Пішов з життя Валентин Григорович Цапко

20 липня 2023 року

Пішов з життя Цапко Валентин Григорович, доктор медичних наук, професор, багаторічний завідувач кафедри охорони праці та інженерної екології НУБІП України (1990-2007).

 
   В.Г.Цапко після закінчення у 1961 році санітарно-гігієнічного факультету Київського медичного інституту імені О.О.Богомольця був рекомендований на наукову роботу до Київського науково-дослідного інституту гігієни праці та професійних захворювань МОЗ України (нині Інститут медицини праці НАМН України). З 1961 по 1965 р.р., працюючи в лабораторії токсикології пестицидів, підготував під керівництвом професора Ю.С.Кагана та захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук. Протягом наступних років поряд з експериментальними дослідженнями щодо вивчення комбінованої дії пестицидів та фізичних факторів виробничого середовища. Підсумком аналізу та узагальнення результатів цих досліджень стала докторська дисертація на тему "Гігієна праці при механізованому наземному способі застосування пестицидів у сільському господарстві", виконана під час консультації академіка Ю.І. Кундієва та захищена у 1982 році. З 1983 року В.Г.Цапко присвячував свою наукову діяльність проблемі біологічних факторів та оцінці їх впливу на організм працівників. З 1990 року, продовжуючи працювати в Інституті медицини праці НАМН України, він очолив кафедру охорони праці та інженерної екології Національного аграрного університету (нині Національного університету біоресурсів та природокористування України) та постійно впроваджував у навчальний процес свій багатий досвід гігієніста праці. 1992 року В.Г.Цапко присвоєно звання професора. В.Г.Цапко - автор понад 200 наукових праць, у тому числі двох монографій та трьох навчальних посібників. Під його керівництвом підготовлено 2 доктори та 4 кандидати наук.
   Талановитий вчений та педагог, Валентин Григорович був творчою особистістю. Його хобі був живопис. Написані ним пейзажі пронизані любов'ю до рідної природи. Він автор понад тисячу живописних робіт. 1999 року указом Президента України В.Г.Цапку надано почесне звання "Заслужений майстер народної творчості України".
   Колеги та друзі знають і пам’ятають В.Г.Цапка як прекрасну, душевну, врівноважену та доброзичливу людину, яка розуміла та цінувала науково-педагогічну працю, мистецтво, музику, поезію.
 

Вічна Вам пам'ять, дорогий Валентине Григоровичу! 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook