Природокористування і якість життя - поради лікаря: важливість харчування у процесі виліковування гепатиту С

13 липня 2023 року

   Гепатит C — інфекційне захворювання, яке спричинює вірус гепатиту C (HCV) із переважним ураженням печінки, також з ймовірністю уражень інших органів та тканин. Хронічний вірусний гепатит переважно має загальні прояви, як слабкість і швидка втомлюваність. Ускладнені форми супроводжуються симптомами цирозу та функціональної недостатності декількох органів одразу. 

   Гепатит С традиційно йменують «лагідним вбивцею», адже це захворювання часто перебігає без симптомів. Менше з тим, хронічна інфекція може спричинити прогресуючий фіброз печінки, а за кілька років — цироз органу з потенційними фатальними ускладненнями. 

   П’ять років тому, за даними МОЗ, в Україні понад 1,3 мільйона осіб хворіло на вірусний гепатит С. Водночас більшість про свій діагноз не знає і, відповідно, не отримує лікування. Зараження відбувається парентерально, від прямого попадання вірусу з крові у кров, зокрема при переливанні крові, внутрішньовенному введенні наркотиків або внаслідок порушень протоколів інфекційного контролю при стерилізації медичного обладнання. Статевий шлях передачі вірусу найбільш ймовірний у чоловіків-гомосексуалістів. 

   Ефективність медикаментозної терапії хронічного гепатиту С сьогодні сягає фантастичних показників, наближаючись до 100%. Надзвичайно важливою є діагностика захворювання на ранніх, неускладнених стадіях, що дає можливість повного виліковування гепатиту. 

   Не існує спеціальної дієти, якої слід дотримуватися при гепатиті С, однак аксіомою лишається твердження, що вся наша їжа і пиття, впливає на печінку. При цьому додатковий агресивний вплив нездорових харчових продуктів і напоїв може потенціювати вплив хронічного вірусного запалення та призводити до більш раннього утворення рубців (цирозу) та зниження функції печінки. 

   Дотримання принципів здорового збалансованого харчування може покращити здоров’я печінки та навіть зменшити вплив гепатиту С, уповільнивши небезпечні зміни мікроструктури органу внаслідок хронічного запалення.

 РЕКОМЕНДОВАНІ ПРОДУКТИ

   Важливо підтримувати свою вагу в нормальному діапазоні, особливо якщо у вас гепатит С. Ожиріння або надмірна вага можуть призвести до стеатозу печінки, стану, спричиненого надлишковим накопиченням жиру в печінці. Це ускладнює контроль гепатиту С.

   Люди з гепатитом С також мають підвищений ризик діабету 2 типу, тому важливо стежити за споживанням простих вуглеводів і також контролювати вагу.

   До продуктів, споживання яких варто збільшити, належать:

    Фрукти, ягоди та овочі. Вони забезпечують такі поживні речовини, як клітковина (або рослинні харчові волокна, фолат, вітаміни А, С, B6 та калій. Бажана кількість - від 400 до 600 грамів щодня. Щоб отримати найширший спектр вітамінів, вживайте різноманітні фрукти, ягоди та овочі.

  Результати досліджень на тваринах показали, що зелені листові овочі можуть бути особливо корисними для зниження вмісту жирних кислот у печінці. Важливі поживні речовини добре зберігаються при заморожуванні, сушці та консервації рослинних харчових продуктів. Разом з тим, при купівлі консервованих овочів, фруктів та ягід обов’язково слід віддавати перевагу продуктам без солі та цукру.

   Білок. Допомагає відновлювати та замінювати клітини печінки, вражені вірусом гепатиту С. Серед найкращих білкових продуктів - риба, морепродукти, курка, цільнозернові продукти, бобові, горіхи, насіння, яйця та молочні продукти.

  Потреба у білку залежить від віку, статі та рівня активності. Зазвичай достатньо щодня споживати від 0,8 до 1,2 грамів білка на кілограм маси тіла.

 При цирозі печінки, лікар може порекомендувати більше споживання білка, щоб зменшити ризик втрати м’язів і накопичення рідини.

   Молочні продукти, такі як молоко, йогурт і сир, є хорошим джерелом білка і кальцію. Дітям, підліткам та дорослим потрібно від 2 до 3 порцій (кожна з котрих дорівнює склянці молока, 150 грамам йогурту або 100 г домашнього сиру.

   Цільнеозернові злакові продукти містять харчові волокна, що сприяють здоровій роботі кишечника та знижують ризик серцевих захворювань. Мова йде про цільнозерновий хліб, макарони з цільної пшениці, гречки або кіноа, коричневий або дикий рис, цільний овес.

   Віддавайте перевагу цільнозерновим продуктам замість білих або очищених сортів. Цільні зерна зазвичай містять більше клітковини, вітамінів групи В, цинку, магнію та заліза. При целіакії потрібно їсти лише безглютенові злаки, такі як гречка, кіноа та амарант.

   У середньому дорослі повинні з’їдати від 150 до 240 грамів зернових продуктів щодня. Більше половини з ниї мають складати цільнозернові продукти.

   Кава і кофеїн. Було показано, що невелика кількість кофеїну (100 мг) потенційно здатна захистити чоловіків з гепатитом С від прогресуючого фіброзу печінки. Необхідні додаткові дослідження, щоб краще зрозуміти ці висновки та їхній вплив на інші групи людей. Щодо включення кави чи чорного чаю у план харчування можна порадитися з лікарем. 

  Зелений чай. Користь фенольних катехінів із зеленого чаю при гепатиті С ще досліджується. Однак зелений чай має в цілому корисні властивості. 

 ЯКІ НАПОЇ І ПРОДУКТИ ВАРТО ЗНАЧНО ОБМЕЖИТИ

   Алкоголь. При хронічному гепатиті С не може йти і мови навіть про «помірне» або «періодичне» вживання алкоголю. Будь які кількості алкоголю провокують прогресування фіброзу та цирозу, декомпенсацію останнього та ризик небезпечних для життя ускладнень. Лікарі рекомендують повну відмову від алкоголю.

   Група продуктів, які потребують досить серйозного обмеження - жирні, оброблені, готові соуси, снеки та страви з мереж швидкого хрчування. Надмірне вживання калорійної їжі може призвести до збільшення ваги або ожиріння, що підвищує ризик діабету.

   Лікар може порадити й інші зміни для захисту печінки, наприклад при хронічному гепатиті С, що призводить до шкідливого надлишку заліза в організмі - дієту з низьким вмістом заліза. 

   Зменште споживання солі. Особливо важливо виключити страви з високим вмістом натрію. Солона їжа може призвести до затримки води, що, як наслідок, підвищить артеріальний тиск. Це небезпечно для людей з цирозом. Уточніть у лікаря, яка кількість натрію вам підходить.

   Скоротіть споживання цукру. Надлишок солодких ласощів часто призводить до збільшення ваги. Водночас, суворі обмеження і заборони можуть бути надмірними, час від часу можна вживати десерти. Серед них найкращим вибором є фрукти, ягоди та трохи чорного шоколаду. 

ПОРАДИ ДЛЯ ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ

  •  Випивайте шість-вісім склянок води та іншої рідини щодня.
  •  Створіть регулярний графік споживання основних страв, який підходить до вашого повсякденного розкладу. Це може бути три помірні прийоми їжі на день або чотири-п’ять менших прийомів їжі через рівні проміжки часу.
  •  Їжте органічні продукти, коли це можливо. Це обмежить кількість токсинів і пестицидів, які надходять із їжею.
  •  Вибирайте нежирні джерела білка замість більш жирного м’яса, наприклад яловичини.
  •  Обирайте натуральні, необроблені продукти.
  •  Використовуйте приправи без солі та зелень.

    Чого не варто робити: їсти більше, ніж необхідно для підтримки оптимального здоров’я, додавати в їжу сіль, вживати алкогольні напої, їсти багато надмірно оброблених продуктів, покладатися на дієтичні добавки (особливо замість природніх джерел поживних речовин), щоб задовольнити свої щоденні потреби в поживних речовинах, якщо це не є рекомендацією лікаря. 

   При гепатиті С основні рекомендації щодо харчування є такими, що відповідають засадам збалансованого харчування, хоча лікар може надати й індивідуальні підлаштування відповідно до особливостей хвороби у конкретного пацієнта. Загалом, хороший план харчування - це той, в якому вибір акцентується на овочах, цільнозернових продуктах, фруктах і ягодах, горіхах і насінні, корисних білкових продуктах та алкогольній абстиненції. Калорійність харчування та енергетичний баланс повинні забезпечувати здорову вагу тіла.

Олег Швець,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook