Наукова робота селекціонерів-кукурудзоводів продовжується

23 липня 2023 року
   19 липня 2023 у змішаному форматі відбулось засідання Президії Національної академії аграрних наук України, на якому було розглянуто питання стану та перспектив селекції кукурудзи в умовах кліматичних флуктуацій.

   До участі було запрошено науковців усіх провідних науково-дослідних установ України, зокрема селекціонерів-кукурудзоводів кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М. О. Зеленського. 

   Аналіз стану селекційної роботи та виробництва зерна кукурудзи як в Україні у своїй доповіді на тему: «Селекція кукурудзи при вирішенні економічних проблем зерновиробництва України в умовах кліматичних флуктуацій» представив доктор сільськогосподарських наук, академік НААН Владислав Черчель – директор Інституту зернових культур НААН України.
   В доповіді особливу увагу було акцентовано на завданнях селекції кукурудзи в умовах змін клімату та напрямках використання сучасних гібридів селекції науково-дослідних установ України.
   Владислав Черчель підняв актуальні питання створення вихідного матеріалу кукурудзи за допомогою сучасних методів – гаплоїдії, MAS-селекції, SNP-аналізу та інших, за рахунок яких можна не лише скоротити цикл створення комерційних гібридів на 3-5 років, а й отримати високогетерозисні гібриди із потенціалом урожайності понад 50 т/га.
  В обговоренні дискусійних питань доповіді взяли участь, зокрема: доктор сільськогосподарських наук, професор, академік НААН Юрій Лавриненко, завідувач відділу селекції Інституту зрошуваного землеробства НААН; член-кореспондент НААН, Заслужений працівник сільського господарства України В’ячеслав Соколов, директор селекційно-генетичного інституту – Національного центру насіннєзнавства та сортовивчення; доктор сільськогосподарських наук, професор, академік НААН Микола Роїк, директор Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН; доктор сільськогосподарських наук, член-кореспондент НААН Олександр Корнійчук, директор Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН; доктор сільськогосподарських наук, доцент Віктор Кабанець, директор Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН; кандидат сільськогосподарських наук, доцент Віталій Жемойда, професор кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М. О. Зеленського НУБіП України; кандидат сільськогосподарських наук Віталій Хроменко, виконавчий директор агропромислової компанії «Маїс»; Максим Бернадський, генеральний директор ТОВ «Рост Агро»; кандидат сільськогосподарських наук, доцент Ігор Семеняка, заступник директора з наукової роботи Кіровоградської дослідної станції Інституту зернових культур НААН України.
   Обговорення було зосереджено на актуальності використання різноманіття вихідного матеріалу для створення гібридів, які відповідають вимогам виробництва та охоплюють низку напрямків використання, зокрема харчового, кормового та інших.
   Віталій Жемойда в своєму виступі-обговоренні приділив особливу увагу питанню підготовки кадрів-селекціонерів в закладах вищої освіти. Зокрема Національний університет біоресурсів і природокористування України, є одним із чотирьох університетів які займаються підготовкою науковців-селекціонерів. Починаючи з шкільної лави майбутні спеціалісти приймають участь в конкурсі «Юний селекціонер-генетик», а кращі роботи презентують у секції «Селекція та генетика» Малої академії наук. Наступним кроком є навчання на агробіологічному факультеті НУБіП України і здобуття освітнього ступеня «Магістр» за освітньо-професійною програмою «Селекція і генетика сільськогосподарських культур».
   Задля якісної підготовки фахівців із селекції кафедрою генетики, селекції і насінництва ім. проф. М. О. Зеленського налагоджено систематичну співпрацю із провідними науково-дослідними установами України, де студенти проходять виробничі та виробничо-наукові практики. Такими установами є Інститут біоенергетичних культу і цукрових буряків, Миронівський інститут пшениці імені В. М. Ремесла НААН України, Український інститут експертизи сортів рослин та багато інших.
   Результатом такого навчання від «шкільної лави» до «магістра» є працевлаштування в Українських та іноземних селекційних установах.
   Користуючись нагодою періоду вступної кампанії до вищих навчальних закладів Віталій Леонідович запросив до навчання в НУБіП на агробіологічний факультет бажаючих дітей співробітників науково-дослідних установ України з подальшим освоєнням "селекційних азів" на освітньо-кваліфікаційній програмі "Селекція і генетика польових культур".
   Президент Національної академії аграрних наук України, доктор сільськогосподарських наук, академік НААН Ярослав Гадзало, перебуваючи у відрядженні в Миколаївській області прийняв участь в дистанційному форматі та підтримав актуальний вектор підготовки фахівців-селекціонерів.
   В роботі Президії, окрім Віталія Жемойди також прийняли участь науковці кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М. О. Зеленського, котрі займаються селекцією кукурудзи, зокрема: завідувач кафедри, кандидат сільськогосподарських наук, доцент Олександр Макарчук та асистент кафедри Роман Спряжка.
 
Ірина Шпакович,
асистент кафедри генетики, селекції і
насінництва ім. проф. М.О. Зеленського

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook