Природокористування і якість життя - поради лікаря: дієта для полегшення проявів псоріазу

12 липня 2023 року

   Понад 125 млн людей у світі хворіє на псоріаз, включаючи псоріатичне ураження суглобів. Близько 1,5 млн українців страждають на цей патологічний стан, значно погіршуючий якість життя. 

   Псоріаз — це хронічне автоімунне захворювання шкіри. Організм власною імунною зброєю помилково атакує власні тканини, у відповідь стимулюється надмірне утворення клітин шкіри, які створюють нашарування у вигляді бляшок. Останні являють собою червоні лускаті плями, які можуть свербіти або боліти. Іноді псоріаз супроводжується псоріатичним артритом, запальним захворюванням суглобів. 

   Жоден із цих станів не спричинений певною їжею, але між харчування та псоріазом існує важливий зв’язок. Продукти, які сприяють надмірному запаленню в організмі можуть погіршити симптоми псоріазу.

   Результати досліджень демонструють, що деякі продукти, особливо ті, що пройшли ультраобробку, перевантажують захисні механізми організму. Наприклад, регулярне надмірне вживання жирної їжі може посилити запалення в жировій тканині. І таке постійне запалення (типове для людей із надмірною вагою або ожирінням) підвищує ризик розвитку псоріазу та погіршення симптомів вже існуючої хвороби. 

 ХАРЧОВІ ПРОДУКТИ, СПОЖИВАННЯ ЯКИХ ВАРТО УНИКАТИ 

   Існує кілька категорій прозапальних продуктів і напоїв, які можуть погіршити симптоми псоріазу.

  • Алкоголь. Надмірне споживання відповідних напоїв змушує печінку працювати понаднормово. Вона має виробляти хімічні речовини для метаболізму алкоголю, що може призвести до тривалого запалення, якщо ви п’єте багато або регулярно. Алкоголь також може погіршити умови існування корисних бактерій у кишечнику, що спричинює дисбіоз та запалення кишечника.
  • Молочні продукти. Як правило, вони мають високий вміст жиру, що сприяє запаленню. Продукти з коров’ячого молока також містять казеїн, білок, через який у деяких людей виникають проблеми з травленням. Зокрема, 15-20% дорослих бракує травного ферменту лактази, що призводить до проявів непереносимості лактози. Хронічний контакт з відповідними тригерами за цих умов здатний погіршити запалення. 
  • Продукти, що містять рафіновані вуглеводи (білий хліб, білий рис, макарони, тістечка та деякі сухі сніданки). Вони позбавлені клітковини та цільного зерна, і зазвичай містять багато цукру, що може спричинити різке підвищення рівня глюкози в крові. Ультраоброблена вуглеводна їжа також збільшує кількість кінцевих продуктів глікації, що призводять до запалення.
  • Продукти з вмістом насичених жирів та транс жирів. Жири в червоному м’ясі, сирі, смаженій їжі, маргарині, фастфуді та багатьох оброблених продуктах провокють запалення в організмі. Вони збільшують кількість ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ) у крові, які також називають «поганим холестерином». Дослідження вказують на зв’язок між надлишком жиру в організмі та розвитком псоріазу та погіршенням симптомів цього захворювання.
  • Продукти з високим вмістом цукру. Метаболізм доданого цукру у газованій воді, фруктових соках, цукерках, хлібобулочних виробах та інших солодощах відрізняється від натурального цукру, наприклад, у фруктах. Організм виробляє інсулін для переробки цукру, але надлишок доданого цукру змушує накопичувати цю енергію в жирових клітинах і спричиняє запалення жирової тканини. Їжа з великою кількістю доданого цукру також може провокувати підвищення рівня запальних білків (цитокінів). Деякі дослідження показують, що штучні підсолоджувачі, такі як аспартам, також можуть викликати хронічне запалення.
  • Продукти, що містять глютен. Серед людей з псоріазом, частіше ніж у людей без нього, поширена целіакія. При цьому захворюванні глютен (білок у пшениці та деяких інших зернах) викликає аутоімунну реакцію, яка змушує організм атакувати тканини в тонкому кишківнику. Людям з целіакією потрібно виключити продукти з глютеном, що разом із зникнення проявів цього захворювання полегшує симптоми псоріазу.

 ЯК ВИМІРЯТИ ЗАПАЛЕННЯ В ОРГАНІЗМІ

   Вимірювати запалення можна за допомогою біомаркерів – рівень певних речовин у крові підвищуються, коли організм реагує на жири чи цукор. Наприклад, досить просто перевірити вміст С-реактивного білка у крові. Печінка виробляє додатковий С-реактивний білок, якщо в організмі є запалення. 

   При корекції дієти для полегшення симптомів псоріазу обов’язково попрацюйте зі своїм лікарем, щоб стежити за симптомами та рівнем запалення.

 РЕКОМЕНДОВАНІ ПРОДУКТИ

   Деякі продукти можуть допомогти боротися із запаленням. Загалом, збалансована дієта з натуральними продуктами є найкращим підходом до зменшення запалення в усьому організмі. Дотримання середземноморської дієти при псоріатичному артриті або псоріазі також сприяє зменшенню хронічного запалення, яке зумовлює високий ризик захворювань серця і судин, діабету 2 типу, раку та інші захворювання.

   Серед найкращих продуктів, які варто споживати при псоріазі, - риба, нежирний білок або рослинні білки (тофу, темпе), фрукти та овочі, бобові (квасоля і сочевиця), горіхи та насіння, оливкова олія, невелика кількість нежирних молочних продуктів, цільнозернові продукти. 

   Немає переконливих доказів, що вітаміни (окрім вітаміну D3 при наявному дефіциті) чи інші дієтичні добавки допомагають полегшити симптоми псоріазу. Найкращий спосіб отримати всі необхідні вітаміни та мінерали – з продуктів, які ви їсте. Щодо прийому щоденних полівітамінів, які відповідають конкретним потребам, варто порадитися з лікарем.

 ПЕРШІ КРОКИ

   Якщо ви збираєтеся змінити своє харчування для полегшення симптомів псоріазу, робити це слід зважено та поступово. Перехід на сувору обмежувальну дієту зазвичай не дозволяє отримати очікуваного результату і може позбавити важливих поживних речовин. Почніть з виключення продуктів, які піддалися високій обробці (від цукерок, випічки до снеків і ковбаси).

   Замініть випічку та печиво свіжими фруктами. Вибирайте трав’яний чай або воду зі свіжими фруктами, м’ятою або огірком. Якщо помітили, що конкретна їжа чи інгредієнт викликають загострення псоріазу, порадьтеся з лікарем щодо заміни таких продуктів на здоровіші альтернативи. 

   Надмірна вага або ожиріння також може погіршити симптоми псоріазу. Варто розпочати з плану схуднення, який включає менше калорій і менші розміри порцій. Будь-яка дієта при лікуванні псоріазу повинна супроводжуватися дотриманням інших принципів здорового способу життя. Висипайтеся, регулярно займайтеся спортом і намагайтеся контролювати психо-емоційні впливи на своє життя та здоров’я.

 

Олег Швець,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook