Стартова зустріч в рамках українсько-японської співпраці

18 липня 2023 року

 

14 липня 2023 року НПП агробіологічного факультету взяли участь у вебінарі «Впровадження передових технологій у науково-обґрунтованому сільському господарстві на прикладі японських розробок та міжнародного досвіду», організованому у співпраці навчально-наукового центру міжнародної діяльності НУБіП України з розробниками технології «e-kakashi» , Японія.

Онлайн зустріч розпочалась вступним словом, яке від Національного університету біоресурсів і природокористування України виголосив Олександр Лабенко, директор ННЦ міжнародної діяльності.

Метою зустрічі було ознайомлення українських науковців з обладнанням «e-kakashi», як потужного інструменту IoT, що забезпечує  збір даних про навколишнє середовище та поєднує їх із параметрами виробництва сільськогосподарської продукції. Кінцева мета застосування представленої технології - надання агровиробникам оптимальних рішень з врахуванням широкого діапазону польових умов.

Учасники вебінару мали можливість завдяки змістовній презентації  доктора Тогамі Такаші (SoftBank Corp.) ознайомитись з основами науково обґрунтованого сільського господарства від японських розробників технології.

«Ми повинні прислухатися до посівів», — це одна з головних думок японського науковця, — адже дані вологості ґрунту, суми ефективних температур повітря, а також інші параметри довкілля є надзвичайно важливими при прийнятті рішень щодо оптимального часу проведення технологічних операцій при вирощуванні сільськогосподарських культур.

У продовження теми доктор Такаші познайомив учасників семінару з успішними прикладами впровадження технологічних рішень на основі даних IoT технології "e-kakashi" при вирощуванні широкого переліку сільськогосподарських культур у різних країнах світу.

По закінченню презентації українські науковці мали можливість поставити запитання розробникам. Обговорення продемонструвало значне професійне зацікавлення аудиторії. Насамперед, слухачі уточнювали деталі застосування «e-kakashi». Цікавило питання чи існують обмеження у використанні девайсу, як от ґрунтові умови, сільськогосподарські культури, площа покриття, способи зрошення тощо. Далі обговорення перейшло у практичне русло використання «e-kakashi»,  а саме – частота передачі даних, вартість і специфіка живлення девайсу, захист від крадіжок та інше.

 Окремою частиною обговорення було з’ясування особливостей і переваг презентованої технології щодо даних, які вже досить широко використовуються українськими агровиробниками та отримуються завдяки використанню цифрових метеостанцій, станцій вологості ґрунту, дистанційного зондування Землі (ДЗЗ).

У завершальному слові Олександр Лабенко від імені всіх учасників подякував японській стороні за змістовну презентацію та запропонував зосередити спільні зусилля на апробації представленої технології в умовах фермерських господарств України. Наступним кроком у співпраці сторін буде розширений вебінар з максимальним залученням зацікавлених учасників майбутнього проекту.

 

Оксана Тонха,

декан агробіологічного факультету

 

Анна Ярош,

доцент кафедри ґрунтознавства та

 охорони ґрунтів ім. проф. М.К. Шикули

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook