Навчальна електрослюсарна практика першокурсників – це можливість вперше доторкнутися до майбутньої професії

15 липня 2023 року

Терористичні атаки російського агресора об’єктів енергетичної інфраструктури створили багато проблем, кожна з яких є викликом. Навіть на побутовому рівні це призвело до необхідності багатьом оволодіти азами практичної електротехніки. Саме тому для студентів першого курсу спеціальності 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» не треба було шукати додаткової мотивації.
Науково-педагогічні працівники Навчально-наукового інституту енергетики, автоматики і енергозбереження в умовах постійних бомбардувань і оголошень тривоги організували практичне навчання у змішаному форматі.
З огляду на попередні результати, навчальна електрослюсарна практика пройшла успішно. Впродовж шести тижнів студенти-практиканти в лабораторіях кафедри електротехніки, електромеханіки та електротехнологій та кафедри електропостачання ім. проф. В.М. Синькова закріплювали теоретичні знання, здобуті під час навчання.
Здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях, приймати обґрунтовані рішення постановки й вирішення завдань для різних практичних ситуацій, уміння креативно мислити, аналізувати, працювати одноосібно та в команді – ось головна задача практичного навчання для формування необхідного ряду компетентностей у студентів цієї спеціальності.
Під керівництвом доцентів Івана Радька, Романа Чуєнка та старшого викладача Наталії Пруднікової студенти виконували технологічні операції та прийоми слюсарних, паяльних та зварювальних робіт під час монтажу, технічного обслуговування і ремонту енергетичного обладнання та засобів автоматики, які широко використовуються у виробничих процесах.

Під час проходження практики студенти оволоділи базовими навичками складання електричних систем, ознайомились з пуско-регулюючими пристроями, пристроями захисного заземлення та грозозахисту. Тут важливо було своїми руками зробити нескладні маніпуляції для виконання монтажу та підключення елементів схем.

Майбутні фахівці засвоїли первинні основи метрології та електричних вимірювань, принципи роботи пристроїв автоматичного керування, релейного захисту та автоматики, здобули навички здійснення відповідних вимірювань і використання зазначених пристроїв для вирішення професійних завдань.

І, безумовно, кожний фахівець має знати вимоги нормативних актів, що стосуються інженерної діяльності, захисту інтелектуальної власності, охорони праці, техніки безпеки та виробничої санітарії та враховувати їх при прийнятті рішень.

У відповідності до Програми практичного навчання вже підготовлені і виконані індивідуальні завдання студентів. Попереду - захист звітів.

Підбиваючи підсумки важливої роботи, констатуємо високий рівень обізнаності більшості студентів з основ електротехніки, що свідчить про невипадковий вибір майбутньої професії. Тож побажаємо нашим студентам бути і надалі відкритими для набуття досвіду.

Іван Радько, Роман Чуєнко,
доцент кафедри електротехніки, електромеханіки та електротехнологій,
Наталія Пруднікова,
старший викладач кафедри електропостачання ім. проф. В.М. Синькова

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook