До Дня Конституції України

28 червня 2023, 8:00
28 червня 1996 р. Верховна Рада України прийняла нову Конституцію України – першу Конституцію незалежної Української держави.

  Конституція – це основний закон нашої держави – це фундамент розвитку соціально-політичних відносин, головний оберіг демократії, гарант забезпечення прав і свобод людини. Конституція України закріпила ідеали справедливості та рівності, які сповідують усі цивілізовані країни світу – km-oblrada.gov.ua.
  День Конституції України – єдине державне свято, закріплене в самій Конституції: «Стаття 161. День прийняття Конституції України є державним святом – Днем Конституції України.
  Першою в світі Конституцією, що регламентувала права васала та його підлеглих, була Конституція Пилипа Орлика 1710 р. Згодом подібні документи прийняли в США (1787 р.), Франції та Польщі ( 1791 р.) Конституція Пилипа Орлика насправді була договором гетьмана Війська Запорозького Пилипа Орлика та козацтва зі старшиною (від їх імені документ підписав кошовий отаман Кость Гордієнко). Конституція була затверджена королем Швеції Карлом ХІІ в складний час для української державності. Документ був написаний двома мовами – латинською та давньоукраїнською. Має преамбулу та 16 статей. Проте Конституція була написана у вигнанні, тому чинною не була, а залишилася пам’яткою філософсько-правової історичної думки.
 
  З розпадом російської імперії Україна отримала шанс на незалежність, яку спробувала реалізувати, в тому числі і прийняттям власного Основного закону. Центральна Рада УНР затвердила Конституцію 29 квітня 1918 р. Цей день, на жаль, став останнім днем існування Центральної Ради – вона була повалена гетьманом Української Держави Павлом Скоропадським. Апарат Скоропадського, в свою чергу, опублікував «Закон про тимчасовий державний устрій України» – установчий документ, в якому закладалися основи української державності. З приходом радянської влади конституційний процес незалежної України припинився. Конституції УРСР публікувалися в 1919, 1929, 1937 і 1978 році.
  Лише розпад срср дозволив країні відновити розробку власного Основного закону і затвердити його у 1996 р. – consumerhm.gov.ua.
  Депутати працювали над проєктом, залишаючись у сесійній залі всю ніч з 27 на 28 червня. Парламентарії врахували зауваження Президента України, а також підтримали всі спірні статті проєкту – про державні символи в України, про державну українську мову, про право приватної власності в Україні. Під час голосування «За» висловилося 315 парламентарів.
  Прийняття Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність.
  Прийняття Конституції було найважливішим кроком у забезпеченні прав людини і громадянина, сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені.

  Ця ж Конституція діє і сьогодні – www.dilovamova.com.

Джерело 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook