Природокористування і якість життя - поради лікаря: аґрус – більше корисної інформації про добре знайому ягоду

13 липня 2023 року

   Сезон ягід наближається до свого екватора. Тож є привід згадати про аґрус, його ягоди мають не лише особливий смак, але й оригінальну комбінацію поживних властивостей із специфічним впливом на здоров’я людини.

   Кущі аґрусу поширені в Україні та плодоносять якраз в середині літа. Ягоди і листя рослини використовуються в кулінарії та народній медицині. За вишуканий смак і неоціненну користь аґрус часто називають "королівською ягодою". Це не дивно — 100-грамова порція свіжих ягід містить стільки ж вітаміну С, скільки 20 апельсинів. Хоча самі по собі ці ягоди досить кислі, їхній смак може додати родзинки стравам. 

 ВМІСТ ПОЖИВНИХ РЕЧОВИН

   Півсклянки ягід аґрусу містить 33 калорії, менше грама білка, менше грама жиру, 8 грамів вуглеводів, 3 грами клітковини та нуль грамів цукру. Ці ягоди багаті антиоксидантами, які знижують ризик хронічних захворювань, таких як хвороби серця, діабет і рак. Вони є чудовим джерелом вітамінів С, Е, А, а також заліза та кальцію.

   Оскільки свіжі ягоди аґрусу містять багато клітковини та мало цукру, вони є ідеальним інгредієнтом для різноманітних страв.

   Ягоди аґрусу залишаться свіжими у холодильнику близько двох тижнів. Також вони добре заморожуються. Їх можна маринувати як огірки, додавати в карі та літні фруктові салати, робити сік, джем або желе. 

 КОРИСТЬ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я

   Антиоксиданти та вітаміни, що містяться в ягодах аґрусу, мають низку переваг для здоров’я. Високі концентрації вітаміну С модерують різноманітні функції імунної системи та допомагають організму швидше відновитися після хвороби. Ці ягоди також містять кілька типів флавонолів, хімічних речовин, які пов’язують із покращенням пам’яті.

 КОНТРОЛЬ ДІАБЕТУ 

   Розчинна клітковина в ягодах аґрусу допомагає уповільнити швидкість поглинання цукру, що зменшує стрибки глюкози в крові. Ягоди також позитивно впливають на рівень глюкози та ліпідів у крові у людей з діабетом 2 типу.

 ПОЛІПШЕННЯ ТРАВЛЕННЯ

   Клітковина в цих ягодах також регулює випорожнення і допомагає полегшити симптоми таких станів, як синдром подразненого кишечника. Високий рівень вітаміну С сприяє засвоєнню інших поживних речовин, зокрема заліза та інших мінеральних речовин.

 ЗДОРОВ’Я ОЧЕЙ

   Ягоди аґрусу багаті вітаміном А, який є одним із ключових та незамінних елементів для кращого здоров’я очей і ліпшої гостроти зору. Вітамін А не тільки позитивно впливає на зір, але також може знизити ризик вікової дегенерації жовтої плями. Вміст вітаміну С сприяє захисту очей від кон’юнктивіту та інших інфекцій.

 ПІДВИЩЕННЯ ІМУНІТЕТУ

   Одна 100-грамова порція ягід аґрусу забезпечує 300 мг вітаміну С, що вдвічі перевищує рекомендовану добову норму для дорослих. В них міститься також значна кількість поліфенолів, алкалоїдів і флавоноїдів.  Також аґрус має антибактеріальні та протизапальні властивості.

 ПАМ'ЯТЬ І ЗДОРОВ'Я МОЗКУ 

   Фітонутрієнти та антиоксиданти в ягодах аґрусу допомагають поліпшити пам’ять, борючись із вільними радикалами, які атакують та пошкоджують клітини мозку. Висока концентрація вітаміну С допомагає організму виробляти норадреналін, нейромедіатор, який, як вважають, покращує роботу мозку у людей з деменцією.


Олег Швець,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook