль Н.П.

Не можна не відзначити, що цього року виробничу практику було організовано за умов справжньої війни, що її було розв’язано агресором у нашій державі, тому викликає неабияку повагу той факт, що частина бакалаврів пройшли практику, будучи активними волонтерами – помічниками нашої армії та постраждалим від навали мешканцям міст, сіл, інших пунктів локації нашої держави.
Отже, практику успішно завершено, проте навчання триває, короткий літній перепочинок й вітаємо Тебе, другий курс оволодіння основами професії та набуття необхідних знань!

 

 

Вероніка Мамай,
староста групи МВ 22001 б
Софія Чемер,
староста групи МВ 2202 б

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook