ВИРОБНИЧА ПРАКТИКА СТУДЕНТІВ – ОДИН З ВАЖЛИВИХ ВИДІВ НАВЧАЛЬНОЇ РОБОТИ У ПІДГОТОВЦІ ФАХІВЦІВ-ЕКОНОМІСТІВ (ІНСТРУКТАЖ ЗДОБУВАЧІВ ОС МАГІСТР СПЕЦІАЛЬНОСТІ 051 «ЕКОНОМІКА (ЕКОНОМІКА ПІДПРИЄМСТВА»)

24 червня 2023 року

Виробнича практика студентів є одним із важливих видів навчальної роботи і здійснюється з метою набуття виробничих навиків приймати самостійно рішення в реальних виробничих умовах. Вона покликана підготувати майбутніх спеціалістів до реальної практичної роботи, забезпечити належний рівень їхньої професійної підготовки.

Метою виробничої практики є закріплення теоретичних знань, які були отримані в процесі навчання, формування професійного вміння приймати самостійні рішення в певних виробничих умовах, оволодіння сучасними методами, формами організації, знаряддями праці в галузі майбутньої спеціальності, виховання потреби систематично поновлювати свої знання та творчо їх застосовувати на практиці в умовах конкретної установи.

Зміст і послідовність практики визначається програмою, яка розробляється кафедрою згідно з навчальним планом та визначається сучасними вимогами до підготовки магістрів за спеціальністю «Економіка підприємства».
Базою практики є установа (підприємство, організація) будь-якої форми власності, яка забезпечує виконання програми практики для відповідного кваліфікаційного рівня.
 
Виробнича практика має на меті інтегрування теоретичних знань та практичних умінь і навичок студентів в єдиному процесі формування майбутньої професійної діяльності.
 
Організація проходження практики студентами магістратури економічного факультету НУБіП України регламентується чинним законодавством та «Положенням про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України» № 351 від 20.12.1994 р., а також розробленим в університеті «Положенням про практичну підготовку студентів НУБіП України», затвердженим Вченою радою НУБіП України від 27.10.2021 року, протокол №3. Відповідно до вказаного Положення, кафедрою економіки 23 червня 2023 року було проведено інструктаж студентів ОС «Магістр» щодо змісту та порядку проходження виробничої практики.
 
Основні вимоги щодо проходження практики оскреслив заступник декана, доцент кафедри економіки Нагорний В.В. наголосивши на належному оформленні документів таких як: лист-підтвердження прибуття студента на практику, щоденник практики тощо. 
 
 
Професор Рогач С.М. відмітила важливість виробничої практики в процесі підготовки магістрів, оскільки вона дає студенту можливість остаточно переконатися в правильності зробленого ним вибору. Під час її проходження він може перевірити свій професіоналізм. Звичайно, особливо важливих і відповідальних завдань молодий фахівець може й не отримати, але він цілком здатний працювати рядовим виконавцем і брати участь у вирішенні загальних виробничих завдань.
 
 
Гарант ОПП «Економіка підприємства» ОС Магістр Гуцул Т.А. ознайомила студентів з програмою виробничої практики та виокремила основні завдання проходження практики: вивчення структури та організації діяльності підприємств за місцем проходження практики; ознайомлення із звітною документацією; ознайомленні з методологією аналізу та планування показників діяльності підприємства.
Доцент кафедри економіки, керівник магістерських робіт Степасюк Л.М. ознайомила студентів з порядком проходження практики, а також надала інформацію про особливості написання звіту про практику.
 
 
В ході зустрічі було обговорено права та обов’язки керівників практики, студентів-практикантів та ознайомлено присутніх з наказом про направлення на виробничу практику, а також методичними вказівками до проходження практики, які розміщені на сайті університету на сторінці кафедри економіки.
Виробнича практика готує майбутніх спеціалістів до самостійного виконання обов’язків на першій посаді, де вони працюватимуть. Внесок молодих спеціалістів у практичну діяльність підприємств, установ, організацій відповідної галузі прямо залежить від їхньої підготовленості до роботи, теоретичного кругозору й практичних навичок.
 
 
Практикант під час роботи на виробництві має можливість вивчити реальні ситуації та перевірити отримані під час навчання знання. Він може самостійно приймати рішення, обґрунтовуючи правильність своїх висновків перед керівником практики. Майбутній спеціаліст навчається субординації, роботі в колективі, отримує навички професійного спілкування.
Лілія Ільків,
куратор студентів ОС Магістр «Економіка підприємства,
доцент кафедри економіки
 
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook