Я обираю фах педагога

11 липня 2023 року

Досвід педагогічної діяльності дозволяє нам дійти висновку, що у профорієнтаційній роботі важливе місце посідає суб’єкт-суб'єктна взаємодія, живе спілкування, що ґрунтується на довірі, повазі, врахуванні уподобань вступника, а в майбутній освітній діяльності та буде сприяти реалізації студентоцентрованого підходу.

Сьогодні на кілька наших запитань погодився відповісти випускник Борщівського агротехнічного фахового коледжу Максим Віталійович Совак, який виявив бажання вступати на спеціальність «Професійна освіта». 

Розкажіть будь-ласка про себе.
– Я народився на Тернопільщині в селі Шманьківчики. Цього року закінчив спеціальність «Агроінженерія» в Борщівському агротехнічному фаховому коледжі. Зараз у літній період трохи працюю.

 Які маєте захоплення, чим цікавитесь та про що мрієте?
– Мрію більше часу присвячувати спорту, зокрема волейболу. Знаю, що в університеті є потужна спортивна база, де я можу займатися своїми захопленнями. Також планую відвідувати спортивний зал та грати у футбол, адже у закладі освіти створені всі умови для занять спортом, а також є власна база відпочинку на березі Чорного моря, де у літній час можна оздоровитися.

 Максиме, чому Ви вирішили здобувати вищу освіту?
– Давно зрозумів, що вища освіта сьогодні – це не лише престиж, а важлива необхідність, що у майбутньому дозволить побудувати успішну кар’єру, реалізувати себе як фахівця, знайти своє місце у професії, зрости інтелектуально тощо. Крім того, студентські роки в житті кожної людини є найпрекраснішими і найнезабутнішими. Хочу бути в центрі студентського життя.

 Звідки Ви дізнались про наш університет?
– Навчаючись на останньому курсі коледжу, я звернувся із запитанням до викладачів: «Де мені ліпше продовжити навчання?». Мої наставники однозначно назвали Національний університет біоресурсів і природокористування України як один із найкращих закладів вищої освіти України. А потім познайомився із викладачами кафедри педагогіки, які уважно віднеслися до всіх моїх запитань та детально розказали про переваги навчання в університеті, зокрема за ОПП «Професійна освіта» (Аграрне виробництво, переробка сільськогосподарської продукції та харчові технології).

Я дізнався про те, що спеціальність «Професійна освіта» отримує державну підтримку, тому кожного року вступники мають можливість навчатися на місцях державного замовлення. Результатом навчання стане диплом бакалавра державного зразка (Бакалавр з професійної освіти), який дозволить працевлаштуватися в органах управління освітою, у закладах вищої освіти на керівних посадах та на посадах викладача спеціальних дисциплін, методиста, вихователя, інспектора, а також у агробізнесі.

Також мені розповіли, що навчаючись, я можу паралельно працювати за фахом у сфері соціономічних і біономічних професій; отримати подвійний диплом університету Європи тощо. В університеті є військова кафедра, тому я матиму можливість отримати військове звання молодшого лейтенанта. Для мене, як іногороднього студента, важливим також є поселення в гуртожиток.

 Що стало вирішальним у виборі спеціальності та закладу вищої освіти?
– Професія педагога завжди є і буде актуальною, адже вона дуже важлива у нашому житті. До того ж, я зможу працевлаштуватися в установах і організаціях, пов’язаних із аграрним виробництвом, переробкою сільськогосподарської продукції та харчовими технологіями. Навчаючись за цією освітньою програмою, я отримую широкі можливості для працевлаштування на сучасному ринку праці, самореалізації у сфері професій майбутнього як соціономічного, так і біономічного типу – «Професійна освіта. Аграрне виробництво, переробка сільськогосподарської продукції та харчові технології».

 Чи є у Вас хвилювання щодо проведення вступної кампанії у зв’язку із військовим станом?
– Звісно є певні хвилювання, адже ситуація з повітряними тривогами може певним чином вплинути на подачу документів, у подальшому на поселення в гуртожиток тощо. Але, мене повідомили про те, що в університеті облаштовані укриття, як у навчальних корпусах, так і у гуртожитках.

 Що б Ви побажали викладачам та майбутнім студентам НУБіП України?
– Насамперед всім бажаю миру, перемоги та міцного здоров’я. Вступникам варто побажати наснаги та натхнення, успішного вступу на обрані спеціальності. Викладачам – відпочити під час відпустки та набрати талановитих і творчих студентів.

Дякуємо Максиму за цікаве інтерв’ю, бажаємо успіхів при вступі.

 

Бесіду провела
професор кафедри педагогіки
Оксана Васюк

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook