Природокористування і якість життя - поради лікаря: нові дані щодо ефективності рослинних ліків у сприянні припиненню куріння тютюну

18 липня 2023 року

 

 Цього місяця були опубліковані результати рандомізованого клінічного дослідження щодо ефективності та безпечності застосування цитизинікліну для припинення куріння. У ньому взяли участь 810 дорослих курців, які приймали цитизиніклін або плацебо протягом 6 та 12 тижнів. Також учасникам була запропонована поведінкова терапія з метою відмови від куріння тютюну протягом усього дослідження.

   У групах, які приймали цитизиніклін, був вищий рівень безперервного утримання від куріння порівняно з плацебо. У групі, яка отримувала препарат протягом 6 тижнів, 25,3% утримувалися від куріння протягом 3-6 тижнів, а у групі, яка приймала плацебо, таких було лише 4,4%. У групі 12-тижневої тривалості лікування 32,6% тих, хто отримував цитизиніклін, утрималися від куріння тютюну протягом 9-12 тижнів порівняно з 7% у групі з плацебо.

   Достовірно більше людей, які отримували цитизиніклін, не курили протягом 3 місяців після лікування порівняно з тими, хто приймав плацебо. У групі 6-тижневого лікування 8,9% учасників утрималися від куріння протягом 3-24 тижнів проти 2,6% у групі плацебо. У 12-тижневій групі ця цифра була ще вищою: 21,1% протягом 9-24 тижнів.

   Рівень побічних ефектів, пов’язаних з лікуванням, виявився подібним у групах, і більшість з них були легкими або помірними. Серед побічних ефектів, про які найчастіше повідомлялося, — нудота, головний біль, незвичайні сновидіння та безсоння.

   Слід зазначити, що цитизиніклін використовується для лікування нікотинової залежності в деяких країнах Східної Європи більш як 50 років, у тому числі як безрецептурний препарат, без повідомлень про серйозні побічні ефекти. Це дозволяє стверджувати, що він є безпечним варіантом лікування залежності від тютюну.

    Близько 20 років не з’являлося нових ліків, які допомагають пацієнтам кинути курити. Вареніклін був останнім препаратом для відмови від куріння тютюну, схваленим FDA у травні 2006 року. 

   Цитизиніклін — це природний рослинний алкалоїд, який вибірково зв’язується з нікотиновими рецепторами в мозку, що регулюють нікотинову залежність, зменшуючи потяг курити та тяжкість симптомів нікотинової абстиненції. Його механізм дії подібний до варенікліну. 

  Результати згаданого дослідження є багатообіцяючим, хоча необхідні та доцільні додаткові спостереження. Зокрема, у дослідженні цитизиніклін не порівнювався з іншими способами, схваленими для застосування з метою відмови від куріння. Тому неможливо порівняти його ефективність з іншими препаратами, такими як бупропіон, вареніклін або нікотинзамісна терапія.

    Окрім того, навіть за найкращих показників (21,1% тих, хто відмовився від куріння), більшість — чотири із п’яти осіб не в змозі досягти успіху в тому, щоб кинути курити через 6 місяців за допомогою цитизинікліну. 

    Експерти відзначають й те, що дослідження фінансувалося виробником препарату Achieve Life Sciences, який планує подати заявку на новий препарат до FDA у першій половині 2024 року. Тому важливо перевірити, чи можна відтворити результати поза фінансуванням компанії та в порівнянні з іншими доступними на цей час методами лікування.

Олег Швець,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії


 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook