Завершальні етапи виробничої практики бакалаврів механіко-технологічного факультету

19 липня 2023 року
   Професійне зростання фахівця інженерного профілю – неможливе, без практичного усвідомлення сфери майбутньої діяльності. Для забезпечення можливості вирішення складних спеціалізованих задач і практичних проблем у галузі агропромислового комплексу – майбутній інженер, повинен брати безпосередню участь у технологіях виробництва продукції рослинництва та тваринництва. Студент, в реальних умовах, повинен відчути принципи роботи машин, механізмів, агрегатів та технічних вузлів, засвоїти тонкощі підходів до технічного обслуговування енергетичних засобів і обладнання, посилити свій рівень знань в обставинах виробничої ситуаційності. Реалізація вказаних інженерних компетентностей, можлива, лише в умовах виробничої практики.

   Відповідно до освітніх програм підготовки, бакалаври передостанніх курсів, спеціальностей «Агроінженерія» та «Транспортні технології (на автомобільному транспорті)» механіко-технологічного факультету, наразі, проходять прикладне навчання, у рамках виробничих практик.
   Інститут механіки та автоматики АПВ НААН України, ТОВ «Цеппелін Україна», ТОВ «Тайтен Машинері Україна», ТОВ «Терезине», ТОВ «Спектр – Агро», офіційний представник американського виробника сільськогосподарської техніки Great Plains і Land Pride – ТОВ «Грейт Плейнз Україна», ТОВ «АСП Трейдинг», ТОВ «Агрофірма Колос», ТОВ «Хімагроторг», ТОВ «АМАКО Україна», ТОВ "Агрістар", ТОВ «Агро Асістенс Груп», ТОВ «Європа Транс Агро» – це далеко не весь перелік потужних компаній та виробничих підрозділів аграрного сектору нашої країни, партнерів механіко-технологічного факультету, де студенти спеціальностей «Агроінженерія» і «Транспортні технології (на автомобільному транспорті)», наразі, проходять виробничі практики.

   Налаштування, технологічні регулювання збиральних машин і їх експлуатація, керування аграрною технікою, ремонт вузлів трансмісії та двигунів, обслуговування ґрунтообробних знарядь, заготівля кормів, підготовка машин до посіву культур, моніторинг урожайності, захист рослин, логістика, транспортні перевезення – операції, якими, в загальному, можна описати спектр практичного навчання студентів-механіків.
    Студенти групи АІ 2104 ст, Володимир Гапич та Артем Рибачук, які проходять практику в ТОВ «Агрофірма Колос», зазначають, що їхні інженерні здібності суттєво поліпшились, у використанні сучасного сервісного обладнання, яке дозволяє швидко проводити діагностування технічних засобів, дефектування вузлів та налаштовувати машини на виробничий процес. Практиканти виконали ремонти садових оприскувачів, замінили циліндро-поршневу групу автомобіля «КамАЗ» та відновили трансмісію трактора тягового класу 1.4.
   
   З величезним захопленням поринув у світ технічного сервісу ТОВ «АМАКО Україна», студент групи АІ 2101 Дмитро Сідолака. За його словами 6 тижнів практичного навчання пролетіли, ніби 1 день. Дмитро дізнався про особливості використання експлуатаційної рідини adBlu, для дизельних двигунів, детально розібрався з технічними можливостями сівалок для точного висіву просапних культур від PRECISION PLANTING, разом із сервісними інженерами виконав ремонт двигуна та коробки передач трактора Massey Ferguson 8737, дослідив функціональність навантажувачів Massey Ferguson TH. 7038 та 7035.
   Суттєві переваги використання агродрона XAG V 40, у технологіях внесення засобів захисту рослин помітив студент групи АІ 2003 Тарас Шапран, під час проходження виробничої практики в умовах ТОВ «Тайтен Машинері Україна». Порівняно з існуючими технологіями, продуктивність дрона за одну робочу зміну може досягати 120-150 га. Використання агродрона забезпечує швидке та рівномірне покриття рослин пестицидами чи десикантами і дозволяє зекономити час роботи, пальне, витрати на логістику води. Ще однією перевагою роботи з дроном є відсутність технологічних колій, які залежно від культури та форми поля можуть становити до 5%. Відсутність витоптаних посівів та пошкодження високорослих культур, на відміну від традиційних обприскувачів – примножений урожай господарства.
   
   Контроль завантаження/вивантаження транспортних засобів, прокладання економічно доцільного маршруту та вирішення непередбачених проблем, що виникають у водія, протягом рейсу – основні завдання, якими займається студент групи ТТ 2006, Віталій Андріяшевський, в умовах ТОВ «Європа Транс Агро». Організація займається перевезенням продукції, яка вирощена агрохолдингом «Укрлендфармінг» та іншими транспортними замовленнями. Автопарк компанії налічує близько 1000 автомобілів. Під час практичного навчання Віталій набув досвіду логістики та управління транспортом на території України.

   Виробнича практика студентів є невід’ємною складовою частиною навчального процесу перед завершальною його фазою. На початку практичного навчання, кожен студент 3 курсу, спеціальностей «Агроінженерія» і «Транспортні технології (на автомобільному транспорті)», отримав тематику дипломного проектування, тож бажаємо нашим здобувачам вищої освіти, вдалого використання і відображення накопиченої прикладної інформації в дипломних проектах і кваліфікаційних випускних роботах бакалавра.
    Механіко-технологічний факультет висловлює вдячність своїм партнерам, Раді роботодавців, за тісну співпрацю, у забезпеченні баз виробничого навчання студентів.

 

Ігор Сівак, заступник декана з навчальної і виховної роботи
механіко-технологічного факультету
Олег Бачинський, заступник начальника навчального відділу з питань
практичної підготовки студентів

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook