У третьокурсників факультету землевпорядкування успішно завершилася навчальна практика

15 липня 2023, 17:19
  Навчальна практика на третьому курсі спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій» відіграє важливу роль у підготовці фахівців у сфері геодезії та землеустрою. Саме топографо-геодезичне забезпечення земельно-кадастрових робіт надає практичні навички у роботі із сучасними геодезичними інструментами і технологіями та вміння їх застосовувати при виконанні земельно-кадастрових робіт.

  Протягом двох тижнів студенти третього курсу факультету землевпорядкування НУБіП України мали можливість вивчити принципи вимірювання та опрацювання геодезичних даних, створення топографо-геодезичного обґрунтування за допомогою глобальної навігаційної системи (ГНСС), побудови 3D-моделей з використанням електронних тахеометрів, лазерних сканерів інших сучасних інструментів. Це надало цінний практичний досвід, який можна застосувати у майбутній професійній діяльності.
  Практична підготовка відбувалася у кілька етапів, під час яких була можливість порівняти результати трьох видів геодезичних знімань, а саме знімання лазерним сканером LEICA ScanStation C10, камерою смартфона і електронним тахеометром. У якості об’єкта дослідження було обрано будівлю навчального корпусу №6, а завдання полягало у проведенні вертикального знімання об’єкту нерухомості, розміщеного на земельній ділянці по вул. Васильківська, 17, та подальше опрацювання отриманих даних у програмному забезпеченні Pix4D та AutuCAD.
 
 
  Напочатку практики ми мали можливість пройти майстер-клас від компанії ElNav та на власному досвіді побачити, як користуватися сучасним лазерним сканером LEICA ScanStation C10. Керівник підприємства ElNav Андрій Менько та геодезист цієї ж компанії, випускник факультету землевпорядкування Ілля Ілляшов, провели майстер-клас з виконання знімання та опрацювання матеріалів знімання лазерним сканером LEICA ScanStation C10. Це доволі цікавий та вартісний вид робіт, під час якого ми змогли отримати реальне уявлення про те, як працюють такі прилади, та, які результати виходять під час подібних вишукувань.
  Наступним етапом роботи було навчитися створювати топографо-геодезичне обґрунтування для проведення земельно-кадастрових робіт. Тут на допомогу прийшли сучасні GNSS-приймачі ElNav і70 та ElNav М3 за допомогою яких було побудовано опору для подальшого виконавчого знімання.
 
  Далі нашою задачею стало проведення вертикального знімання навчального корпусу №6 за допомогою електронних тахеометрів (GeoMax, Hi-Target, Leica 405, Leica 1200, SOUTH 365R), а також смартфоном за допомогою програмного продукту Pix4Dcatch. Після польового знімання розпочалось камеральне опрацювання даних, під час якого кожному студенту кортіло чим швидше побачити результат, який вийшов з трьох різних видів знімань.
  Керівник практики доцент кафедри геодезії та картографії Олександр Шевченко підібрав для нас реальний об’єкт знімання, який ми бачимо щодня, що додало ще більшої зацікавленості у виконанні практичних завдань.
 

  Підсумовуючи зазначимо, що проходження практики з топографо-геодезичного забезпечення земельно-кадастрових робіт допомагає збагатити свій досвід роботи на реальних проєктах, застосувати теоретичні знання у практичних ситуаціях та розвинути комунікативні навички. Проходження практики покращує підготовку студентів до майбутньої професійної діяльності та допомагає стати кваліфікованими фахівцями у сфері геодезії та землеустрою.

 
 
Владислава Сільченко,

студентка 3 курсу факультету землевпорядкування 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook