Комісія з перевірки готовності навчально-наукових лабораторій завітала на факультет захисту рослин, біотехнологій та екології

3 серпня 2023 року

  Згідно графіку освітнього процесу для студентів 1 і 2 курсів бакалаврату та магістрів другого року, навчання стартує з 14 серпня, тому дуже важливо аби лабораторії та лекційні аудиторії були повністю готові зустрічати здобувачів освіти. Сьогодні, 3 серпня кафедри факультету захисту рослин, біотехнологій та екології пройшли перевірку щодо готовності навчально-наукових лабораторій до початку нового навчального року. Комісія, що проводить перевірку факультетів контролює технічний стан лабораторій, навчальних приміщень, здійснює аналіз потреб у покращенні умов навчання, матеріально-технічної бази й розробляє рекомендації для оптимізації та покращення управління наявними ресурсами.

  Декан факультету захисту рослин, біотехнологій та екології, професор Юлія Коломієць, заступник декана з наукової та міжнародної діяльності Валерія Бондарь, заступник декана з навчальної роботи і господарської діяльності Петро Дрозд радо зустріли членів комісії. Юлія Василівна детально ознайомила з переліком робіт, що були проведені влітку для покращення умов навчання, наголосивши, що певні робочі процеси ще тривають. Комісія працювала в наступному складі: проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності Вадим Кондратюк, начальник науково-дослідної частини Університету Володимир Отченашко, начальник навчального відділу Ярослав Рудик, фахівець з питань практичного навчання студентів служби проректора з навчальної і виховної роботи Олег Бачинський.

 

  Завідувач кафедри ентомології, інтегрованого захисту та карантину рослин Микола Доля презентував повністю готові до нового навчального року лекційні аудиторії та лабораторії для практичних занять. Зокрема, відкрита до 125-річчя НУБіП України сучасна навчально-науково-виробнича лабораторія моніторингу пестицидів у технологіях захисту рослин облаштована за інноваційними технологічними рішеннями, забезпечена мультимедійним обладнанням, що дає можливість підключення як до дротової, так і до бездротової мережі Internet. Лабораторія оснащена гідропонною системою для вирощування мікрозелені, сіянців та розсади огірків, помідорів, суниці та інших культур. Разом з тим, лабораторія знаходиться в цокольному поверсі 4-го навчального корпусу, що дає можливість студентам працювати над практичними завданнями навіть під час повітряної тривоги.

 

 

 

 

  Доцент кафедри фізіології, біохімії рослин та біоенергетики Наталія Нестерова розповіла про готовність аудиторій та лабораторій кафедри, навчально-методичне забезпечення дисциплін, наявність інформації на довідкових стендах, облаштування робочих місць для студентів. Наталія Георгіївна зазначила, що відновлювальні робіти в деяких аудиторіях, що виникли внаслідок певних технічних процесів, повністю завершені.

 

  Доцент кафедри екології агросфери та екологічного контролю Світлана Паламарчук, завідувач кафедри загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності Алла Клепко зазначили, що кафедри тримають у фокусі уваги роботу над модернізацією лабораторій, систематично проводять оновлення й вдосконалення навчально-лабораторної бази, технічних засобів навчання, комп’ютеризації та інформатизації навчального процесу.

 

 

 

  Завідувач кафедри фітопатології ім. акад. В.Ф. Пересипкіна Дмитро Гентош відзначив готовність усієї матеріально-технічної бази кафедри до початку очного навчання студентів, підкреслив високий рівень забезпеченості навчально-методичною літературою та готовність лабораторій до проведення практичних. Дмитро Тарасович наголосив, що у лабораторіях також працюють учасники наукових гуртків. Результати своїх досліджень гуртківці апробовують на наукових семінарах, а також вони беруть активну участь в роботі наукових конференцій університетського, всеукраїнського та міжнародного рівнів.

 

 

  Завідувач кафедри екобіотехнології та біорізноманіття Олена Кваско надала детальну інформацію про лабораторії та навчальні дисципліни, розповіла над чим працює навчально-наукова лабораторія біотехнології та клітинної інженерії. Олена Юріївна підкреслила, що лабораторія оснащена приладами та інструментами необхідними для підготовки магістерських робіт і проведення наукових досліджень. Студенти, аспіранти та співробітники університету мають можливість працювати і виконувати дослідження, пов’язані з культурою in vitro. 

 

 

 

 

  Разом з тим, триває підготовка до навчального року в навчально-науковій лабораторії біотехнології та клітинної біоінженерії, зокрема збудовано теплицю Мітлайдера для проведення практичних рослин з адаптації мікроклонального розмноження рослин в культурі in vitro.


  Комісія провела перевірку значної частини лабораторій факультету, адже на базі факультету функціонує 13 навчальних, 10 навчально-наукових-виробничих лабораторій, 1 науково-дослідна та освітньо-науковий центр «Здоров’я рослин». Перевірили укриття, їх відповідність чинним нормам, наявність журналів з техніки безпеки, інструктажі з пожежної безпеки та дій у разі повітряних тривог. Члени комісії відзначили високий рівень підготовки кожної кафедри факультету до початку навчання. Робочі місця для здобувачів облаштовані належним чином, лабораторії оснащені сучасними приладами для роботи студентів над практичними завданнями та проведення досліджень для дипломних робіт. В аудиторіях знаходяться компʼютери, проектори та роздруковані матеріали для кращого сприйняття й засвоєння лекційного матеріалу студентами. Проте, члени комісії підкреслили, що факультету є над чим працювати, адже деякі аудиторії потребують оновлення матеріально-технічної бази. Юлія Василівна зазначила, що розуміє обсяг роботи, яку необхідно провести, поділилася планами на майбутнє та запевнила, що колектив факультету активно працює над покращенням умов навчання для студентів!

Наталія Батрак

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook