Геодезична практика як складова процесу формування фахівця у сфері садово-паркового господарства

13 липня 2023 року
факультет землевпорядкування

  Проходячи курс із дисципліни «Геодезія» у другому семестрі, ми часто задумувались над тим, як же застосувати всі отримані знання на практиці. Адже різноманіття теоретичного матеріалу, формул та відомостей з геодезії не давали справжнього уявлення про завдання, які можна виконувати в польових умовах та як можна буде використовувати набуті знання у майбутній нашій роботі за фахом.
  Розпочали ми нашу практику з отримання інструментів, за які несли відповідальність протягом всіх двох тижнів. Як на мене, найважливішою частиною, від якої залежала якість виконання всіх подальших геодезично-знімальних робіт, стала саме перевірка (професійною мовою перевірка і юстування) геодезичних приладів – теодолітів і нівелірів, які використовуються при виконанні знімальних робіт на місцевості.

  Після цього, разом з нашим керівником практики – доцентом кафедри геодезії та картографії Рафальською Любов Павлівною, пішли оглядати територію, на якій ми мали виконувати знімальні роботи. Вибір впав на мальовниче місце в Голосіївському парку - Оріхуватські ставки. Ми мали змогу виконувати роботу та водночас насолоджуватись мальовничістю озер і приємним ароматом хвої. Що не менш важливо, велика частина полігону знаходилась в тіні, саме це і впливало на продуктивність нашої праці в таку спеку. Обравши місце для полігону, ми налаштувались на плідну працю.
  Наступні дні ми присвятили проведенню польових робіт з теодолітного та нівелірного знімань. Важливу увагу приділяли фіксації всіх отриманих даних та їх перевіркам за формулами нев’язок.

  З кожною знятою точкою наші навички тільки покращувались, а поруч завжди була Любов Павлівна, яка приходила на допомогу в складних ситуаціях. Польові роботи з нівелювання по квадратах у нас пройшли на території 12 корпусу НУБіП України, а маленькі лошата, що знаходились поруч з полігоном, піднімали нам настрій та надихали на подальшу роботу.

  Завершивши всі зйомки, ми приступили до камерального опрацювання отриманих у полі даних. Ось тут нам і знадобились в повній мірі всі знання, отримані на практичних заняттях під час навчального семестру. Ми зібрали до купи всі наші польові записи та журнали і виконавши весь спектр необхідних обрахунків, отримали непогані результати. Працюючи в колективах бригад, ми спільними зусиллями виконали графічні побудови, отримали головні документи практики – план місцевості з відображенням рельєфу, поздовжній профіль внутрішньогосподарської лісової дороги та Звіт – й успішно захистили їх.

  Підсумовуючи здобутий практичний досвід і набуті компетенції, хотілося б відзначити, що успіхи студентів на практиці залежать від спільних зусиль керівника практики і виконавчої дисципліни студентів. Тому ми щиро вдячні Любов Павлівні за постійну підтримку та розуміння нас як «недосвідчених геодезистів»! Працюючи в бригадах, ми зміцнили наші дружні зв’язки у групі та навчились правильно розподіляти обов’язки. Ця практика точно запам‘ятається та стане ледь не найяскравішим спогадом за наш перший рік навчання в Університеті!

 

Студентка 1 курсу
спеціальності 206 Садово-паркове господарство
Довгань Юлія

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook