Ректор Станіслав Ніколаєнко: Президент повинен ветувати закон 7588, яким забирають землю в закладів освіти!

28 липня 2023, 18:12

 

Голова Асоціації працівників закладів вищої аграрної освіти, ректор НУБіП України, колишній голова парламентського Комітету з освіти і науки, міністр освіти і науки 2005-2007 років Станіслав Ніколаєнко глибоко розчарований голосуванням Верховної Ради за законопроєкт №7588 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності використання земель фізичними особами та суб’єктами державного сектору економіки». 

 
Цей закон дає право уряду без погодження із вченою радою, колективом, міністерством освіти і науки вилучати землі сільськогосподарського призначення, цілісні майнові комплекси в закладів освіти.
 
18 аграрних університетів, майже 100 коледжів та ще стільки профтехучилищ готують агрономів, ветеринарів, тваринників, агроінженерів, трактористів, біотехнологів, землевпорядників, фахівців із захисту рослин тощо. Ця аграрна армія - це другий фронт України, на який покладена місія забезпечення харчуванням Збройних Сил, населення України. На землях закладів освіти є ферми, майстерні, гуртожитки, їдальні, відповідна техніка. Десятки тисяч майбутніх фахівців проходять там першу практику, сіють, орють, ведуть дослідження, доглядають за тваринами, вчаться їх лікувати…
 
У закладів вищої освіти таких земель 26,6 тисяч гектарів, що складає 70% до нормативу, а в коледжів та технікумів 25,7 тисяч гектарів – 30% до потреби. При цьому в Україні 32 мільйона гектарів ріллі!
 
Дивує те, що парламентарі не зуміли розібратися із простою справою - землями Національної академії аграрних наук України і освітніх закладів, всі наявні проблеми змішали до купи.
 
Україна інтегрується в Європу, а там всі заклади вищої освіти агробіологічного профілю мають навчально-дослідні господарства, ферми. 
 
Асоціація працівників закладів вищої аграрної освіти зверталася до всіх гілок влади із закликом, роз’ясненнями щодо недопустимості таких кроків. Нас підтримали роботодавці, фермери, студенти, Спілка ректорів України, та все виявилося марним. 
 
Президент України мусить ветувати цей закон в частині вилучення земель в закладів освіти! Це можливо, але лише за згодою вчених рад, педагогічних колективів.
 
Пресслужба
 
 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook