Участь екологів університету у міжнародному заході «Вплив руйнування Каховського водосховища на екологію та економіку Північного Причорномор’я»

28 липня 2023 року
  27 липня 2023 року екологи Національного університету біоресурсів і природокористування України доцент кафедри екології агросфери та екологічного контролю Марина Ладика, завідувач кафедри загальної екології, радіобіології та БЖД Алла Клепко, доцент кафедри загальної екології, радіобіології та БЖД Валерія Бондарь та професор Володимир Стародубцев долучилися до участі у міжнародному заході, ініційованому Національною академією аграрних наук України, Інститутом кліматично орієнтованого сільського господарства та Одеським національним університетом ім. І. І. Мечникова на тему «Вплив руйнування Каховського водосховища на екологію та економіку Північного Причорномор’я».

  Мета заходу – потенційний аналіз наслідків руйнування Каховської ГЕС та спустошення одноіменного водосховища на екологію південного регіону, наслідки для аграрного сектору, питного водопостачання та комунальної сфери й розроблення пропозицій щодо подальшої стратегії. До участі долучилися представники уряду країни, зокрема, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, представники ЄС, ФАО, міжнародні експерти та науковці.

  Як зазначили спікери конференції, ця екологічна катастрофа призвела до екологічних, економічних та соціальних проблем, які проявляються вже зараз й будуть мати наслідки у віддаленій перспективі для півдня України. Перш за все, це забруднення водної екосистеми в пониззі Дніпра та акваторії Чорного моря, зміна гідрологічного режиму річки, проблеми із водозабезпеченням населення, промисловості та аграрного сектору, санітарно-епідеміологічна ситуація, деградаційні процеси в ґрунтах, втрата наземного та водного біорізноманіття.

  Попри ті негативні наслідки для екології території, які обумовлені створенням водосховища (затоплення значної площі родючих заплавних земель, вирубування заплавних лісів, відселення місцевого населення) воно має стратегічну роль для водозабезпечення питною водою понад 2 млн місцевого населення, забезпечення продовольчої безпеки, стійкого розвитку промисловості та аграрного виробництва півдня України.
  Тому, 18 липня 2023 року урядом країни було схвалено рішення про відновлення Каховського водосховища, яке буде проводитися у два етапи. Перший – початок експериментального проєкту з відновлення Каховської гідроелектростанції (ГЕС). Однак, як наголосив у своїй доповіді перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, це неможливо зробити без активної участі науки.
  Отже, наразі ми, екологи, маємо унікальний шанс дослідити ті зміни довкілля, які відбулися в результаті створення і майже 70-річного функціонування водосховища, оцінити наслідки, спрогнозувати перспективи та надати оптимальні рекомендації, що будуть враховувати три основні Цілі сталого розвитку – екологічні, економічні та соціальні для післявоєнного відновлення даного регіону.

Марина Ладика,
доцент кафедри екології агросфери та екологічного контролю
Валерія Бондарь,
доцент кафедри загальної екології, радіобіології та БЖД

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook