Виробнича практика для студентів факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК – шлях до професійного зростання

18 липня 2023 року

   Невід’ємною і важливою частиною навчального процесу для здобувачів освіти є проходження виробничої практики на підприємстві.

   Практика на виробництві – це можливість застосувати здобуті знання та вміння в практичній діяльності,  вдосконалити навички роботи відповідно до своєї професії,  ознайомитися з передовими технологіями виробництва,  перейняти досвід від професіоналів своєї справи, проявити свої здібності.

У студентів-бакалаврів третього курсу факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК виробнича практика проходить з 12 червня до 22 липня   2023 року, здійснюється згідно з програмою та  графіком освітнього процесу студентів ОС «Бакалавр» спеціальності 181 «Харчові технології».

Виробничій практиці передують лекційні та лабораторні заняття з дисциплін «Теоретичні основи харчових технологій», “Технологія мяса та мясних продуктів», «Технологія риби та морепродуктів», «Загальні технології харчової промисловості» та інші, де студенти вивчають теоретичні основи виробничих процесів виготовлення м’ясних, рибних, молочних, кондитерських виробів і вперше власноруч їх виготовляють. А під час проходження практики набувають практичних вмінь, навичок і професійних якостей майбутнього фахівця харчової промисловості.

Вибір баз для проходження практики проводився з урахуванням спеціалізації, технічного та технологічного забезпечення виробництва.

Юлія Булавньова та Катерина Веременко, студентки 3 курсу  1 групи виробничу практику проходять на  ПрАТ "МХП" "Миронівський м'ясопереробний завод "Легко", відокремлений підрозділ ПрАТ "МЗВКК". На цьому підприємстві виробляють різноманітні напівфабрикати.

«Ми побачили багато нового, сучасного технологічного обладнання, яке використовується для  виготовлення харчової продукції, ознайомилися з планом НАССР, з міжнародним стандартом BRCGS Food та з деревом рішень. Також проводили контроль якості продукції на всіх етапах виробництва», - говорить Юлія.

«А ще ми проводили органолептичну оцінку та фізико-хімічні дослідження, контролювали технічні параметри, яких мають дотримуватися оператори лінії, приймали участь у складані технологічних карт та специфікацій на продукцію», - зазначає Катерина.                                                                               

Своїми враженнями ділиться Павло Паламарчук, староста 1 групи:

«Проходження виробничої практики на підприємстві “Green Go” стало незабутнім досвідом в моєму житті. Працюючи на сучасному обладнанні, я почувався справжнім професіоналом своєї справи. Кожна деталь, кожен процес виглядали дивовижно захоплююче, і я з нетерпінням навчався всьому, що пов'язане з приготуванням вегетаріанської продукції.

Ця практика надала мені унікальну можливість ознайомитися з різноманітними аспектами виробництва вегетаріанської їжі. Я спостерігав за процесом підготовки сировини, управлінням технологічним процесом, а також створенням смачних та корисних страв. Кожен день був наповнений новими знаннями і навичками.

У підсумку, я рекомендував би кожному пройти виробничу практику в цій компанії!», - говорить Павло.         

  Студенту 1 курсу скороченого терміну навчання Олексію Асюченку випала можливість проходити практику на ТОВ «ВІННИЦЬКА ПТАХОФАБРИКА», м. Ладижин.

«Я ознайомився не лише з виробництвом, а й з впровадженою на підприємстві інтегрованою системою управління сільськогосподарським виробництвом GlobalG.A.P., яка охоплює процеси вирощування птиці від отримання яйця до транспортування птиці на забій. Вимоги стандарту ґрунтуються на належній сільськогосподарській практиці (GAP – Good Agricultural Practice), системі аналізу ризиків та критичних точок контролю (Система НАССР), охороні навколишнього середовища, здоров’ї та добробуті працівників, благополуччі тварин» - розповідає Олексій.                                                                                       

«Я, Косяк Каріна, студентка 2  групи 3 курсу факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК отримала чудову можливість пройти виробничу практику на престижному підприємстві «Ізяславська Реалізаційна База Хлібопродуктів».

 Протягом проходження практики, я зосередилася на роботі в лабораторії, де вивчала всі аспекти, пов'язані з прийманням зерна та визначенням його якості. У лабораторії я отримала широкий спектр знань та навичок, що стосуються оцінки якості зерна, вивчала методи та технології, які використовуються для визначення основних параметрів зерна, таких як вологість, білковий склад та інші показники.

Працюючи у лабораторії, отримала практичний досвід роботи з різноманітним лабораторним обладнанням, яке використовується для проведення аналізів зерна. Вивчила правила використання цього обладнання та оволоділа техніками точних вимірювань та експериментів. А також я активно співпрацювала з досвідченими спеціалістами у лабораторії, отримувала цінні поради та інструктажі, що допомагали мені поглибити розуміння процесів приймання зерна та оцінки його якості.

Під час практики я детально ознайомилася зі стандартами та нормами, що встановлені для приймання зерна. Завершивши практику, я отримала неоціненний практичний досвід та знання про процес приймання зерна та визначення його якості.!»

Студентки 3 курсу 1 групи Романенко Любов та Калюжна Олександра виробничу практику проходять у грибному комплексі Pilzland, який знаходиться у Німеччині. Підприємство займається вирощуванням печериць двох видів: білих та королівських. Студентки з радістю діляться враженнями та особливостями технологічного процесу:

«На підприємстві є 4 цехи: по 2 з кожного виду печериць. В кожному цеху є 10 стелажів по 5 поверхів. Під час збирання грибів виконується пересування на платформі. Печериці калібруються за двома розмірами за допомогою дірок на стрічці. Далі їх переміщують до іншого приміщення, де за допомогою машин ножами відрізаються коріння та вкладаються за певною вагою у пластикові лотки. Потім ці лотки вручну вкладають по 4 штуки у ящики, які згодом прямують на пакування», - розповідає Любов Романенко.

«Мені дуже подобається колектив, всі дуже привітні і допомагають один одному. Дякуючи нашому універистету та факультету, ми можемо отримувати такий безцінний досвід»,- зазначає Олександра Калюжна.

Вероніка Обелець виробничу практику проходить у Німеччині на заводі Allfein Feinkost. Даний завод спеціалізується на виробництві різних напівфабрикатів з курячого та качиного м'яса.

«За період практики я побувала на різних виробничих процесах, від формування напівфабрикатів до їх пакування. Попрацювавши на даному виробництві, я отримала чудовий шанс застосувати на практиці здобуті знання та навички, а також побачити на власні очі, як функціонує виробництво харчової продукції, яке обладнання використовується та принцип його роботи. Я впевнена, що отриманий досвід неодмінно знадобиться мені  в майбутній професійній діяльності», - розповідає Вероніка.

Студентка 3 курсу 2 групи Лілія Петренко знаходиться на підприємстві ТОВ "ЕКОЛАТ".  «Молочний завод "Еколат" у Чернівцях, підприємство відносно молоде, працювати почало в 2014 році, однак вже завоювало ринки збуту у всіх регіонах України. Завод виробляє молочну продукцію під двома марками: "Еколат" та "Чернівецький молочний завод". Він використовує технологічну лінію ізраїльського виробництва, яка є однією із сучасніших у світі для малих та середніх переробних підприємств. Підприємство спеціалізується на молочних продуктах (перероблення молока та виробництво сиру).

«Під час проходження практики ознайомилась із загальною структурою підприємства, технологічною схемою виробництва основних видів продукції: різні види сирів, масло, сметана, кефір, вершки», - розповідає Лілія.        

Кривенко Яна, студентка скороченого терміну навчання проходить практику на ДП " Роял Фрут Гарден Іст " у м. Золотоноша  Черкаської області. Дане підприємство виготовляє таку продукцію як фруктові сідри, лимонади на натуральному яблучному соку, пиво, квас.

«Я ознайомилася з принципом роботи кожного цеху, а саме: цех приймання яблук, бродильний, купажний, цех шампанізації, пивоварний, цех зберігання готової продукції. Також ознайомилася з рецептурою виготовлення продукції у цехах та мала змогу провести деякий час в лабораторії  пивоварного цеху, де визначала рН та густину пива і квасу на рН-метрі та кожного дня записувала отримані дані в журнал для окремого продукту, для визначення дня закінчення їх бродіння», говорить Яна.  .

Самарська Оксана, студентка скороченого терміну навчання, практичну підготовку проходить на ДП "РОЯЛ ФРУТ ГАРДЕН ІСТ. Компанія була заснована давно і користується широкою популярністю у всій Європі, а в 2000 році вона вирішила запропонувати свій продукт на ринку України. Виробничі потужності Cidre Royal були побудовані з використанням зарубіжного обладнання за допомогою фахівців з Німеччини і Австрії. Сидр Cidre Royal виробляється за традиційною європейською технологією з натурального соку прямого віджиму. Компанія Cidre Royal строго стежить за якістю на всіх етапах виробництва і використовує тільки натуральні інгредієнти без барвників, ГМО, консервантів та інших шкідливих хімічних речовин.                    

«Дуже рада, що проходжу виробничу практику саме на цьому підприємстві. Маю можливість ознайомитися з новтініми технологіями та брати участь у процесі виробництва» - ділиться враженнями Оксана.      

Всі студенти щиро вдячні ЗСУ, НУБіП України і факультету харчових технологій та управіння якістю продукції АПК за можливість отримати безцінний практичний досвід на різних харчових підприємствах. Впевнені, що виробнича практика сприятиме професійному розвитку кожного студента!!!

 

   Анастасія Іванюта,

доцент кафедри технології м’ясних,

 рибних та морепродуктів

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook