Студенти агробіологічного факультету у «Царстві грибів»

19 липня 2023 року
  
Під час навчальної практики з дисципліни Грибівництво студенти 2 курсу спеціальності  «Садівництво та виноградарство» відвідали підприємство “Царство грибів”, де змогли не лише ознайомитись з технологією вирощування, а й продегустувати такі унікальні гриби, як шиїтаке, їжовик гребінчастий (герицій), трутовик лакований (рейши).
 
 
Дане підприємство – українська компанія-виробник екзотичних та лікарських грибів і супутніх товарів. Саме виробництво знаходиться в місті Києві. Це єдина компанія, яка знаходиться саме в столиці, що позитивно впливає на логістичні фактори. Поставки відбуваються у багато супермаркетів нашої міста, наприклад, у “Сільпо” та інші.
Було цікаво дізнатись та побачити на власні очі етапи підготовки субстрату, деталі вирощування та нюанси грибовиробництва. Під час проходження практики ми побачили повний цикл вирощування грибів та створення особливих умов для окремих видів. Перше, з чим ми ознайомились, – процес інокуляції, який проходить в ламінароному боксі при повній стерильності. Керівник практики, Цизь Олександр Михайлович, розповів про приготування субстрату, температурні режими стерилізації, а також про види тирси для вирощування ксилотрофних грибів. Для грибів шїітаке та значної частини інших грибів оптимальною є тирса твердих порід дерев. Наприклад, саме на цьому виробництві використовують тирсу вільхи. Смак грибів на такому субстраті має особливі приємні відтінки, порівняно з грибами, вирощеними на інших видах тирси. Ми побачили безпосередньо внесення міцелію у блоки та запечатування цих блоків.
Далі ми перейшли в інкубаційні приміщення, у які завозять блоки після інокуляції, і де відбувається їхнє обростання. Було зазначено, що різні види грибів мають різний термін інкубації міцелію. Наприклад, у шиїтаке він може досягати 120 днів. Також було підкреслено ефективність використання підвальних приміщень, оскільки в них легше підтримувати задану температуру. 
Після того, як розглянули інокульовані блоки, ми перейшли до камери для плодоношення,  в яку переносять субстрат, після його обростання. Обговорили температурний режим та рівень вологості у приміщеннях для плодоношення. Насамперед, звернули увагу на блоки з грибами шиїтаке різного віку: від 1 до 4 хвилі та розглянули особливості кожної хвилі, а також загалом згадали харчову цінність та користь таких  грибів. Поряд із шиїтаке були блоки з трутовиком лакованим. Не обійшли увагою і їжовик гребінчастий та розглянули його лікувальні та інші корисні властивості. Далі ми потрапили в приміщення, де знаходяться блоки на останніх хвилях плодоношення і вивчили варіанти переробки блоків, які повністю відплодоносили.
По закінченні цього ми підбили підсумки побаченого. Загалом практика пройшла продуктвно – ми згадали основні аспекти вирощування грибів, змогли побачити це на власні очі, що є дуже важливим для розуміння циклу вирощування. Дуже цікавим було ознайомлення з деякими видами, які ми раніше не бачили, а тільки вивчали. Закцентували увагу, що компанія спеціалізується також на вирощуванні таких грибів як ерінгі або білий степовий гриб (Pleurotus eryngii), тополевий опеньок або піопіно (Cyclocybe aegerita), шімеджі або буковий опеньок (Hypsizigus marmoreus).       
Після закінчення всі пішли додому з гарним настроєм, оскільки практичне вивчення циклу вирощування грибів виявилось дуже цікавим, а також у нас була можливість провести дегустацію кожного виду, після якої почалися активні обговорення смакових якостей. Найцікавіше, що смаки й думки за дегустації значно відрізнялись з приводу кожного виду. Комусь до вподоби був шиїтаке, а комусь непоганим на смак видався рейші, хоча даний гриб й використовується, як правило, для переробки, як лікарська сировина.
Дуже задоволені, що очна практика дозволяє відвідувати різні виробництва, дізнаватись багато нового, наприклад, нюанси функціонування подібних підприємств, секрети технологій та багато інших цікавих моментів.
 
Кирило Бугаєнко, Аліна Щербатюк 
студенти 2-го курсу спеціальності
«Садівництво та виноградарство»

  

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook