Природокористування і якість життя - поради лікаря: чим зумовлена краща пам’ять у деяких людей після 80 років?

1 серпня 2023 року

    Результати нещодавнього дослідження демонструють: люди у віці від 80 років з функцією пам’яті як у 50-річних мають особливості, які відрізняють їх від інших.

   Аналіз результатів дозволив дійти висновків, що вони мали більший об’єм сірої речовини в медіальній скроневій частці, холінергічному передньому мозку та моторному таламусі, ніж у звичайних людей похилого віку, і повільнішу загальну атрофію сірої речовини з часом. 

   Водночас не виявлено відмінностей у бета-амілоїді, статусі APOE або інших біомаркерах деменції. Також не було різниці в кількості вправ, які виконувала кожна група. Однак модель, яка оцінювала 89 змінних (клінічних, демографічних та способу життя), показала, що швидше пересування та краще психічне здоров’я були ключовими факторами, які відрізняли цих людей від інших.

   Результати можуть відображати вроджену стійкість до вікового погіршення пам’яті. Дослідження наближає до відповіді на питання, над яким давно працюють дослідники:  чи є люди, справді стійкі до вікового погіршення пам’яті та чи мають вони кращі механізми подолання цього погіршення, ніж їхні однолітки. Висновки свідчать про те, що певні люди стійкі до цих процесів, хоча точні причини цього все ще неясні. 

   Автори дослідження звернули увагу на зв’язки між надмірним старінням і швидкістю руху, завдяки яким сподіваються отримати важливу інформацію про механізми збереження функції пам’яті в глибокій старості.  Результати спостережень загалом збігаються з повідомленнями про стійкість до хвороби Альцгеймера у довгожителів, хоча механізми, що лежать в основі цієї стійкості, залишаються невідомими. Необхідні подальші широкомасштабні дослідження захисних факторів, щоб зрозуміти, як можна запобігти віковому погіршенню пам’яті, зазначають науковці.

   Когортне дослідження проєкту Vallecas Project оцінювало когнітивно здорових людей похилого віку, включених у спостереження в період з жовтня 2011 року по січень 2014 року, віком від 79,5 років. За учасниками спостерігали протягом 6 років, вони у середньому п’ять разів відвідали групи дослідників.

   Довгожителів класифікували як тих, що мають кращу функцію пам’яті, якщо вони набирали середні значення для 50-55-річних або перевищували їх у тесті FCSRT (Free and Cued Selective Reminding Test) і в межах одного стандартного відхилення від середнього або вище для свого віку та рівня освіти в трьох тестах, що не стосувалися пам’яті. Якщо вони набрали в межах одного стандартного відхилення від середнього для свого віку та рівня освіти в FCSRT, їх класифікували як типових людей похилого віку.

   У дослідженні взяли участь 64 людини з кращою функцією пам’яті  (ця група отримала назву - Superagers) із середнім віком 81,9 (59% жінок) і 55 типових літніх людей із середнім віком 82,4 (64% жінок).

 Олег Швець,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії


 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook