Практика на золотих полях

15 липня 2023 року

   "Практика на золотих полях"

Софія Фесун

студентка 7 групи 2 курсу

   Для забезпечення ефективної практичної складової у підготовці фахівців агробіологічного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України відповідно до робочого навчального плану студенти 2 курсу 5, 6, 7, 8 груп ОС «Бакалавр» спеціальності 201 «Агрономія» 12-13 липня проходили навчальну практику з дисципліни "Селекція і насінництво польових культур" під керівництвом Ганни Ковалишиної, професора кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського, та Ірини Шпакович, асистента кафедри.

   Розпочалася практика з ознайомлення студентів із колекцією озимих зернових культур кафедри на базі Відокремленого підрозділу Національного університету біоресурсів і природокористування України Агрономічна дослідна станція (ВП НУБіП України "АДС") - nubip.edu.ua/node/4452. В колекції представлені зразки пшениці озимої м'якої, твердої та спельти, озимих жита, ячменю та тритікале селекції чотирьох науково дослідних інститутів України: Білоцерківської дослідно-селекційної станції Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України, Національного наукового центру "Інститут землеробства НААН України", Миронівського інституту пшениці ім. В.М. Ремесла та Селекційно-генетичного інституту – Національного центру насіннєзнавства та сортовивчення. 

   Колекція озимих зернових культур на кафедрі постійно поповнюється новими сортами. Важливим завданням селекціонерів є вивчення наявних зразків та створення на основі отриманих даних нового матеріалу, покращення існуючого, який би задовольняв потреби виробництва.

   Наші студенти під час навчальної практики прийняли  участь в оцінці колекційних зразків за наступними показниками: визначення продуктивної кущистості сортів, густоти стояння рослин, стійкості до вилягання, висоти різних сортів, підготували сноповий матеріал із 78 колекційних зразків пшениці озимої м'якої для визначення показників якості. 

   Також студенти мали змогу долучитися до наукових досліджень магістрів та аспірантів кафедри.

 

   В наступному навчальному році вони вивчатимуть дисципліну "Селекція і насінництво польових культур", де однією з тем занять буде "Методика оцінки сортів озимої пшениці за кількісними ознаками", тому вони  мали змогу самостійно обрати та відібрати в снопи кращі сорти для подальшого вивчення на 3 курсі.

   І звісно ж дівчата не змогли відмовити собі в декількох фото для соціальних мереж з "практики на золотих полях". Софія Фесун прокоментувала і зробила оцінку кращих сортів пшениці озимої. Діана Деркач підготувала відео про практику. Олена Загаєвська та Софія Гаврилюк зробили яскраві фото на пам'ять про проходження практики.

Ірина Шпакович,
асистент кафедри генетики, селекції і
насінництва ім. проф. М.О. Зеленського

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook