Природокористування і якість життя - поради лікаря: причини популярності палеодієти

5 серпня 2023 року

   Модель харчування, запропонована ще у 70-х роках минулого століття та стала особливо популярною в останні десять років, створила цілу індустрію, капіталізація якої сягає 500 млн доларів США. 

  Палеодієта базується на продуктах, які люди їли в епоху палеоліту, тобто від 2,5 мільйонів до 10 000 років тому. Її також називають дієтою кам’яного віку, або дієтою мисливця-збирача.

   Основна її ідея полягає в тому, що наш фізіологічні процеси у нашому організмі (включаючи травлення і метаболізм) не пристосувалися до особливостей їжі, яка виникла та змінилася завдяки досягненням сучасного землеробства та біотехнологій. Включає переконання щодо негативних наслідків від споживання зернових та молочних продукти, що сприяють хворобам серця, ожирінню та діабету.

   Продукти палеодієти включають фрукти, ягоди, овочі, нежирне м’ясо, як-от яловичина, риба, горіхи, яйця, насіння, наприклад чіа та льону. Водночас вона виключає зернові, бобові, молочні продукти, рафінований або доданий цукор, додану сіль, їжу з високим рівнем обробки, а також деякі овочі з високим вмістом крохмалю, такі як кукурудза, горох і картопля.

 ОСОБЛИВОСТІ

   Ця дієта зосереджена на вживанні їжі з одним інгредієнтом. Вона виключає всі оброблені харчові продукти, що є безумовно корисним компонентом будь-якої моделі харчування.

 Палеодієта включає багато білка та відрізняється низьким вмістом вуглеводів, що може допомогти у втраті ваги. Але виключення таких груп продуктів, як зернові та молочні, позбавляє організм належної кількості необхідних поживних речовин - корисної клітковини, вітамінів та мінералів, зокрема кальцію. 

   Натомість, при непереносимості зернових продуктів з глютеном, за наявності захворювання, відомого під назвою целіакія, виключення таких продуктів є єдиним ефективним способом лікування. Немає підстав поширювати повну елімінацію молочних продуктів при непереносимості лактози, майже всі люди, які мають цей стан, можуть споживати продукти з лактозою у помірній кількості.

 ПЕРЕВАГИ 

  • Сприяє схудненню. Вживання оброблених продуктів, солоних закусок та їжі з високим вмістом цукрі і жиру може призвести до надлишку калорій, високого рівня холестерину та сприяє підвищенню кров’яного тиску. Зменшуючи кількість їжі, яку ви їсте, ви виключаєте їжу, яка, як правило, є калорійною, і яку ми іноді споживаємо її надмірно, як-от закуски і солодощі. Крім того, пріоритетна для палеодієти їжа з високим вмістом білка, як правило, дуже ситна. Це також сприяє зниженню ваги.
  • Допомагає знизити артеріальний тиск і холестерин. Результати досліджень демострують, що палеодієта сприяє зниженню кров’яного тиску і рівня холестерину, оскільки виключає продукти з високим вмістом жиру та цукру. І навіть може покращити толерантність до глюкози та підвищити чутливість до інсуліну, що допомагає в лікуванні діабету 2 типу.

   Однак важливо вибирати нежирне м’ясо, наприклад яловичу вирізку, філе, м’ясо птиці без шкіри та дичину, а не свинину, баранину чи навіть жирні шматки яловичини, споживання яких навпаки буде сприяти підвищенню рівню холестерину. 

 НЕДОЛІКИ

  • Виключає певні продукти . Відмова від зернових, бобових і молочних продуктів може бути не найкращим рішенням, адже вони забезпечують потребу у широкому переліку важливих поживних речовин. Оскільки ви не отримуєте необхідної клітковини із зерна, потрібно споживати фрукти, ягоди та овочі з високим вмістом клітковини, як-от полуниця, лохина та брюссельська капуста. А кальцій, якого може не вистачати через виключення молочних продуктів, — з овочів (броколі та шпинат), або збагачених кальцієм рослинних замінників молока. 
  • Недостатньо вивчені наслідки .Ще недостатньо досліджень щодо впливу цієї моделі харчування на важливі показники здоров’я в довгостроковій перспективі. Рекомендується уникати суворої палеодієти протягом тривалого періоду часу. Робити перерви, протягом яких їсти трохи бобових, зернових і молочних продуктів, або перейти на середземноморську дієту, що дещо схожа на палеодієту, але не є такою обмежувальною. 

   Позитивний вплив від дотримання Середземноморської моделі харчування підтверджений результатами багатьох досліджень, які демонструють корисні довгострокові результати. 

   Тривалий час дотримуватися суворих обмежувальних дієт, на кшталт палеодієти, досить складно. Є деякі продукти, від яких корисно відмовитися назавжди: солодка випічка з рафінованого борошно, солоні закуски та оброблене м’ясо. Менше з тим, найкориснішою лишається така модель харчування, яка включає якомога ширший перелік різноманітних продуктів.

 ЗАСТЕРЕЖЕННЯ

   Палеодієта може допомогти досягти короткострокових цілей у покращенні здоров’я, але в довгостроковій перспективі слід розглянути такий варіант, як середземноморська дієта, що базується на значно більш збалансованому наборі харчових продуктів.

   Крім того, якщо у вас є хронічна хвороба нирок або ви дотримуєтеся харчування з обмеженим споживанням білків, варто обговорити доцільність і безпечність палеодієти з вашим лікарем. 

   Людям з історією розладів харчової поведінки або імунодефіциту, потрібно бути обережними з обмеженням калорій. У такому випадку пробувати палеодієту слід під керівництвом медичного працівника.

   Загалом палеодієта є непоганим стартом у вирішенні певних проблем. Якщо ви турбуєтеся про свою вагу, хочете зосередитися здоров’ї свого кишечника та намагаєтеся контролювати рівень цукру в крові - це може бути хорошим способом для досягнення короткострокових цілей. 

 Але з часом ви захочете привнести більше різноманітності у свій раціон. Обирайте середземноморську дієту або інший варіант здорового, збалансованого харчування, які чудово підходять в якості моделі харчування на все життя.

  

Олег Швець,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії

 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook