Природокористування і якість життя - поради лікаря: артеріальний тиск під контролем: правила вимірювання та що робити при патологічних показниках

25 липня 2023 року

   Артеріальний тиск певним чином відображає обсяг роботи, яку виконує серце, щоб перекачувати кров через артерії. Одночасно показники кров’яного тиску свідчать про тонус судин і об’єм циркулюючої в них крові. Сукупно, цей показник вважається одним із найважливіших для контролю функції серцево-судинної системи.

   Високий кров'яний тиск, або гіпертензія (аналогічний термін гіпертонія вважається не досить точним), може бути шкідливим для здоров'я внаслідок багатьох ускладнень. Зокрема, крововиливів у життєво-важливі органи, включаючи серце, нирки та мозок. Тому важливо стежити за артеріальним тиском і вживати заходів для його контролю, перш ніж виникнуть проблеми. Один зі способів – вимірювати тиск вдома за допомогою тонометра. 

 ПРО ЩО ГОВОРЯТЬ ПОКАЗНИКИ

 Артеріальний тиск має два показники: 

  •  Систолічний тиск. Це перше або верхнє число. Вимірює тиск в артеріях, коли серце скорочується, щоб перекачувати кров у мережу кровоносних судин.
  •  Діастолічний тиск. Це друге або нижнє число. Вимірює тиск в артеріях, коли серце розслабляється між скороченнями.
  •  Нормальним вважається тиск 120/80 мм рт ст або нижче. Він може змінюватися з багатьох причин.

   Вищі цифри в будь-якому вимірюванні можуть бути ознакою того, що серце працює надто важко, щоб перекачувати кров через артерії. Це може бути результатом зовнішнього тригера, наприклад, якщо ви відчуваєте стрес або страх, що спричиняє звуження кровоносних судин.

   Вищі показники артеріального тиску також можуть бути викликані внутрішніми факторами, наприклад накопиченням атеросклеротичних бляшок або жирових відкладень в артеріях. Це також може спричинити звуження кровоносних судин, що, своєю чергою, підвищує артеріальний тиск. Відомо, що високий рівень споживання кухарської солі призводить до збільшення об’єму крові, яка цикрулює судинами, що також підвищує кров’яний тиск.

   Якщо ви хочете перевірити свій артеріальний тиск вдома, найкраще спочатку проконсультуватися зі своїм лікарем щодо того, як його контролювати та записувати. Наприклад, він може попросити виміряти артеріальний тиск до або після прийому певних ліків, в певний час доби, після дії певних провокуючих факторів, наприклад, при психоемоційних подіях.

 ЯК КОРИСТУВАТИСЯ ТОНОМЕТРОМ

   Виміряти тиск в домашніх умовах можна двома способами. Найпростішим є використання автоматичного тонометра, який можна придбати в Інтернеті або в більшості аптек. Цей метод рекомендований для домашнього моніторингу артеріального тиску. Оптимальний вибір - це тонометр, який одягається на верхню частину руки (плече). Він найбільш точно відображає показники кров’яного тиску.

   Також можна виміряти артеріальний тиск вручну. Це більш складний варіант. Для цього знадобиться манжета для вимірювання артеріального тиску з гумовою грушою, яку можна стискати, анероїдний монітор, а також стетоскоп. Самостійно вимірювати тиск таким чином може бути трохи складно. Але можна просити зробити це когось з членів родини. 

   Якщо ви не впевнені, як правильно вимірювати артеріальний тиск, ваш лікар може показати, як це зробити. 

   Показання на автоматизованих тонометрах можуть відрізнятися від показань артеріального тиску, що вимірюються вручну. Тож варто принести свій тонометр до лікаря, щоб порівняти показання з отриманими в його кабінеті. 

    Щоб отримати найточніші показники артеріального тиску:

  • Переконайтеся, що манжета тонометра підходить вам за розміром. Вони бувають різних розмірів, у тому числі педіатричні, для дуже маленьких рук. Коли манжета спущена, між нею та рукою може зручно поміститися палець. 
  •  Уникайте куріння, вживання алкоголю або фізичних вправ за 30 хвилин до вимірювання артеріального тиску.
  •  Обов’язково сядьте з прямою спиною, а ступні поставте на підлогу. Ноги не повинні бути схрещеними.
  •  Вимірюйте артеріальний тиск у різний час дня та точно записуйте час кожного вимірювання.
  • Відпочиньте 3-5 хвилин перед вимірюванням артеріального тиску та кілька додаткових хвилин, якщо ви нещодавно були дуже активними.
  • Щоразу знімайте показання принаймні двічі, щоб переконатися, що вони правильні. Показання повинні відрізнятися лише в межах кількох міліметрів ртутного стовпчика.
  • Вимірюйте артеріальний тиск у різний час протягом дня протягом певного періоду часу, щоб отримати найточніші показання та діапазони.
  • Принесіть домашній тонометр до лікаря принаймні раз на рік, щоб перевірити його та переконатися, що він працює правильно.
  • Заведіть блокнот, в якому записуйте свої показники артеріального тиску. Також існують програми, які допоможуть відстежувати показники артеріального тиску, зокрема для визначення закономірностей. Цю інформацію може використовувати й лікар, щоб визначити, чи потрібні препарати для зниження тиску.

 Серед безкоштовних програм для вимірювання артеріального тиску:

  •  Blood Pressure Monitor для iOS. Можна вводити показники артеріального тиску, вагу та зріст, а також ліки, які ви приймаєте.

 

  •  Blood Pressure для Android. За допомогою цієї програми можна відстежувати показники артеріального тиску, також вона містить декілька інструментів статистичного та графічного аналізу.
  •  Blood Pressure Companion для iOS і macOS. За допомогою цієї програми можна відстежувати показники артеріального тиску, а також переглядати графіки та тенденції за кілька днів або тижнів.

 ЯКИЙ ДІАПАЗОН ВВАЖАЄТЬСЯ ЗДОРОВИМ 

   Загалом, нормальним артеріальним тиском вважається той, що нижче 120/80 мм рт ст. Особистий артеріальний тиск залежить від статі, віку, ваги, ліків, які ви приймаєте, будь-яких наявних захворювань.

   Якщо у вас показник артеріального тиску 120/80 мм рт.ст. або вище, зачекайте від 2 до 5 хвилин і повторіть вимірювання. Якщо він все ще високий, зверніться до лікаря, щоб виключити гіпертензію.

 Для здорових дорослих людей існують певні діапазони артеріального тиску: 

- оптимальний: 120/ менш як 80

- нормальний 120-129/ менш як 85

- високий кров'яний тиск 1 ступеню (гіпертензія) 130-139/ 85-89

- високий кров'яний тиск 2 ступеню (гіпертензія) 140 або вище/ 90 або вище

- гіпертонічний криз вище 180/ вище 120, необхідно терміново викликати швидку.

   Визначаючи, до якої категорії ви належите, важливо пам’ятати, що систолічний і діастолічний показники мають бути в межах норми, щоб артеріальний тиск вважався нормальним. Якщо одне число потрапляє в іншу категорію, ваш артеріальний тиск вважається відповідним до цієї категорії. Наприклад, якщо артеріальний тиск становить 115/92, він вважається високим артеріальним тиском 2 ступеню.

 ЛІКУВАННЯ 

   Моніторинг артеріального тиску допоможе вам і лікарю виявити будь-які проблеми на ранній стадії. При високих показниках, не гайте часу і зверніться до фахівця. Якщо потрібне лікування, краще розпочати його завчасно, доки у ваших артеріях не виникло пошкодження.

  Лікування може передбачати й певні зміни способу життя. Серед них – зменшення ваги, відмова від куріння тютюну, дотримання здорової для серця дієти, скорочення споживання кухарської солі до 3-5 г/день, припинення вживання алкоголю, фізичні вправи принаймні 30 хвилин на день 4-5 разів на тиждень, управління стресом.

   За приписом лікаря варто приймати препарати для зниження артеріального тиску, наприклад: тіазидоподібні діуретики, блокатори кальцієвих каналів, інгібітори ангіотензинперетворюючого ферменту, блокатори рецепторів ангіотензину II.

 

 Олег Швець,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії


 

 

 

 

 

 

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook