Апотеоза практичних занять для першокурсників спеціальностей «Туризм» та «Готельно-ресторанна справа»

12 липня 2023 року

    Розпочався вже другий літній місяць, а тим часом навчальна практика студентів 1 курсу спеціальностей «Туризм» і «Готельно-ресторанна справа» добігає кінця. Фінальною базою практики стали, вже добре знайомий, Національний природний парк «Голосіївський» та… екологічний парк у Чорнобильському біосферному заповіднику. Організація активного туризму та подорож за 120 км – на цьому тижні студенти сфери гостинності через власний досвід готуються створювати незабутні пригоди для майбутніх рекреантів!

  Уже рік наполегливого опанування обраних програм і молоді спеціалісти впевнено можуть сказати – цікавий відпочинок організовується і в подорожах, що виводять людину за звичні межі, і в місцинах, які оточують нас щодня. Практика цього тижня у контрасті продемонструвала обидва варіанти та надихнула на нові думки.
  Взявши з настанову слова всесвітньовідомого Марка Твена «Подорожувати необхідно тим, хто навчається», першокурсники разом з викладачами кафедри готельно-ресторанної справи та туризму вирушили у кількагодинну мандрівку на північ. І не дарма нам згадались слова саме американського письменника – вже на під’їзді до місця призначення, по придорожніх полях, розгулювала пара справжніх американських бізонів! Українське Полісся почало абсолютно по-новому розкриватись в очах екскурсантів з моменту прибуття в Медвино.
  Екопарк "Медвино" – це сафарі-парк та найбільша оленяча ферма в Україні! Парк розмістився на території 3000 га та складається із дендропарку, сафарі-парку та екоферми з продуктами власного виробництва. Справжньою окрасою парку вважаються олені трьох видів, але окрім них тут проживають буйволи, коні Пржевальського, вищезгадані бізони та, навіть, верблюд! А взагалі, Медвино – це територія позитивних емоцій! Десятки благородних оленів, що миролюбно пасуться довкола. Могутні бізони, які одним своїм виглядом переносять у далекі прерії. А ось коні Пржевальського! – чим вам не київська Асканія Нова?
  Пригоди студентів в Медвино розпочалися з поїздки на багі сафарі-парком. Чи багатьом доводилось відчути себе справжніми дослідниками дикої природи? Ще й на подібному транспорті! Антураж довкола відчутно допоміг практикантам налаштуватись на гарний лад і створив правильний настрій. Дики тварини, які вільно розгулюють своїми володіннями і туристи, тихі гості цих місцин: концепція яка не просто слідує світовим трендам, а, глибоко впевнені, так воно і має бути. Студенти мандрували з одного кутка парку до іншого, знайомлячись з його жителями та рекреаційними пропозиціями. Екскурсія супроводжувалась коментарями гіда. Присутні не стримували цікавості та ставили багато запитань.
  Неможливо не оцінити значення поїздки для студентів двох спеціальностей. Цей досвід допоможе фахівцям з «Готельно-ресторанної справи» у майбутньому розвивати екоготелі (наприклад, глемпінг) і ресторани з використанням екологічної продукції. Сталий підхід – рух до гармонійного існування людини та природи, як ніколи приваблює суспільство, а отож прогнозує масове залучення гостей до подібних ініціатив готельно-ресторанного сектору. Деякі студенти відмітили значення співпраці з цією та подібними екофермами. В тому, що продукти які вони виготовляють вищого сорту і якості, особисто змогли впевнитись під час щедрої дегустації.
 
  А ось весь спектр можливостей для заходів активного та зеленого туризму розкрився для першокурсників спеціальності «Туризм». Можна сказати, що у кожного студента окрім основної, була своя власна мандрівка – мандрівка роздумами щодо організації рекреації в цьому унікальному місці. Не обмежуючи уяву лише прогулянковими маршрутами, туризмознавці розглянули промисельний туризм, організацію різного виду спортивних заходів, згадали, вже знайомий, іпотуризм. Загалом, парк для студентів спеціальності «Туризм» став ідеальною основою для вивчення проєктів екологічного туризму. Але для всіх відвідувачів разом, Медвино закарбувалось у спогадах місцем незабутніх вражень.
  З інтересом підійшли студенти до практики, організованої в Національному природному парку «Голосіївський», що тематично була спрямована на активний туризм. Практиканти об’єднали дослідження маршрутів парку з спортивним орієнтуванням. Для багатьох можливість вперше спробувати цей вид спорту стала пам’ятною. Під час практичного заняття кожен студент був долучений до справи. Завдання полягало у тому щоб, згідно з правилами, відшукати контрольні пункти. Першокурсники по черзі вели гурт до міток за картою.
  Від керівника практики Стретовича Олександра Анатолійовича дізнались про можливі методи орієнтування на місцевості. А в кінці присутні були нагороджені призами! Подібне заняття чітко підкреслює значущість туристичних навичок для майбутніх фахівців, що зацікавлені в розвитку зеленого, сільського та активного відпочинку. Тепер студенти можуть з гордістю сказати, що знають, що таке «рух за азимутом», вільно орієнтуються за допомогою карти та точно застраховані від блукань лісом.
  Станом на цей день практиканти 1 курсу закінчують складати звіти. Підбиваючи підсумки, з впевненістю можна сказати, що 3-тижнева практика залишиться не лише на папері – здобуті досвід, знання та враження у майбутньому зможуть стати інструментами професійного життя. 

  Студенти вдячні за представлені можливості кафедрі готельно-ресторанної справи та туризму, адміністрації ННІ неперервної освіти і туризму, співробітникам Екопарку "Медвино", а також велика шана та подяка Збройним Силам України за змогу розвиватися. Наполегливо готуємось відновлювати країну.

Віримо у Перемогу! Слава Україні та її Героям!

 
Кирпич Ольвія,
1 курс спеціальність «Туризм»
Терниця Вероніка,
1 курс спеціальність «Готельно-ресторанна справа» 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook