Студентська навчальна практика – заключний етап формування навичок та вмінь з дисципліни «Загальна ентомологія»

14 липня 2023 року
Факультет захисту рослин, біотехнологій та екології
  

На факультеті захисту росли, біотехнології та екології для ОС «Бакалавр» спеціальності 202 «Захист і карантин рослин» навчальна дисципліна «Загальна ентомологія» є обов’язковим компонентом у студентів 3 курсу. Вона вивчається протягом двох семестрів, включає лекційний і лабораторний курс, написання курсової роботи та проходження здобувачами навчальної практики.

Ентомологічна навчальна практика спрямована на проведення ідентифікації видового складу комах природних стацій та агроценозів сільськогосподарських культур, передбачає оволодіння студентами методів ентомологічного моніторингу, використання способів контролю чисельності фітофагів.

Базами проведення ентомологічної практики були дослідні господарства Національного університету біоресурсів і природокористування України та лабораторії кафедри. Зокрема, батанічний сад, плодоовочевий сад, демонстраційне поле сілськогосподарських культур, навчальна лабораторія-музей ентомології та агрозоології, а також навчально-науково виробнича лабораторія «Моніторингу пестицидів у технологіях захисту рослин».

Для ознайомлення з методиками ентомологічних досліджень студенти 3 курсу під керівництвом асистента кафедри ентомології, інтегрованого захисту та карантину рослин Ольги Статкевич ознайомилися з методиками ідентифікації рядів лускокрилих, твердокрилих, прямокрилих комах. Практичні навички здобували у польових умовах при закладанні експериментів щодо вивчення заселеності різних видів комах у екосистемах, збору біоматеріалу (рослин, рослинних тканин, ґрунтів, води тощо) для лабораторних аналізів та комп’ютерної обробки результатів.

 

 

 

 

 

 

 

 

Асистент Ольга Статкевич зазначила об’єкти досліджень – різні групи шкідливої ентомофауни. Кожен студент мав індивідуальне завдання щодо вивчення окремої ділянки екосистеми. Зокрема, за допомогою ентомологічного інвентарю проводили збір камах у ґрунтовому покриві,  на трав’янистій, чагарниковій та дерев’янистій рослинності.

 

 

 

 

 

 

 

Оксана Сикало,

заступник декана факультету

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook