Факультет захисту рослин, біотехнологій та екології учасник конференції «Реєстрація пестицидів та агрохімікатів у контексті Євроінтеграції»!

5 серпня 2023 року

  4 серпня Інститут Агробіології провів конференцію «Реєстрація пестицидів та агрохімікатів у контексті Євроінтеграції». Викладачі факультету захисту рослин, біотехнологій та екології НУБіП України взяли участь в конференції з метою тісної співпраці освіти та бізнесу для формування сучасного й інноваційного фахівця.

  Конференція агробіологічного спрямування є важливим, незамінним майданчиком для обміну досвідом та актуальною інформацією для фахівців, які займаються реєстрацією пестицидів та агрохімікатів. Представники Міністерства екології та природних ресурсів, Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції, Міністерства охорони здоров'я, Міністерства аграрної політики, Європейської бізнес асоціації, Українського клубу аграрного бізнесу, представники наукових установ, засновники вітчизняних й зарубіжних компаній-виробників зустрілися, аби поділитися з колегами цінною інформацією. Провідні фахівці аграрної галузі обмінювалися думками, дискутували про важливі виклики, що стоять перед сільськогосподарським сектором України та шукали шляхи вирішення проблем. 

 

  Спікерами конференції були: заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олена Крамаренко, перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, керівник експертної групи у сфері санітарних та фітосанітарних заходів Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату Кабінету Міністрів України Василь Антоненко, директор ДП «Комітет з питань гігієнічного регламентування Міністерство охорони здоров'я України» Руслан Коваль, керівник Агрохімічного напрямку Європейської Бізнес Асоціації Віктор Погорілий, координатор Комітетів з питань засобів захисту рослин та насіннєвого напрямку українського клубу Анна Матвіїв, начальник відділу з питань захисту рослин Департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів, Мінагрополітики Катерина Чекан.

 

  Директор Інституту Агробіології Ірина Бровко, перший заступник директора наукового центру превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Л.І Медведя МОЗ України, доктор медичних наук Олександр Кравчук, директор Інституту гігієни та екології НМУ імені О. О. Богомольця, член-кореспондент НАМН України, професор, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки Сергій Омельчук, декан факультету захисту рослин, біотехнологій та екології НУБіП України, професор Юлія Коломієць, головний спеціаліст відділу реєстрації пестицидів та агрохімікатів Управління екологічної Вікторія Чайковська.  

 

  Директор департаменту реєстрації та регулювання Syngenta Богдан Шпак, засновник компанії UKRAVIT Віталій Ільченко, директор департаменту досліджень та розробки, кандидат сільськогосподарських наук, ALFA Smart Agro Сергій Кнечуас, головний спеціаліст відділу реєстрації пестицидів та агрохімікатів Управління екологічної безпеки Артем Корецький.

 

  Декан факультету, професор Юлія Коломієць презентувала доповідь на тему «Відображення сучасних тенденцій у освітньому процесі підготовки фахівців з технологій захисту навколишнього середовища». Також, на конференції були присутні заступник декана з навчальної роботи Оксана Сикало та заступник декана з наукової та міжнародної діяльності Валерія Бондарь. 

 

  Юлія Василівна окреслила головні тенденції у сфері технологій захисту навколишнього середовища та їх вплив на сучасну освіту, інноваційні підходи до навчання майбутніх фахівців у галузі екології та біотехнологій, детально розповіла про роль університетів у формуванні свідомого ставлення студентів до екологічних проблем та збереження природних ресурсів.

 

  Юлія Коломієць підкреслила, що на базі факультету існують сучасні лабораторії та більш детально розповіла про ННВ лабораторію «Моніторингу пестицидів у технологіях захисту рослин». Вона наголосила, що метою діяльності лабораторії є розробка та впровадження у виробництво ресурсоощадних та екологічно безпечних технологій захисту сільськогосподарських культур від шкідників. Декан факультету зазначила, що наукові задачі, які стоять перед лабораторією це: проведення досліджень щодо моніторингу пестицидів, проведення експериментальних досліджень особливості біології, екології поширення шкідливості комах, кліщів, гризунів, м’якунів та інші шкідливі видів за сучасних особливостей функціонування агробіоценозів, розробка ресурсоощадних системи щодо контролю фітофагів із збереженням агробіорізноманіття, комплексні дослідження щодо особливостей життєдіяльності членистоногих, їхніх угрупувань за сучасних закономірностей формування ентомокомплексів та інших угрупувань.

  

  Юлія Василівна детально зупинилася на співпраці з роботодавцями та розповіла про університет BioNorma — проєкт, що надає унікальну можливість студентам реалізувати свій потенціал. В рамках співпраці студенти факультету мали змогу ознайомитися з роботою всієї компанії.

 

  На конференції спікери розглянули питання щодо основного законодавства ЄС реєстрації діючих речовин та препаративних форм засобів захисту рослин, обговорили основні виклики, які стоять перед українською системою державних випробувань та державної реєстрації ЗЗР на етапі її синхронізації з вимогами ЄС, розглянули ключові аспекти впровадження європейських стандартів у галузі захисту рослин, обговорили перспективи та виклики для аграрного сектору в умовах євроінтеграції. 

 

  Разом з тим, розглянули останні зміни законодавства щодо засобів захисту рослин, інноваційні рішення та новітні технології, які сприятимуть стійкому розвитку агропромислового комплексу, виклики та можливості для аграрних підприємств. Доповідачі поділилися кейсами успішної інтеграції біологічних рішень в традиційній технології вирощування сільськогосподарських культур, розкрили власні секрети та поділилися практичним досвідом в галузі реєстрації. Крім того, після кожного блоку доповідей спікери збиралися на панельну дискусію. 

 

  Учасники отримали багато практичної інформації, цінні знання та інсайти, які знадобляться їм для успішної роботи в цьому важливому сегменті. Крім того, кожен із учасників конференції отримав відповіді на свої запитання та завів ділові й дружні знайомства. Приємно бачити серед присутніх випускників факультету, які в провідних аграрних компаніях займають ключові позиції. Слід зазначити, що переважна більшість випускників отримали диплом зі спеціальності 202 «Захист і карантин рослин»!

 

  Сердечно вдячні організаторам конференції за прекрасний, вкрай необхідний захід, та особисто Ірині Бровко і Ярославу Чабанюку за запрошення! Висловлюємо вам подяку за плідну співпрацю та сподіваємося, що наше партнерство й надалі буде таким ефективним і позитивним. Щиро бажаємо вашій доброзичливій команді успіхів на професійній ниві та процвітання!

Наталія Батрак 


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook