Навчальна практика з геодезії для майбутніх лісовпорядників добігла завершення

15 липня 2023, 10:00
факультет землевпорядкування

  Практичне навчання студентів є невід’ємною частиною освітнього процесу. Метою навчальної практики з Геодезії є систематизація, закріплення та поглиблення знань теоретичного матеріалу з даної дисципліни, знайомство з будовою та використанням сучасних геодезичних приладів, набуття практичних навиків з методики виконання польових геодезичних вимірювань, камерального опрацювання їх результатів, виконання графічних побудов та оформлення планів місцевості, профілів і технічної документації.
  Передбачена тривалість практики з Геодезії згідно з робочою програмою становить 10 днів. Навчальну практику студенти проходять у складі постійних студентських бригад в кількості 6-8 осіб. У кожній бригаді її керівником призначається бригадир. На факультеті землевпорядкування, зокрема кафедрі геодезії та картографії, кожна бригада отримує в геокамері теодоліт, нівелір, штатив з необхідним приладдям, рейки, віхи, мірну стрічку, довідкові таблиці та методичні вказівки, бланки документації та шаблони таблиць, які використовуються у процесі проходження навчальної практики.
  Навчальна практика з Геодезії для студентів 1 курсу спеціальності 205 “Лісове господарство” проходила в дружній атмосфері та при підтримці один одного. Перед проведенням практики було проведено інструктаж з техніки безпеки. Після цього бригади отримали прилади на наступні два тижні, та взялися перевіряти їх справність.

  Під керівництвом доцентів кафедри геодезії та картографії Любові Рафальської (групи 1 та 2) і В’ячеслава Богданця (група 3), студенти мали змогу ознайомитися з такими видами геодезичних знімань, як теодолітне знімання та нівелювання сучасними оптико-механічними та електронними геодезичними інструментами, такими як теодоліт 3Т5КП, нівелір NEDO F28, лазерний віддалемір Leica Disto A5.

Усі заплановані роботи під час практики можна розділити на декілька пунктів, а саме:

  • Інструктаж з техніки безпеки та організаційні питання;
  • Теодолітне знімання;
  • Нівелювання траси;
  • Нівелювання поверхні земельної ділянки;
  • Камеральні роботи;
  • Здача заліку з практики


  Під час підготовчих робіт студенти виконували дослідження та перевірку інструментів, отримали координати опорних пунктів. При проведенні польових робіт з теодолітного знімання знайомляться з полігонами, намічають кути повороту для знімання горизонтальних кутів, провішують і вимірюють лінії, внутрішні кути, знімають внутрішню ситуацію і визначають кутову нев’язку.
  При проведенні нівелювання спочатку визначають трасу, вздовж якої виконуватимуть нівелювання, розмічують пікетаж і визначають перевищення точок, а також висотну нев’язку. Ділянку для нівелювання поверхні розбивають на квадрати зі стороною 20 м і проводять нівелювання поверхні з трьох станцій.
  Під час камеральних робіт студенти роблять обчислювальну обробку польових матеріалів і на їх підставі виготовляють графічні матеріали: планшет (за результатами теодолітного знімання), повздовжній профіль внутрішньогосподарської дороги, план ділянки місцевості у горизонталях (нівелювання по квадратах). Побригадно оформлені звіти студенти успішно захистили наприкінці практики згідно з графіком.

  Оскільки геодезичні знання виступають в якості основи складання проєкту квартальної мережі, визначення координат меж квартальної візирної мережі, усіх знімально-геодезичних робіт при лісовпорядкуванні, то ця важлива практика озброює студентів ключовими навичками та професійними компетенціями, формує безцінний досвід у розумінні геодезичних основ планувальних робіт і планово-картографічного проєктування.


Іван Самоплавський,
студент 1 курсу ННІ лісового і садово-паркового господарства,
В’ячеслав Богданець, Любов Рафальська,
доценти кафедри геодезії та картографії

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook