Екологи НУБіП прийняли участь у воркшопі та 10-й річниці Регіональної інформаційної мережі НАСА для Центральної, Східної та Південно-Східної Європи (SCERIN)

15 липня 2023 року

Сучасні екологічні проблеми потребують ефективної співпраці та обміну досвідом між фахівцями різних країн. Так, у рамках міжнародної співпраці, у період з 26 по 29 червня 2023 року, науково-педагогічні працівники кафедри екології агросфери та екологічного контролю факультету захисту рослин біотехнологій та екології доцент Марина Ладика та професор Володимир Стародубцев прийняли участь у воркшопі та 10-й річниці Регіональної інформаційної мережі НАСА для Центральної, Східної та Південно-Східної Європи (SCERIN) на тему «Останні зміни наземних екосистем, земельного покриву і землекористування (LCLU), їх рушійні сили – виклики для дистанційного зондування та сталого управління».

Цьогоріч приймаючою стороною воркшопу був Інститут дослідження глобальних змін Чеської академії наук (CzechGlobe) (Брно, Чехія) з яким нас поєднує спільна науково-дослідницька робота і виконаний протягом 2021-2022 рр. білатеральний проєкт. Діяльність CzechGlobe зосереджена на питаннях наук про навколишнє середовище, зокрема на проблеми глобальних змін.

Поточні виклики щодо змін використання земельних ресурсів в регіонах SCERIN обумовлені їх впливом на екологічні, соціальні процеси та функціонування екосистем. Шляхом презентацій, робочих сесій та дискусій на воркшопі розглянуто останні досягнення програм НАСА, зокрема LCLUC, GOFC-GOLD і Глобальної системи спостереження Землі (GEOSS), а також окреслено конкретні перспективні дослідження в регіоні SCERIN.

Зокрема, доцент Марина Ладика і професор Володимир Стародубцев прийняли активну участь у заході, а саме зробили доповідь на тему «Water Reservoirs and the War in Ukraine: Environmental Consequences» («Водосховища і війна в Україні: екологічні наслідки», коротку інформацію про екологічні проблеми долини річки Ірпінь та представили постерну презентацію.

 

 

Особливу зацікавленість учасники воркшопу проявили до драматичних подій в Україні, а особливо екологічних наслідків для довкілля, впливу на соціальний та економічний сектори внаслідок руйнування гідротехнічної інфраструктури (Каховської ГЕС і водосховища, Козаровицької дамби) та затоплення величезних територій у нижній течії Дніпра. В дискусії з цих питань прийняв активну участь програмний менеджер НАСА доктор Гарік Гутман (Dr. Garik Gutman) - на фото.

 

 Окрім доповідей і постерів програмою воркшопу була передбачена наукова екскурсія на тему: «Різні рішення для управління водними ресурсами та ландшафтом». Ми відвідали заплавний ліс і природний заповідник в Lanžhot. Тут розміщено моніторингову станцію ICOS. Станції екосистеми ICOS — це приладова установка, зазвичай на вежі, яка вимірює потоки парникових газів, а також живі та неживі компоненти та драйвери, відповідальні за обмін парниковими газами, водою та енергією між екосистемами та атмосферою. Екосистеми зазвичай складаються з різних типів лісів, водно-болотних угідь, орних земель, луків, сільськогосподарських угідь, озер. Місце розташування станції являє собою поверхню, де ґрунт, рослинність і умови навколишнього середовища відрізняються. Важливо спостерігати за парниковими газами в різних екосистемах, щоб знати, як вони реагують на мінливий клімат.

 

 

 


Слід також відзначити, що за десятирічну активну участь у програмі Land Cover/Land Use Change професору Володимиру Стародубцеву координаторами SCERIN була вручена пам’ятна медаль НАСА.

 Участь у таких зустрічах є цінним досвідом, сприяє налагодженню нових контактів та міжнародної кооперації для виконання спільних науково-дослідних робіт.

 

Марина Ладика,

доцент кафедра екології агросфери
та екологічного контролю

 

Володимир Стародубцев,
професор

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook